Overheid blijft duurzame energie steunen met subsidies
Het doel is om schone en goedkope energie te maken voor Nederland. Zonne-energie speelt daarbij een grote rol, net als windenergie van windmolens op zee. Dit is nodig om helemaal over te schakelen op schone energie zonder uitstoot. Gebouwen, vervoer en fabrieken gebruiken dan zo weinig mogelijk energie. De energie die ze wel gebruiken komt vooral uit hernieuwbare bronnen, zoals stroom uit windmolens en zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit hoe ver we zijn en wat de doelen zijn voor duurzame energie. Hiervoor zijn veel investeringen nodig.
Samenvatting:
- De Nederlandse overheid en de EU hebben duidelijke klimaatdoelen.
- Wind- en zonne-energie met daarbij opslag van energie zijn zeer belangrijke bouwblokken in het toekomstige schone energiesysteem.
- Grote zonne-energieprojecten met subsidie hebben zekerheid over inkomsten en worden binnenkort gebouwd.
- Het financiële voordeel van grote zonneprojecten komt dichtbij dat van zonnepanelen op eigen dak.
- Zonnepanelen voor eigen gebruik blijven rendabel.
- Zonne-energie is zo goedkoop dat andere zaken steeds belangrijker worden.
- De markt voor opslag voor energie groeit; met de beste kansen voor de eerste toetreders.
- Energieprijzen blijven hoog.
Goed om te realiseren
De huidige projecten bij Zonhub worden niet beïnvloed door veranderingen in de politiek. Deze projecten gebruiken subsidies die 15 jaar geldig zijn en alleen bedoeld zijn voor bedrijven met een grote aansluiting op het elektriciteitsnet. Andere veranderingen in subsidies hebben ook geen invloed, omdat de regels hiervoor al 15 jaar hetzelfde zijn.
Klimaat- en energiedoelstellingen voor de toekomst
Het wordt steeds dringender om iets aan het klimaat te doen, omdat de aarde warmer wordt. Na het Klimaatakkoord van Parijs hebben Nederland en Europa strengere doelen voor duurzame energie gemaakt.
Klimaatdoelen:
Voor 2030:
Nederland wil volgens de EU-doelen in 2030 minimaal 55% minder uitstoot van broeikasgassen dan in 1990.
Voor 2050:
De Klimaatwet wil 95% minder CO₂-uitstoot in 2050 ten opzichte van 1990. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn, dus geen netto-uitstoot meer.
Op dit moment is maar 20% van de energie in Nederland duurzaam. Dit moet richting 100% om minder afhankelijk te zijn van CO₂-opslag, wat slechts een laatste redmiddel is voor processen die heel moeilijk zijn te verduurzamen.
Dat betekent vooral dat gebouwen, vervoer en industrie meer elektriciteit gaan gebruiken. Hierdoor zal de vraag naar elektriciteit in Nederland groeien van 120 TWh naar ongeveer 250 TWh in 2050. Die groeiende vraag naar elektriciteit wordt vooral ingevuld door wind- en zonne-energie.
Windenergie
Nederland heeft ambitieuze doelstellingen voor windenergie op zee:
- Eind 2032 wil het kabinet 21 gigawatt (GW) aan windenergie op zee hebben staan.
- Voor 2040 richt het kabinet zich op de opwek van ongeveer 50 GW windenergie op zee.
- In 2050 is het doel ongeveer 70 GW.
Voor wind op land is dat minder duidelijk afgesproken; wel is er schatting van 7 tot 14 GW aan opgesteld vermogen voor 2050.
Totaal is er nu 11,5 GW aan windenergie in Nederland op moment van schrijven. (november 2024) Dat betekent dat er nog zes keer zoveel opgesteld vermogen aan windenergie bij moet komen.
Zonne-energie
Er komt Volgens Netbeheer Nederland zal Nederland in 2050 tussen 100 en 183 GW aan zonnepanelen hebben. Dit is een grote toename ten opzichte van de eerdere verwachting van 38 tot 125 GW in 2050. Daarbij is het goed om te weten dat we nu net meer dan 25 GW opgesteld vermogen aan zonne-energie hebben staan in Nederland.
