Hoe financiële participatie eenvoudig gemaakt wordt door ZonnepanelenDelen

Draagvlak is een cruciaal element in de energietransitie. Ook voor zonne-energieprojecten, ondanks dat de gemiddelde Nederlander deze vorm van energieproductie het liefst het meest ziet toenemen. Ontwikkelaars van zonneparken kunnen de omgeving onderdeel maken van het project door financiële participatie. Waarbij omwonenden rendement krijgen via de productie van een (deel van een) zonnepaneel uit het zonnepark.

Met ZonnepanelenDelen hebben we online software gebouwd om dat eenvoudig te doen.

 1. Verzamelen en informeren van geïnteresseerden;
 2. Participatie via investering in het zonne-energieproject (via platform met AFM-vergunning);
 3. Eenvoudig beheer, monitoring en administratie van de participanten in Horizon.

Vroegtijdig INFORMEREN van omgeving

Zonneparken hebben invloed op de omgeving. Dat kunnen we niet veranderen. Wel kunnen we zorgen dat de omgeving via procesparticipatie mee denkt over de invulling van het zonnepark, zoals de ligging en de mogelijke inzet van een dubbele functie door bijvoorbeeld het bijdragen aan de biodiversiteit.

Daarbij laat de windenergie markt zien dat financiële participatie ook helpt bij draagvlak verkrijgen voor deze groene stroom productie.

Wat ZonnepanelenDelen biedt voor financiële participatie

Met onze ervaring sinds 2014 om particulieren te interesseren voor zonne-energie weten wij wat werkt voor financiële burgerparticipatie. En wat niet werkt. Wij weten wat nodig is om een project tot een succes te maken. Dat betekent vroegtijdig informeren van de omgeving. Op tijd informatie beschikbaar hebben over het project en contactgegevens delen voor eventuele vragen.

Houdt er daarbij rekening mee dat een veel kleiner percentage uiteindelijk mee doet dan algemeen wordt aangenomen. En dat is niet erg. Een deel van de meerwaarde ligt ook in de mogelijkheid tot participatie zelf. Of men hier nu in deelneemt of niet.

ZonnepanelenDelen kan vanaf de start betrokken worden bij de participatie, waarbij we alle geïnteresseerden verzamelen en informeren.

Extra stimulans voor omwonenden

ZonnepanelenDelen heeft een uniek concept met het ZonneDeel. Lokale participatie kan zo op vele manieren worden gestimuleerd, waarbij deze opties goed gecombineerd kunnen worden:

 1. Exclusief toegang voor omwonenden;
 2. Voorrang voor omwonenden;
 3. Verhoogd rendement voor omwonenden;
 4. Vouchers verstreken aan omwonenden;
 5. Het faciliteren van samenwerkingen met lokale energiecoöperaties en gemeentes voor activatie;
 6. Gratis inzichten via de ZonneDelen app voor de participanten.
Live inzicht in productie van zonne-energieproject
Live inzicht in productie van zonne-energieproject

De invulling van de lokale financiële burgerparticipatie is voor elke campagne uniek. Samen versnellen we de energietransitie!

In deel twee van deze blog een serie praktijkvoorbeelden van financiële participatie voor zonneparken en hoe we het beheer (administratie, communicatie en uitbetalingen van de rentes) ook zeer eenvoudig hebben gemaakt voor de projectontwikkelaar.


Referenties: Groenleven, Solarfields, Obton, Sunvest, shareNRG.

Voorwaarden:

 • Looptijd 15 jaar met lineaire aflossing.
 • Vanaf 150.000 euro achtergestelde lening.
 • 1 zakelijk contact via Trustee.

Wil je dit ook? Neem contact op met Merijn van de Ven via financiering@zonnepanelendelen.nl of via 0204357527. Of bekijk alle cases op financiering.zonnepanelendelen.nl.