Hoe de rentes op de obligaties tot stand komen 

Lage risico’s door projectopzet en zekerheden van duurzame energieprojecten 

Op Zonhub lanceren we obligaties van duurzame energieprojecten met veel zekerheden, daarbij zijn de kosten op ons platform heel laag (we rekenen bijvoorbeeld geen transactiekosten aan investeerders). Hetgeen er uiteindelijk voor moet zorgen dat bij Zonhub de beste investeringen gedaan kunnen worden. In dit blog willen we toelichten hoe de uitgevende instellingen de rentes bepalen. Net zoals de hypotheekrentes continu veranderen, geldt dat ook voor de rentes op de obligaties die via Zonhub worden aangeboden. Dat is namelijk afhankelijk van heel veel factoren.  

Een aanbieding wordt alleen op ons investeringsplatform aangeboden als het door onze volledige controle lijst is gekomen van meer dan 30 items. Er staat als het ware een kwaliteitsstempel op van Zonhub dat de uitgangspunten kloppen en dat de business case ook in een stress scenario nog positief uit komt. (Dat betekent dus ook dat wij veel projecten afwijzen en niet financieren.)  

Zonne-energie en de andere duurzame energietechnieken zijn goed voorspelbaar met betrekking tot de inkomsten. Deze projecten kennen lange looptijden, de energietechnieken zijn betrouwbaar en daarmee goed verzekerbaar is. Daarbij gaat het om projectfinanciering waarbij alle externe risico’s buiten de project B.V. worden gehouden. De risico’s op de obligaties zijn dus relatief laag.  

Inherent aan investeren is echter dat er risico’s aan zijn verbonden. Deze risico’s staan altijd vermeld in het Informatie Memorandum van ieder gelanceerd project. De risico’s worden zo goed mogelijk geminimaliseerd. Door een verzekering af te sluiten, door langlopende contracten te verplichten, door kwaliteitsproducten te laten gebruiken en door gerenommeerde installateurs te laten installeren. En vervolgens de installatie door een onafhankelijke derde te laten inspecteren bij de oplevering.  

 
Ook brengt de uitgevende instelling veel zekerheden in wat ervoor zorgt dat, net zoals bij een hypotheek, nog steeds waarde kan worden uitgewonnen bij wanbetaling. Bij duurzame energieprojecten is de initiële investering hoog en zijn de operationele kosten relatief laag. Als de inkomsten de operationele kosten overstijgen, blijft een project dus op lange termijn waarde genereren, waardoor er veel waarde kan worden teruggewonnen. 
 
Dat heeft twee effecten op ons Zonhub investeringsplatform:  

  • We streven naar een zo laag mogelijk ‘defaultrate’, oftewel het percentage obligaties waar de projecteigenaren niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen;  
  • Als een project wel in betalingsproblemen verkeertd dat er nog zoveel mogelijk waarde kan worden teruggewonnen voor de obligatiehouders.  

Met daarbij onze zeer lage kostenstructuur streven we zo naar een hoger nettorendement dan andere partijen in de markt.  

Verhouding rendement en risico  

Het streven is om altijd dezelfde verhouding te hebben tussen rendement en risico op ons investeringsplatform, oftewel altijd ergens op de gele diagonale lijn.  

Als de risico’s bekend zijn, kom je daarbij vanzelf uit op een bijbehorend rendement.  

Voor het bepalen van de hoogte van de aangeboden rente op de obligaties wegen veel factoren mee:  

  • Kapitaalsmarktrentes 
  • Risico-opslag  
  • Positie van de obligatiehouder 
  • Looptijd van de obligatie 
  • Structuur van obligatie 
  • Ingebrachte zekerheden 
  • Voorspelbaarheid inkomsten  
  • Afhankelijk van soort energietechniek 
  • Afhankelijk van hoogte van en soort subsidie  
  • Financiële ratio’s in de business case   
  • Financiële stabiliteit afnemers (afnemer stroom en/of subsidieverstrekker, effectief de overheid)  

Het meest belangrijke element daarbij is de kapitaalsmarktrente die zorgt voor fluctuaties in de aangeboden rentes, net zoals dat de hypotheekmarktrente steeds wijzigt.  
 

Onderstaande rentegrafiek van de 10 jaars IRS, geeft aan dat we binnenkort mogelijk weer lagere rentes terug zullen zien op de aangeboden obligaties. Dit omdat de rente alweer meer dan 100 basispunten is gezakt ten opzichte van het hoogste punt.  
 
 

Bron: iex.nl https://www.iex.nl/Rente-Koers/61375410/IRS-10Y-30-360-ANN-6M-EURIBOR.aspx  

Gemiddeld genomen zullen alle rentes weer gaan dalen, op de spaarrekening, op de hypotheekmarkt en ook op de obligaties aangeboden op Zonhub.