Slimme meter koppeling voor nog beter inzicht in het energieverbruik

We merken dat veel van onze ZonneDelers actief bezig zijn met het eigen energieverbruik. Wat zij zelf verbruiken en wat ze via onze ZonneDelen en eventuele opbrengst van eigen zonnepanelen of windenergie opwekken. Voor hen hebben we een extra optie toegevoegd om dat nog beter inzichtelijk te maken: een slimme meter koppeling met thuis. Zodat de ZonneDeler naast de opwek van de ZonneDelen zijn of haar eigen verbruik ziet.

Uitrol Slimme meters 

De slimme meters worden door de netwerkbeheerders tot aan 2020 uitgerold in heel Nederland. Dat wil zeggen dat je ingepland wordt in de komende jaren om deze nieuwe elektriciteits meter geinstalleerd te krijgen thuis. Of je kan dit versnellen door de aanvraag te versnellen. Dit kan je hier doen. De slimme meter is in tegenstelling tot wat de naam zegt niet slim, het is alleen een directe digitale data verbinding naar ‘buiten’ toe en is na expliciet akkoord van jou door derden uit te lezen.  Zo kan je zelf goed digitaal, via apps, via je energieleverancier of direct in onze MijnStroom bijhouden, wat je opwek en verbruik thuis is! ZPD_SlimmeMeter_05 Met onze portal van MijnStroom heb je ook direct inzicht in de prestaties van jouw ZonneDelen. De projecten die live staan koppelen wij dan direct met onze systemen en kunnen zo live data doorgeven van de prestaties. (Daar komen we zeer binnenkort ook op terug wat we daar nog meer mee gaan doen.) Met de slimme meter koppeling kunnen we, na jouw expliciete goedkeuring, het verbruik thuis matchen met de ZonneDelen. Zo weet je of je al genoeg in zonne-energie hebt geïnvesteerd om met zonnestroom jouw verbruik te compenseren!

Heb ik een slimme meter? 

Dat kan je aan de volgende twee eigenschappen herkennen

  1. De meter heeft een digitale display (LCD schermpje) én
  2. Op de meter staan één of meer van de volgende aanduidingen: “GRPS”, “PLC”, “Modem”, “Hub”, “DSMR” of een symbool van een ‘zendmast’.

Staat geen van deze aanduidingen op de meter, dan is het een gewone digitale meter.

Hoe werkt het dan?

Binnen MijnStroom kan je de slimme meter koppelen, log in op MijnStroom, ga naar ‘mijn gegevens’ en klik vervolgens op ‘koppel stroomverbruik’. Volg dan onderstaande stappen op. Het is goed om te weten dat het een tijd kan duren voordat wij goedkeuring krijgen om de data op te halen. Wij zullen je dan ook op de hoogte houden bij een succesvolle en uiteraard een mislukte aanvraag voor de koppeling van de slimme meter. ZPD_SlimmeMeter_03

Goed om te weten

De data die de slimme meter terugstuurt loopt 24 uur achter en zijn per eenheden van 15 minuten. De grafieken die wij kunnen weergeven binnen MijnStroom met jouw eigen verbruiksdata lopen dan ook minimaal 24 uur achter. In de maandrapporten die we via email uitsturen is dit natuurlijk perfect weergegeven.