Recycling van zonnepanelen

Met de toename van zonnepanelen stijgt ook de vraag: wat gebeurt na de verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar met de zonnepanelen? Zijn de zonnepanelen die we nu plaatsen en in de afgelopen jaren geplaatst hebben daadwerkelijk een “tikkende milieutijdbom” zoals diverse media deze week plaatsten?

Nieuwsuur kwam deze week met een item over recycling (kijk hier terug vanaf 12:20). Uit hun onderzoek bleek dat veel zonnepanelen in de shredder belanden, omdat recycling van zonnepanelen duurder zou zijn. Volgens de onderzoekers worden te weinig zonnepanelen gerecycled, wat natuurlijk zonde is van de kostbare grondstoffen.

Ontwikkelingen recycling van zonnepanelen

Is het zo slecht gesteld met de recylcing van zonnepanelen? Dat antwoord is genuanceerder. Volgens Thijs ten Brinck van wattisduurzaam.nl weegt het afval van een zonnepaneel niet op tegen de bergen afval die we al jaren ‘dankzij’ fossiele brandstoffen hebben.

Het afval van zonnepanelen is beperkt aangezien al zo’n 95% van een zonnepaneel recyclebaar is. Denk hierbij aan het glas, aluminium en de elektriciteitskabels. De grootste uitdaging bij het recyclen van een zonnepaneel is op dit moment het recyclen van de zonnecellen.

Hoe meer zonnepanelen er worden weggedaan, hoe aantrekkelijker het wordt om het grote aanbod zonnecellen vervolgens op een grootschalige manier te recyclen. De markt van zonnepanelen heeft zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld en recycling zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Huidige recycle initiatieven

Dat betekent niet dat er niet al gerecycled wordt. Er zijn verschillende initiatieven die op het moment bijdragen aan het recyclen van zonnepanelen.

  • Stichting OPEN is een organisatie die zich bezighoudt met recycling. Hier zijn de meeste organisaties in de Nederlandse zonne-energiemarkt bij aangesloten. Stichting OPEN neemt het inzamelen, transporteren en verwerken van zonnepanelen namens de producenten van zonnepanelen voor haar rekening. Zij hebben de ambitie om de zonnepanelen zo veel mogelijk te recyclen en er zo voor te zorgen dat de kostbare grondstoffen niet verloren gaan, maar gebruikt worden bij de productie van nieuwe zonnepanelen.
  • Het Franse bedrijf Veolia is een koploper op het gebied van recycling van zonnepanelen. Dit bedrijf scheidt in hun fabriek binnen één tot anderhalve minuut alle verschillende materialen zoals het paneelglas, aluminium raamwerk, aansluitdoos, kabels en silicium van elkaar. Deze materialen worden vervolgens weer gebruikt in de glas-, aluminium-, cement- en metaalindustrie.
  • Onderzoeksintituut TNO doet onderzoek naar de nieuwste zonnecellen. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een zonnepaneel dat makkelijker te recyclen is. Het duurt nog wel een aantal jaar voordat deze zonnepanelen op de markt zijn, maar het geeft een goed vooruitzicht voor de toekomst.
  • Naast het shredden of recyclen van zonnepanelen kwamen we nog een leuk alternatief tegen. Zonnepanelen van het allereerste zonnepark in Nederland liggen namelijk tentoongesteld in het museum voor cultuur en Wetenschap: Museon in Den Haag.

Al met al kunnen we dus zeggen dat er hard wordt gewerkt aan oplossingen in de industrie. Wij verwachten dat in de komende jaren de volledige cirkel geoptimaliseerd zal worden.