10 gebeurtenissen in de collectieve zonne-energiemarkt

Deze update is kort maar krachtig met de belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energieprojecten. Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen.

  1. Snelle groei van collectieve zonne-energie in Nederland!  In totaal is er al €6,5 miljoen gefinancierd voor collectieve zonne-energieprojecten, nu al een groei van 250% in 2015.
  2. SDE+-regeling gaat in 2016 in twee keer en met een pot van 8 miljard goed gevuld zijn. De precieze uitwerking en welke status zonne-energieprojecten krijgen is nog afwachten. Zie hier de berichtgeving op de RVO website.
  3. De korting op energiebelasting voor collectieven, ook bekend als ‘de postcoderoosregeling’, wordt nu 9 cent per kWh in plaats van 7,5 cent (exclusief BTW).
  4. Het grootste collectieve zonnepark van Nederland, de ZonneWIJde Breda, heeft goedkeuring gekregen om het zonnepark te gaan bouwen op het Huifakkerpad in BredaLees de volledige projectupdate hier.
  5. De snelste financiering van een collectief zonnedak. Royal Matic heeft het zonnedak binnen 18 dagen gefinancierd bij veel verschillende Nederlanders.
  6. Zonnedak Volendam heeft de financiering rond voor het zonnedak. Dit betekent het tweede voetbalstadion dat wordt vol gelegd met zonnepanelen door de financiering met crowdfunding. In totaal zijn er nu vijf voetbalstadions in Nederland die zonnepanelen op het dak krijgen of hebben. De Euroborg, Amsterdam Arena, Kyocera Stadium, het KRAS voetbalstadion van FC Volendam en als laatste in de rij: AZ voetbalstadion in Alkmaar.
  7. Zonne-energieprojecten en subsidies… Project Schut Packaging in Eerbeek (gehost op Greencrowd) is mislukt, het project bleek niet meer uit te kunnen nadat een lokale subsidiepot op was. Bergen Energie is van Postcoderoosregeling, naar SDE+ nu toch weer terug naar een Postcoderoos-regeling voor project Fase 1 van Zonneweide Bergen.
  8. Het grootste project met postcoderoos-regeling is geopend in Haarlem bij de Ramplaan, in totaal zijn er 220 leden gevonden in de buurt van de zonnecentrale.
  9. Het eerste grote drijvende zonnepark komt er bij Bergerden. De benodigede 5.000 zonnepanelen in Lingewaard worden gecrowdfund.
  10. Hieropgewekt event en rapport van ODE komt er aan op 20 november.  Dit event is er om alle kennis en kunde op het gebied van lokale energie opwek te bevorderen en uit te wisselen. Hierbij zal ook voor het eerst een totaal rapportage worden gepresenteerd over alle lokale initiatieven voor energieopwek in Nederland.
Bonus: De Nuna8, mede mogelijk gemaakt door crowdfunding op ZonnepanelenDelen is wereldkampioen geworden tijdens de World Solar Challenge in Australië.

 

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document dan hoor ik dat graag en kan je sturen naar op edwin@zonnepanelendelen.nl!

 

ps. Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief