Studie naar SDE en netcongestie.
De afgelopen twee jaar stonden voor Wouter volledig in het teken van zonne-energie. Hij werkte drie dagen per week bij Zonhub en deed daarnaast een tweejarige master ‘Governance of Sustainability’ aan de Universiteit Leiden. Naast de twee dagen studie in de week, was hij ’s avonds en ook veel in het weekend bezig. “Ik ben heel blij dat die hectische periode achter de rug is en dat ik mijn studie heb afgerond,” zegt hij opgelucht.
Verbanden tussen SDE+ subsidie en netcongestie
Afgelopen periode rondde Wouter zijn onderzoek met de titel ‘Unravelling the Grid Knot: The Impact of SDE-subsidised Photovoltaic Expansion on Feed-in Grid Congestion and Management in the Netherlands’ af. In het onderzoek zoekt hij naar verbanden tussen de SDE+ subsidie en netcongestie.
Onder andere door de SDE-subsidie is de zonne-energie markt in Nederland gegroeid, inmiddels is 20% van de huidige energievoorziening groen. Wouter zag dat er al veel evaluaties waren gedaan, maar hij wilde het hele proces in kaart brengen en daarbij ook de mogelijk nadelen van de subsidie niet uit de weg gaan.
“We zien nu dat er nieuwe uitdagingen zijn; zo is het net niet genoeg verzwaard. Ik wilde de transitie van het energiesysteem op een holistische manier benaderen; we willen een betrouwbaar energiesysteem. Welke rol heeft de SDE-subsidie hierin gespeeld en hoe kunnen we van de afgelopen jaren leren zodat we verder kunnen groeien met zon- en windenergie?”
Tien jaar aan data
Om deze vraag te beantwoorden analyseerde hij een subsidieperiode van tien jaar (2013-2022) en combineerde deze met gegevens van netbeheerders over netcongestieproblemen. Waar nieuwe zonneparken werden gerealiseerd, ontstond vaak netcongestie omdat er geen locatiecriteria waren voor de SDE-subsidie.
“De subsidie is zo ingericht dat de goedkoopste kWh eerst werden gefinancierd. Goedkope kWh vind je in provincies waar grond relatief weinig kost en waar weinig mensen wonen. Op die locatie wordt een park gebouwd, wat op die locaties zorgt voor veel aanbod van stroom en weinig vraag, wat leidt tot netcongestie. We zien nu dat de SDE+ mogelijk niet alleen een succes was.”
Locatiecriteria gebruiken bij toekenning
Wouter concludeert dat locatiecriteria een grotere rol moeten spelen bij het toekennen van SDE+ subsidies, lessen die bij nieuwe subsidies of in het buitenland kunnen worden geïmplementeerd. Wouter wijst naar Vietnam, waar sterk wordt ingezet om zonnestroom op het net zetten flink duurder is.
Om netcongestie te voorkomen, is het aan te bevelen dat voor de subsidie ook criteria worden opgesteld over waar de energie naartoe gaat. Het doel is een energiesysteem dat niet uitvalt. Bij toekenning van een subsidie moeten daarom ook locatie en opslag worden meegenomen.
Flexibiliteit bij Zonhub
Sinds april 2022 werkt Wouter bij Zonhub. Waarom besloot Wouter om naast zijn werk nog een studie te doen? “In de zomer van 2022 had ik het gevoel dat ik nog niet ‘klaar’ was. Ik wilde me verder specialiseren in duurzaamheid en een bredere kennis opbouwen over klimaatverandering. Ik had deze tweejarige master al in mijn achterhoofd en besloot me aan te melden. Gelukkig kon ik bij Zonhub drie dagen per week werken en had ik de flexibiliteit om te studeren. Het voelt goed om die kans te krijgen.”
Wouter ervaart Zonhub als een jong bedrijf met een jong team dat dezelfde doelen ambieert als hij. Bij Zonhub kan hij zich blijven inzetten voor een groenere toekomst door MKB’ers en agrariërs te helpen hun bedrijven te verduurzamen. “Het geeft me een goed gevoel als ik mensen blij kan maken en hen kan helpen om duurzame stappen te zetten.”
Ook werken bij Zonhub? Check de openstaande vacatures.