Zon op bedrijfsdak bij Wijlhuizen in Holten - financiering via ZonnepanelenDelen

7 niet voor de hand liggende tips bij de ontwikkeling van een grootschalig zonne-energieproject

De afgelopen jaren zijn er via ons platform ZonnepanelenDelen 100 grootschalige zonne-energieprojecten gefinancierd. Deze zijn ontwikkeld door meer dan 60 verschillende ontwikkelaars of eigenaren en geïnstalleerd door 55 verschillende installateurs. We zien dat de markt de afgelopen jaren volwassen geworden is en dat de kwaliteit van ontwikkeling en installatie is toegenomen.

Er zijn een aantal aandachtspunten die wij de moeite waard vinden om te delen. Dit zijn zaken die iets minder voor de hand blijken te liggen, maar waar veel winst te behalen valt. Dus heb jij interesse in het starten van een zonne-energieproject? Lees onze tips om goed voorbereid aan je project te beginnen.

7 tips bij de ontwikkeling van een zonne-energieproject:

  1. De Brutoproductiemeter (BPM) hoeft niet aangeschaft/gehuurd te worden bij het huidige meetbedrijf van de hoofdaansluiting. We zien grote prijsverschillen in deze markt. Informeer eens naar het contract met het huidige meetbedrijf en vraag prijzen op bij andere partijen. In de SDE+ looptijd van 15 jaar kan dit een enorme besparing opleveren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Innax of het Meetbedrijf.
  2. Controleer of de zonnepanelenverzekering ook ‘eigen gebrek’ dekt. Dit kan belangrijk zijn indien één van de producten niet voldoet en de fabrikant niet thuis geeft. We spreken uit ervaring dat dit een belangrijk risico afdekt.
  3. Laat het PV-systeem onafhankelijk keuren. Ook de beste installateurs zien wel eens iets over het hoofd. Dit kan bijvoorbeeld via Encon, Straightforward of Omega. Deze kleine investering kan veel problemen voorkomen.
  4. Neem in het installatiecontract een Performance garantie op. Onze voorkeur gaat uit naar een Performance Ratio garantie (PR) voor de eerste 24 maanden. Deze PR kan gemeten worden via ons monitoringsplatform HORIZON. We stellen dit binnenkort beschikbaar aan de markt. Wil je als eerste toegang? Stuur dan een mailtje naar horizon@zonnepanelendelen.nl.
  5. Neem in het onderhoudscontract een reactietijd en een boete per dag op, zodat je borgt dat de installateur bij problemen ook op tijd zal reageren.
  6. Vraag een productieberekening op van een gerenommeerd softwareprogramma zoals PVsyst of PV-Sol en controleer of er wel voldoende verliezen zijn meegenomen. De verliezen zijn voor ieder projecten verschillend, maar wij hanteren als vuistregel een minimaal verlies van 13%. Dit resulteert in een maximum Performance Ratio van 87%.
  7. Door de COVID-19 situatie krijgen SDE+ projecten uitstel. Let erop dat dit kan resulteren in minder SDE+-subsidie, omdat de periode wel alvast gaat lopen. Sneller ontwikkelen kan dus voordeel opleveren.

Wil je alles weten over het ontwikkelen van grootschalige zonne-energieprojecten. Lees dan ook ons white paper: ‘Ontwikkeling en financiering van zonnepanelen voor organisaties met SDE+’.

Heb jij zelf tips bij de ontwikkeling van een zonne-energieproject? We horen ze graag hieronder.


Met ZonnepanelenDelen financieren wij zonne-energieprojecten met ons Zonfonds voor 85% (rente vanaf 2,5%) en optioneel nog 13% via particuliere investeringen. Ben je opzoek naar financiering of een goed template installatie en onderhoudscontract? Doe dan een vrijblijvende financieringsaanvraag via financiering.zonnepanelendelen.nl.