De 7 meest kritische gebreken bij oplevering grootschalige PV-systemen

Via ons platform ZonnepanelenDelen financierde we de afgelopen jaren meer dan 100 grootschalige zonne-energieprojecten. Eerder hebben wij al 7 niet voor de hand liggende tips bij ontwikkeling van een grootschalig zonne-energieproject gedeeld. In dit blog gaan we dieper in op de gebreken bij oplevering van pv-systemen.

Een verplicht onderdeel van onze financiering is een onafhankelijke inspectie voor oplevering. Deze inspecties zijn door verschillende partijen uitgevoerd, waaronder Omega, Encon, Straightforward, Cedel en K&S. Tijd om de balans eens op te maken en te kijken welke gebreken bij pv-systemen het meest voorkomen bij oplevering.

7. Inductielussen: (klik hier voor uitleg over inductielussen). Om inductielussen te voorkomen dienen de plus en minkabels dicht bij elkaar (wel separaat) richting de omvormer te worden geleid.

6. Klemmen worden onvoldoende aangedraaid: in de handleiding staat met hoeveel Nm de klemmen dienen te worden aangedraaid. Dit kan de installateur zelf ook testen door middel van een draaimomentmeter.

5. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende type connectoren: dit gebeurt vaak bij aansluiting op de omvormers. Dit is niet toegestaan volgens NEN1010 2015 712.526. Hierin staat dat het combineren van stekkers en contrastekkers van verschillende fabrikanten alleen is toegestaan indien beide fabrikanten de compatibiliteit van de steker- contrastekercombinatie onderschrijven.

4. De bekabeling ligt los: dit is vaak het geval onder de zonnepanelen. Alle kabels dienen te worden opgebonden.

3. Een deel van het systeem is niet, of onjuist, vereffend: een potentiaalvereffening is erg belangrijk voor de veiligheid. Een potentiaalvereffening kan verschillen in spanning (potentiaal) neutraliseren (vereffenen). Vereffening dient aangebracht te worden volgens NEN1010 2015 712.542.

2. Er wordt onvoldoende codering aangebracht: de installatie dient gecodeerd te worden volgens NEN1010 2015 712.514 zodat duidelijk zichtbaar is dat er een PV-installatie is aangesloten.

1. De bekabeling loopt langs scherpe hoeken: bijvoorbeeld langs de scherpe rand van een kabelgoot of doorvoer. Dit kan opgelost worden door het aanpassen van de scherpe hoek of door het zorgvuldiger opbinden van de kabels.

Deze gebreken bij pv-systemen kunnen resultaten in grote gevolgen. Een zonne-energiesysteem opereert voor een periode van 20-30 jaar, daarom is het belangrijk om kritisch te zijn bij de oplevering en te letten op eventuele gebreken. Speciaal voor de liefhebbers hieronder ook nog even kort punten 8 t/m 10:

  • Doorvoeren die niet brandwerend zijn afgewerkt.
  • Niet correct afgestripte kabels. De aders dienen zo aangesloten te worden dat er geen blank koper meer zichtbaar is.
  • Uiteindes van bewerkte (afgezaagde) kabelgoten zijn onbewerkt. Deze dienen behandeld te worden tegen roestvorming.

Zelfs installateurs met keurmerken en veel ervaring kunnen wel eens iets over het hoofd zien. Het is daarom belangrijk om een installatie altijd onafhankelijk te laten keuren. Realiseer ook dat een ongekeurde installatie problemen kan veroorzaken en een uitsluitingsgrond kan zijn voor de verzekering.

horizon

Ook nadat het systeem is geïnstalleerd is het belangrijk om kritisch te blijven kijken. Bij ZonnepanelenDelen meten wij ieder zonne-energiesysteem in ons eigen platform HORIZON. Hier meten we de Performance Ratio die aangeeft wat de verhouding is tussen de hoeveelheid zoninstraling en de productie. Een suboptimaal presterend systeem wordt zo direct gedetecteerd, zelfs in tijden met veel instraling.

Benieuwd naar Horizon? Stuur dan een mailtje naar horizon@zonnepanelendelen.nl. Dan krijg je als eerste toegang tot de nieuwe versie die we binnenkort beschikbaar gaan stellen aan de markt.