1. Eigen vermogen
Financiering via het eigen vermogen: Voor veel kleine zonne-energieprojecten is het investeringsbedrag te behappen en levert het genoeg op om overtollig kapitaal veilig en vastrentend te investeren. Over het algemeen zal dit tussen de 4 en 10% rendement per jaar opleveren. Bij andere organisaties zal het project niet kunnen voldoen aan de benodigde interne rentevoet of is er simpelweg een te groot kapitaalsbeslag voor de looptijd van het project om het gehele zonne-energieproject te financieren.
2. Financiering op de eigen balans
Als eigen vermogen geen optie is, kan extern kapitaal in de vorm van een lening worden aangetrokken. Bijvoorbeeld via de huisbank of via directe financiering via de uitgifte van obligaties. Hierbij zullen dan vaak wel zekerheden, bijvoorbeeld in de vorm van verpandingen, worden gevraagd.
3. Projectfinanciering voor project B.V.
Bij projectfinanciering wordt een nieuwe entiteit opgericht die als enige doel heeft om de zonnepanelen in eigendom te hebben en te exploiteren. Deze nieuwe project B.V. kan worden gefinancierd door een mix van eigen vermogen, obligaties, fondsfinanciering en bankfinanciering. Doordat er een activiteit in de project B.V. wordt uitgevoerd, namelijk het uitbaten van een zon-pv systeem, verlaagd dit de risico’s en dus kan met scherper financieren.
3A. Projectfinanciering via bank
Banken staan steeds positiever tegenover het financieren van zonne-energie. Nadat de duurzame banken zoals Triodos en ASN dit al tijden faciliteren, zien we nu ook steeds meer beweging bij de andere banken zoals Rabobank, ABN Amro, BNG en ING. Wel zien wij nu dat de ondergrens om aan tafel te komen voor specifieke projectfinancieringen verder opschuift. Door de explosieve groei van zonne-energieprojecten kunnen banken selectief zijn en kun je pas aan tafel komen bij een projectomvang van 2 á 3 miljoen euro. De rentes bij de bank liggen op dit moment op ± 2,0%.
3B. Projectfinanciering via fonds
Er zijn steeds meer duurzame fondsen actief om zonne-energieprojecten te financieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan regionale duurzaamheidsfondsen zoals Duurzaamheidsfonds Amsterdam, OostNL, DE-ON of FSFE. Met uitzondering van het duurzaamheidsfonds Amsterdam, hanteren deze fondsen vaak rentes van ± 5-8%. Hier zijn vaak wel weer extra voorwaarden aan verbonden of stroken niet geheel met de looptijden waarmee zonne-energieprojecten gemodelleerd worden.
3C (Achtergesteld) vermogen via uitgifte Zon-Obligaties
Veel huishoudens willen investeren in duurzame energie. Duizenden investeerders hebben op deze manier al gezorgd dat er meer dan 100 zonnedaken bij zijn gekomen in Nederland. Met ZonnepanelenDelen hebben wij duizenden ZonneDelers verzameld die graag bijdragen aan de energietransitie. Op deze manier kan men op een aantrekkelijke manier financiering aantrekken, waarbij de groep investeerders vertegenwoordigd is via een trustee. Mocht er – in het onvoorziene geval – afstemming nodig zijn, dan is dit gemakkelijk te doen via de Stichting Zonnedelers. De voordelen van directe financiering, de service van projectfinanciering.
De uitgifte van zon-obligaties (ZonneDelen) kan worden ingezet als voor het financieren van een project B.V. maar ook op de eigen balans. De rente op de obligaties via ZonnepanelenDelen bedraagt ± 3,5% over de looptijd.
Dak verhuren via een ESCo
Je dak verhuren aan gespecialiseerde zonne-energieprojectontwikkelaars via een ESCo. Er zijn zeer veel partijen in Nederland die graag het gehele traject van het realiseren van een zonnedak van A tot Z voor je uitvoeren. Als bedrijf stel je het dak beschikbaar en jij krijgt een gegarandeerde opbrengst van groene stroom van je eigen dak. Natuurlijk staat hier een vergoeding tegenover, maar je bent ook veel minder managementtijd er aan kwijt. Daarbij hoef je als bedrijf niet zelf te investeren en heb je direct voordeel door verlaging van je energiekosten. Dit loopt normaliter via een ESCo (Energy Service Company), een speciaal in het leven geroepen entiteit waarbij het zonnedak wordt geëxploiteerd. Deze ESCo zal op haar buurt weer financiering aantrekken via één van bovenstaande opties.
Omvang zonne-energieproject van belang

Gestapeld financieren zonnepanelen
Doe hier een financieringsaanvraag voor jouw zakelijk zonne-energieproject met SDE+ en we komen binnen 24 uur met een voorstel terug.
Voorwaarden Zakelijk zonnepanelen financieren
- SDE+ beschikking. Vanuit de overheid (RVO.nl) zijn er tweemaal per jaar subsidies aan te vragen, omdat zonne-energie nog niet direct competitief is op prijs, maar de overheid deze schone vorm van energie opwekken wel wil bevorderen geven zij subsidies uit voor een periode van 15 jaar per geproduceerde kWh zonnestroom.
- Op het dak dient een recht van opstal gevestigd voor looptijd project
- Technisch dient het project te voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Fabrikant van zonnepanelen is Tier 1(Bloomberg)
- Dakbedekking dient nog minimaal 15 jaar mee te gaan
- Dakconstructie dient gecontroleerd en geschikt bevonden te zijn
- Met installateur is een uitgebreide installatieovereenkomst gesloten inclusief een Performance Ratio Garantie (inclusief boeteclausule) voor minimaal 24 maanden.
- Met installateur is een uitgebreide onderhoudsovereenkomst gesloten.