10 gebeurtenissen collectieve zonne-energie projecten

Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten (zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonnewaterparken). (zie vorige versies hierhierhier en hier, en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

  1. 20 miljoen euro is er eind 2016 in totaal in ‘zonne-energie van een ander dak’ geïnvesteerd, dat is de verwachting op basis van onderzoek naar de succesvolle collectieve zonne-energiepojecten tot nu toe. 
  2. ZonnepanelenDelen verzorgt van de crowdfunding platformen 60% van de investeringen in zonne-energie. 
  3. Een terugkerend item in deze lijst: Financieringen voor collectieve zonne-energieprojecten gaan sneller en sneller. Kleinstesoepfabriek en ZonneVeste was eerder een kwestie van uren dan van dagen.
  4. Het grootste collectieve zonnepark, de ZonneWIJde, is bijna live! De NOS nam een kijkje bij dit collectieve zonnepark in Breda.
  5. SDE+ najaarsronde. In totaal is er 11,4 miljard euro aangevraagd. Omdat het budget 5 miljard bedraagt zullen veel projecten buiten de boot vallen. Waar in de voorjaarsronde het einde van de tweede fase werd gehaald (11 cent) is dat nu nog maar de vraag. Aanvragen uit de derde fase lijken op voorhand nu al kansloos. Solarmagazine duidt.
  6. Een te grote Postcoderoos opzetten blijft gevaarlijk: Zonnepark Noordveen voor 3600 zonnepanelen is mislukt. Dat blijft de moeilijkheid van deze oplossing: veel administratie en alleen goed voor kleine projecten.
  7. Zonnepark Ecofactorij is er deze keer wel in geslaagd de financiering rond te krijgen met grote steun van Greenchoice.
  8. De prestigieuze Verenigde Naties Momentum for Change Award is aan ZonnepanelenDelen toegekend als 1 van de 13 bewegingen wereldwijd om klimaatverandering tegen te houden. De oprichters mogen spreken op de volgende VN-klimaatconferentie, die momenteel plaats vindt in Marokko.
  9. Op 18 november organiseert branche organisatie Hieropgewekt het grootste landelijke evenement (EHO2016) voor lokale energie-initiatieven in Nederland.
  10. Red Dot communication design award voor de ZonneDelen app voor investeerders in ‘zonne-energie van een ander dak’.

Bonus:
Nog nooit gehoord of gelezen: oliebedrijven hebben het over peak oil in 5 jaar! Oftewel, zelfs oliebedrijven verwachten een afname van de wereldwijde olieproductie. Times are changing!

Bonus 2:
Forbes beaamt wat wij al weten – community solar is een goede economische optie

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl! Thanks