De eerste maanden ZonnepanelenDelen

Zonne-energie in Nederland? Het land van regen, van de wind in de polder. Het land van de Elfstedentocht. Ja dus! Het is ruim een half jaar na de lancering van het platform ZonnepanelenDelen in oktober 2014. In de maanden dat we zijn gelanceerd is er heel veel veranderd. ZonnepanelenDelen heeft nu in totaal meer dan 1,6 miljoen euro opgehaald voor de zonne-energieprojecten en is daarmee marktleider met ruim 40% van de collectieve zonne-energiemarkt. De eerste projecten zijn succesvol gefinancierd, staan in de steigers of de ZonneDelers profiteren al van de zonne-energie.

In de tussentijd stijgt de bekendheid onder consumenten van alternatieve financiële investeringen zoals duurzame energie.  Daarbij heeft de rekenkamer met een rapport de overheid wakker geschud. Nederland ligt niet op koers om de duurzame doelstellingen te halen. De duurzame doelstellingen van Nederland zijn al minder ambitieus dan ze waren. De huidige stimuleringsmaatregelen zijn goed bedoeld, echter worden de de duurzame doelstellingen in dit tempo er niet mee gehaald. (Edit: En gelukkig hebben we Urgenda die de staat via de rechter op de vingers tikt!) We moeten dus zelf de actie blijven initiëren. En dat hebben we met ZonnepanelenDelen gedaan. Hier onze acties en lessons learned van de afgelopen maanden.

Wat doen wij ook alweer?

ZonnepanelenDelen faciliteert zonne-energieprojecten in Nederland in de financiering, administratie en juridische opzet. Wij zorgen dat financiering plaats kan vinden, en dit is juist waar het vaak spaak loopt bij zonne-energie initiatieven. Het financieringsgat tussen bankfinanciering en een klein lokaal initiatief. Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken. Dat gat kunnen wij vullen omdat we de diepte investeringen gedaan hebben. Zo kan iedereen gebruik maken van een standaard juridisch kader, de administratie en het MijnStroom platform. Voor iedereen maken we zo duurzaam investeren makkelijker.

Hoe dan?

Op het ZonnepanelenDelen platform koop je een ZonneDeel, vergelijkbaar met een obligatie waarbij het rendement afhankelijk is van de opgewekte stroom en de dan geldende stroomprijs. Eén keer een investering zonder daarna jaarlijks terugkomende kosten. In die investering zit onder andere de verzekering voor schade, de verzekering voor diefstal en heeft het zonne-energieproject een garantieregeling afgesproken. (Tip: lees per project altijd het informatie memorandum!). Een unieke opzet van financiering van zonne-energie in Europa!

Geldstroom ZonneDeel ZonnepanelenDelen

Stap voor stap

Sinds de lancering is er veel interesse vanuit de zonne-energie projecteigenaren, veel interesse vanuit consumenten om te investeren in zonne-energie en heeft de media ook aandacht voor ons verhaal.

 • Belangrijkste in dit alles, we zijn blij dat we door middel van een investering in ons platform kunnen bouwen aan onze droom.
 • Deze droom wordt gelukkig gedeeld door de inmiddels 1.700 ZonneDelers die hebben gezorgd voor succesvolle zonne-energie projecten bij onder andere een bio boer, bij een school en een burgerinitiatief in Breda.

 • De community van ZonneDelers groeit met 20% per maand en in de community zitten onder andere twee CEO’s van Nederlandse energiemaatschappijen, één landelijk bekende radio DJ en zelfs één astronaut!
 • We hebben een eerste ‘gestapelde’ financiering kunnen aanbieden. Een project is daarbij gezamenlijk gefinancierd door zowel crowdfunders als een duurzame bank.
 • Het ZonnepanelenDelen team is versterkt met Edwin Res, verantwoordelijk voor het klantcontact en de marketing. Hiernaast is het contract bijna getekend met nummer vier binnen het team en zijn we daarbij alweer op zoek naar andere goede enthousiaste mensen die samen met ons deze droom willen uitbouwen. #python #marcomstage Bekijk hier de vacatures.
 • Sven Pluut, onze oprichter, is benoemd tot ‘Jonge groene ondernemer 2015’ (pdf) door de Groene Zaak.

ZonnepanelenDelen status

We leren

Het liefst willen we nog sneller onze doelen bereiken. Het liefst willen we meer zonne-energie projecten draaiende hebben. Toch zijn we heel blij met de huidige gang van zaken en leren we veel in het proces. Zoals bijvoorbeeld;

 • Onze ZonneDelers zijn veel jonger dan we eerst vermoedden. De grootste groep ZonneDelers is tussen de 40 en 50 jaar oud.
 • De lange doorlooptijd van de projecten is een uitdaging om te investeren in zonne-energie. Dat vermoeden hadden we natuurlijk al. Alleen dat blijkt nu ook uit onze resultaten van de enquête die we hielden en daar gaan we mee aan het werk.
 • De ZonneDelers worden enthousiast van de MijnStroom omgeving waarin ze precies kunnen zien hoe goed de eigen projecten het doen.
 • We moeten veel beter communiceren welke kwaliteitscontroles wij allemaal hebben voor de projecten op onze website, dat is dus nu hier te lezen.
 • Het ‘oerwoud’ aan subsidies maakt het voor de consument onbegrijpelijk – fijn dat de subsidies er zijn – jammer dat de subsidies zo voor veel verwarring zorgen. Wij moeten vaak uitleggen dat een zonnepark voor iedereen toegankelijk is en niet gebonden is aan de postcoderoos waarbij alleen mensen uit de regio kunnen investeren. De postcoderoos zorgt zo zelfs voor een negatieve drempel omdat de projecten die gebruik maken van de SDE+ regeling eerst uit moeten leggen dat iedereen mee kan doen. Ter kennisgeving: Tot nu toe maakt geen van de projecten op ons platform gebruik van de postcoderoos-regeling.
 • De doorlooptijd van zonne-energieprojecten – het opstarten van een project met subsidie aanvragen tot aan het succesvol produceren van duurzame stroom – is helaas nog steeds langer dan wenselijk is, en bovenal langer dan noodzakelijk is. Het is dus zaak om hier betere tools en ondersteuning voor te bieden. Gelukkig ondersteunt ook bijvoorbeeld hieropgewekt.nl dit door het verzamelen van kennis en ervaring, de volgende stap is om dit om te zetten in praktische handvaten. We zoeken naar partners om dit samen met ons verder te gaan invullen.
 • Dat er nog behoorlijke uitdagingen liggen in het monitoren en het inzichtelijk maken van de presentaties van de zonneparken. (Voor de gevorderden: Niet alle netwerkbeheerders kunnen een P1 poort leveren waarmee we makkelijk data kunnen uitlezen van onze energieprojecten.)

Next steps

 • Er zitten veel zonne-energieprojecten in de koker. Schrijf je hier in om voorrang te hebben bij een nieuw project.
 • We gaan meer en leuker inzichten geven aan onze ZonneDelers. Meehelpen in het proces? We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om ons te helpen met testen. Aanmelden kan hier. Bedankt!
 • We gaan er voor zorgen dat de ZonneDelen eenvoudiger onderling doorgegeven kunnen worden.
 • Nog veel en veel meer. Daar kom je vanzelf achter. 😉
 • Heb je suggesties of andere aan of opmerkingen. Dan horen we dat altijd graag. Mailen kan naar Edwin@zonnepanelendelen.nl

Op naar de volgende mooie mijlpalen in ons bestaan. Zonne-energie staat aan het begin. Deel je ook mee?