Site icon ZonnepanelenDelen

De eerste maanden ZonnepanelenDelen

Zonne-energie in Nederland? Het land van regen, van de wind in de polder. Het land van de Elfstedentocht. Ja dus! Het is ruim een half jaar na de lancering van het platform ZonnepanelenDelen in oktober 2014. In de maanden dat we zijn gelanceerd is er heel veel veranderd. ZonnepanelenDelen heeft nu in totaal meer dan 1,6 miljoen euro opgehaald voor de zonne-energieprojecten en is daarmee marktleider met ruim 40% van de collectieve zonne-energiemarkt. De eerste projecten zijn succesvol gefinancierd, staan in de steigers of de ZonneDelers profiteren al van de zonne-energie.

In de tussentijd stijgt de bekendheid onder consumenten van alternatieve financiële investeringen zoals duurzame energie.  Daarbij heeft de rekenkamer met een rapport de overheid wakker geschud. Nederland ligt niet op koers om de duurzame doelstellingen te halen. De duurzame doelstellingen van Nederland zijn al minder ambitieus dan ze waren. De huidige stimuleringsmaatregelen zijn goed bedoeld, echter worden de de duurzame doelstellingen in dit tempo er niet mee gehaald. (Edit: En gelukkig hebben we Urgenda die de staat via de rechter op de vingers tikt!) We moeten dus zelf de actie blijven initiëren. En dat hebben we met ZonnepanelenDelen gedaan. Hier onze acties en lessons learned van de afgelopen maanden.

Wat doen wij ook alweer?

ZonnepanelenDelen faciliteert zonne-energieprojecten in Nederland in de financiering, administratie en juridische opzet. Wij zorgen dat financiering plaats kan vinden, en dit is juist waar het vaak spaak loopt bij zonne-energie initiatieven. Het financieringsgat tussen bankfinanciering en een klein lokaal initiatief. Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken. Dat gat kunnen wij vullen omdat we de diepte investeringen gedaan hebben. Zo kan iedereen gebruik maken van een standaard juridisch kader, de administratie en het MijnStroom platform. Voor iedereen maken we zo duurzaam investeren makkelijker.

Hoe dan?

Op het ZonnepanelenDelen platform koop je een ZonneDeel, vergelijkbaar met een obligatie waarbij het rendement afhankelijk is van de opgewekte stroom en de dan geldende stroomprijs. Eén keer een investering zonder daarna jaarlijks terugkomende kosten. In die investering zit onder andere de verzekering voor schade, de verzekering voor diefstal en heeft het zonne-energieproject een garantieregeling afgesproken. (Tip: lees per project altijd het informatie memorandum!). Een unieke opzet van financiering van zonne-energie in Europa!

Stap voor stap

Sinds de lancering is er veel interesse vanuit de zonne-energie projecteigenaren, veel interesse vanuit consumenten om te investeren in zonne-energie en heeft de media ook aandacht voor ons verhaal.

We leren

Het liefst willen we nog sneller onze doelen bereiken. Het liefst willen we meer zonne-energie projecten draaiende hebben. Toch zijn we heel blij met de huidige gang van zaken en leren we veel in het proces. Zoals bijvoorbeeld;

Next steps

Op naar de volgende mooie mijlpalen in ons bestaan. Zonne-energie staat aan het begin. Deel je ook mee?

Exit mobile version