Verdeling Nederlandse zonne-energiemarkt
De groei van de Nederlandse zonne-energiemarkt is in 2023 iets gedaald, maar blijft hoog. Het is goed om te weten dat er niet één zonne-energiemarkt bestaat. De markt kan worden verdeeld op basis van de plek van de zonnepanelen:
- Woningen
- Zonnedaken bij bedrijven
- Grootschalige projecten
Of op basis van subsidies van de overheid:
- Salderingsregeling
- SDE++ subsidie (Stimulering Duurzame Energie)
- SCE-subsidie (subsidieregeling coöperatieve energieopwekking)
Ongeveer de helft van de zonne-energie is mogelijk dankzij de SDE-subsidie. Eenmaal verkregen geeft deze subsidie 15 jaar zekerheid zolang er groene stroom wordt opgewekt. Er zijn nog SDE-projecten van bijna 6 GWp die gerealiseerd kunnen worden, en een SDE-ronde van 2023 met 3,1 GWp.
De overheid heeft voor 2024 11,5 miljard euro gereserveerd voor verduurzaming, waaronder zon-PV. Bijna alle projecten op Zonhub maken gebruik van de SDE- of SCE-subsidie.
Aanpassingen stimuleringsregelingen zonne-energie
Zonne-energie krijgt in bijna alle vormen steun van de overheid. De voorwaarden voor subsidies worden regelmatig bekeken om het budget op de beste manier in te zetten.
Voor kleine aansluitingen, zoals bij huizen, wordt de salderingsregeling waarschijnlijk veranderd. Dit komt omdat deze regeling mensen niet genoeg aanmoedigt om opgewekte stroom meteen zelf te gebruiken.
Grote zonne-energieprojecten gunstiger
De projecten bij Zonhub zijn nu voordeliger. Dit komt door de zekerheid van inkomsten uit subsidies, de hogere rente op investeringen en de langere tijd die nodig is om zonnepanelen op je eigen dak terug te verdienen. Hierdoor zijn zonne-energieprojecten voor bedrijven interessanter geworden.
Bij de projecten van Zonhub verdienen de obligaties zichzelf terug na 8 tot 9 jaar. Daarbij komt dat de zekerheid van inkomsten bij een project met SDE-subsidie veel hoger is.
Elke plek benutten voor zonne-energie
Ondanks mogelijke veranderingen in de salderingsregeling blijft zonne-energie interessant voor iedereen met de mogelijkheid om eigen energie op te wekken. Dat geldt vooral wanneer de opgewekte stroom direct wordt verbruikt. Een groot deel van de stroomprijs bestaat uit belastingen en netwerkkosten. Door deze te vermijden, kunnen gebruikers flink besparen.
Zonne-energie-opstellingen veranderen
De opstellingen van zonne-installaties veranderen. Eerst waren ze gericht op het zuiden, maar nu meer op oost/west. De volgende stap is meer verticale plaatsing, bijvoorbeeld op gevels of zelfs verticaal op land of water. Zo kan energie worden opgewekt op momenten van de dag waar meer waarde zit.
Er is ook een nieuwe innovatie in zonne-energie: de uitknop. Net als bij andere energiebronnen kan het soms beter zijn om niet te produceren. Dit maakt zonne-energie flexibeler en zorgt dat er alleen stroom wordt opgewekt wanneer dit echt waarde oplevert.
opslag van ENergie: het nieuwe normaal bij grootschalige projecten
Door grote schommelingen van de elektriciteitsprijzen en lagere kosten voor opslag van energie zien we dat steeds meer duurzame energieprojecten energieopslag (batterijen in het groot) toevoegen. Dit geldt zowel voor nieuwe als voor bestaande zon- en windprojecten. Op die manier wordt een duurzaam energieproject winstgevender.
Elektriciteitsprijzen op hoger niveau dan voorheen
Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn elektriciteitsprijzen gestegen. In 2020 lagen de prijzen rond 4 cent per kWh, nu tussen 6 en 10 cent per kWh. De hoge inflatie, het wegvallen van de Russische gasaanvoer en blijvende geopolitieke spanningen zorgen voor een hogere basisprijs van elektriciteit. Zie hieronder in de grafiek het verloop van de kale stroomprijs op de zakelijke energiemarkt
Conclusie: Investeren in duurzame energie blijft nodig
Op dit moment is 20% van onze energie duurzaam opgewekt in Nederland. De SDE-subsidie door de Nederlandse overheid, met een totaalbudget van 11,5 miljard euro voor de subsidieronde van 2024, blijft de groei van duurzame energie in Nederland stimuleren. De harde groei van alle verschillende duurzame energietechnieken is cruciaal voor een volledig duurzaam systeem in Nederland. Daar is veel geld voor nodig om deze projecten op te starten. Daarom blijft investeren in duurzame energie (en opslag van energie) heel hard nodig.
Wil je direct bijdragen? Bekijk de openstaande en aankomende duurzame energieprojecten op zonhub.com/project en investeer ook in de obligaties.