Een nieuwe duurzame groenteclub powered by zonnepanelen! 

Afgelopen weekend was de opening van het zonnedak bij biologische boer BioRomeo. Digni van den Dries nam de crowdfunders van het project mee in de verhalen en gedachtegoed van het bedrijf. Een korte les eerlijk en duurzaam ondernemen.

Duurzaam in alles

Toen de zoon van Digni, Krispijn, ook binnen het bedrijf kwam wilde deze wel verandering en dat is er gekomen. BioRomeo is al sinds 1990 gecommitteerd om volledig de gewassen biologisch te telen. Dat betekent niet alleen het uitbannen van bestrijdingsmiddelen gif, ook andere facetten van duurzaamheid werden tegen het licht gehouden. Dat betekent dat er ook naar de duurzaamheid met alle betrokkenen werd gekeken waarbij het contact met de eindklant erg ver weg bleek. Krispijn en Digni hebben zichzelf als doel gesteld om deze grens te overbruggen.

Dit heeft hij onder andere gedaan door te laten zien wat de impact is van overproductie. Niet op een conventionele manier maar door een krachtig signaal te geven. Dit deed hij door zijn aardappelen letterlijk weg te geven in plaats van voor heel weinig te moeten verkopen. Zo stortte Krispijn 6 ton aardappelen op de Dam in Amsterdam waar mensen het gratis konden oppikken. (Video).

Groenteclub

Ook initieerde BioRomeo, samen met Barbara Bolt, directe actie om de consument te bereiken. Dit  zie je nu terug in het ontstaan van allerlei regionale versies van de Groenteclub. Niet meer via tussenhandelaren die zich alleen op de prijs richten (en waarbij de groente moet voldoen aan esthetische voorschriften). Nu direct leveren aan de consument voor een eerlijke prijs. Kassa TV maakte hier een mooie rapportage over.

Duurzame Jonge 100

Sven Pluut van ZonnepanelenDelen, en Krispijn van den Dries van BioRomeo zijn via de Duurzame Jonge 100 met elkaar in contact gekomen en wilden samen een project doen om hun gedachtegoed extra kracht bij te zetten. Bewijslast leveren dat duurzaamheid werkt!

Het dak van de schuur in de Noordoostpolder was aan vervanging toe en daarbij was het installeren van een zonnedak direct passend in de gedachte om nog duurzamer te worden. Crowdfunding is een ideaal middel om de eindklant zo dichtbij mogelijk te brengen. Zo geschiedde.

Letterlijk groene rente!

Als rendement voor de gecrowdfunde zonnepanelen kon worden gekozen tussen een direct financieel rendement of een rendement in biologische groente pakketten. Uiteindelijk is binnen een kleine anderhalve maand het benodigde bedrag via crowdfunding opgehaald en kon zo worden begonnen aan de installatie. Ook hierbij is gekozen voor een lokale installateur.

Daarbij heeft het landelijk gelegen BioRomeo ZonneDelers uit het hele land aan zich weten te binden. Zo is er dus met de zonnedelers direct een nieuwe tak opgericht van de groenteclub! Bijna de helft van de ZonneDelers krijgen de komende jaren het rendement van hun zonnedelen in een groentepakket uitbetaald. Letterlijke groene rente!

Zonne-rente groene rente ZonnepanelenDelenZonnedelers BioRomeo - ZonnepanelenDelen

Bekijk hier alle foto’s van de opening van het Zonnedak van BioRomeo

Opening zonnedak BioRomeo - ZonnepanelenDelen