Waarde van de zonnestroom van een ZonneDeel

ZonnepanelenDelen is opgestart om zonne-energie voor iedereen in Nederland beschikbaar te maken. Wij vinden dat iedereen moet kunnen profiteren van zonne-energie:

  • Ook al heb je geen (geschikt) dak thuis.
  • Welke ‘omvang’ van de portemonnee je ook hebt.
  • Bij welke energieleverancier je ook zit.
  • Onafhankelijk waar je zelf woont.

En dat kan! Iedereen kan profiteren van zonne-energie. Dat hebben we gedaan door het ‘ZonneDeel’ te ontwikkelen. Het product waar je in investeert als je mee doet met een collectief zonne-energieproject op ZonnepanelenDelen.nl. Hebben we in een eerder blog uitgelegd dat alle kosten (denk aan: beheer, verzekering, onderhoud, schoonmaak etc) direct in de aankoop van een ZonneDeel zitten verwerkt. In dit blog willen we in verschillende stappen ingaan op de waarde van de jaarlijkse zonnestroom en waarom voorgaande keuzes hierin een rol spelen. Zeker nu wij met ZonnepanelenDelen al bijna meer dan 12.000 zonnerente uitkeringen hebben gefaciliteerd.

  1. Voor jou als ZonneDeler (investeerder in collectieve zonne-energieproject op ZonnepanelenDelen.nl) willen we het zoveel mogelijk laten lijken alsof je zonnepanelen op je eigen dak hebt liggen. Het ZonneDeel in een collectief zonne-energieproject hebben we daarbij zoveel mogelijkheid de eigenschappen meegegeven van zonnepanelen op eigen huis.
  2. Net zoals zonnepanelen thuis is het rendement van het collectieve zonne-energieproject afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte zonnestroom met jouw ZonneDeel én de waarde van deze zonnestroom op dat moment.
  3. ZonnepanelenDelen is een open en onafhankelijk platform. Iedereen kan meedoen, het maakt niet uit bij welke energieleverancier je klant bent of waar je woont. Wel spelen de energieleveranciers uiteraard een heel belangrijke rol om de ‘zonnestroom van je zonnedeel’ thuis te krijgen. We hebben er daarom voor gekozen dat je kunt overstappen naar de bij ons aangesloten energieleveranciers. Dit is echter geen verplichting.
  4. Om 2 en 3 goed uit te kunnen voeren zijn we tot het volgende model gekomen: 1. We houden perfect in de gaten hoeveel zonnestroom er wordt opgewekt door jouw ZonneDelen. De waarde van jouw zonnestroom wordt bepaald door je energieleverancier. 2. Net zoals panelen op je eigen dak, hangt de waarde van de opgewekte zonnestroom af van het stroomcontract dat je hebt afgesloten bij jouw energieleverancier. Zo ook met een ZonneDeel.
  5. Om onafhankelijk te kunnen blijven hebben we naast deze contractwaarde ook een onafhankelijke marktwaarde bedacht. Dit is gebaseerd op de zogenaamde Endex prijs (waar wij ook het tarief binnen de ZonneDelen app op baseren). Dit berekenen wij op de basis van de Endex 12-0-12 formule. Dit is het rekenkundig gemiddelde van alle Endex noteringen van alle handelsdagen 12 maanden voorafgaand op de startdatum van een productiejaar, vast te stellen uiterlijk op de peildatum. Deze marktwaarde gebruiken we voor het uitkeren naar ZonneDelers die geen klant zijn bij de samenwerkende energieleverancier van het project.

ZPD_mockup1

De beste maatstaf voor de opbrengst is dus de hoeveelheid kWh die er zijn opgewekt, en zo je eigen huishouden kunt laten draaien op zonnestroom.

Zo is de waarde van de zonnestroom voor ieder weer persoonlijk, of je dit nu verrekent met de stroomnota via jouw energieleverancier, of direct dit op de bankrekening laat storten via onze onafhankelijke marktwaarde.

Zonne-energie. Van iedereen. Voor iedereen.