Crowdfunding zorgt voor meer dan 50.000 collectieve zonnepanelen

Particulieren investeren al bijna 12 miljoen euro in zonne-energie

In Nederland zijn meer dan 50.000 zonnepanelen samen aangekocht om publieke zonne-energieprojecten te realiseren. Via crowdfunding een zonnedak financieren is enorm in opkomst. Waarbij de verwachting is op basis van de aangekondigde projecten, dat de markt nog vele malen verdubbeld de komende jaren. Zonne-energie wordt zo voor iedereen beschikbaar, ook de meer dan drie miljoen huishoudens zonder (geschikt) dak.

Grotere en meer collectieve zonne-energieprojecten

In totaal is 11,7 miljoen euro direct geïnvesteerd in zonne-energie door huishoudens in Nederland. De projecten lopen uiteen van zonnedaken bij boeren, scholen, MKB-bedrijfsdaken, zorghuizen en zonneweides van lokale energiecoöperaties. Hierbij zijn, bij de grotere projecten, ook bankfinancieringen aangetrokken zodat investeringen van huishoudens een grotere impact hebben en zorgen voor meer duurzame energie.

Collectieve zonne-energie Nederland volume - bron zonnepanelendelen

In het jaar 2015 is 6,1 miljoen euro opgehaald voor collectieve zonne-energie, een stijging van 370% ten opzichte van de 1,3 miljoen euro in 2014. De 69 projecten die zijn gefinancierd in 2015 is meer dan alle jaren daarvoor. In het eerste 4 maanden van 2016 staat de teller al op 2,7 miljoen euro. Met de 62 aangekondigde collectieve zonne-energieprojecten, die gemiddeld groter zijn in omvang, houdt deze steile groeicurve aan.

Collectieve zonne-energie Nederland projecten - bron zonnepanelendelen

Beschikbaarheid daken

De collectieve zonne-energiemarkt kan veel sneller groeien als er veel meer geschikte daken beschikbaar zijn. De vraag vanuit particulieren om te investeren in zonne-energie op een ander dak is groot. Dit laten de steeds sneller wordende financieringen zien en de grote voorinschrijvingslijsten voor nieuwe zonne-energieprojecten.

Onderzoek van Motivaction laat zien dat men in Nederland het meest positieve staat tegenover zonne-energie. Door het participeren in publieke zonnedaken kan men direct zelf invloed uitoefenen om Nederland meer duurzaam te maken. Zo zijn er al meer dan 6.000 huishoudens die het eigen energieverbruik via zonne-energie buiten het eigen huis om willen verduurzamen. Daarbij keren de zonne-energieprojecten hogere rentes hoger uit dan een spaarrekening voor de partulieren die het eigen geld willen laten werken.

Crowdfundingplatformen voor zonne-energie

Om deze niche markt te bedienen zijn er specifieke crowdfunding platformen ontstaan. Het openbaar aantrekken van geld staat onder toezicht van de AFM en dus zal elke zonne-energieproject eigenaar de crowdfunding met de AFM moeten afstemmen. 56% van de investeringen in collectieve zonne-energie zijn via het in zonne-energie gespecialiseerde crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen verlopen.

Collectieve zonne-energie Nederland marktaandeel - bron zonnepanelendelen

Over het onderzoek

ZonnepanelenDelen voert het onderzoek continu uit en verzamelt de data in een ‘open source’ document waarin alle collectieve zonneparken worden bijgehouden. Dit onderzoek is gedaan op basis van de beschikbare informatie online en directe vragen aan de projecteigenaren. De inzichten zijn te vinden op http://bit.ly/collectievezon. Voor bovenstaande onderzoeksresultaten is gekeken tot aan 9 mei 2016. Verbeteringen aan dit openbare document en nieuwe zonne-energieprojecten zien wij graag tegemoet.