10 gebeurtenissen in de collectieve zonne-energie markt

Deze update is kort maar krachtig met de belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energieprojecten. Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen. 

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

 1. Groei collectieve zonne-energie 382% in 2015 
  Infographic Cumulatief Volume
 2. SDE+ regeling zorgt voor 55 % van het marktvolume van de succesvol gecrowdfunde zonnepanelen
  Infographic Regeling Volume
 3. Meeste collectieve zonne-energieprojecten in Gelderland 
  151110 collectieve zonne-energie per provincie2
 4. ZonnepanelenDelen host 56% van de transacties voor collectieve zon in 2015
  Infographic Investeringen
 5. Verwachting 2016: flinke groei door (1) verbeterde regelingen voor zonne-energie, (2) duurzame investeringen zijn in opkomst en (3) crowdfunding groeit hard door als alternatieve financieringsmogelijkheid.
 6. De regels van de AFM voor crowdfunding veranderen en moeten per 1 april worden doorgevoerd, grootste veranderingen zijn dat de AFM aangeeft dat iedereen die kapitaal op haalt, dus ook alle lokale energiecoöperaties, een investeerderstoets wordt afgenomen waarin wordt gevraagd men genoeg ervaring en vermogen heeft om dat te kunnen doen. Daarbij is er ook een 24uurs cancel policy van kracht voor crowdfunding. Lees hier de hele update vanuit de AFM. 
 7. Bier voor zon, zon voor bier is een uitermate goede combinatie. Binnen no-time zijn de 24 zonnepanelen bij Oedipus uitverkocht.
 8. Postcoderozen in Westfriesland zijn succesvol met de brandweerkazernes in Stede Broec en Enkhuizen. Alleen mensen wonende of werkzaam rondom het dak kunnen meedoen met postcoderozen. Voor het project in Stede Broec heeft Zonnecoöperatie West-Friesland 25 deelnemers gevonden.
 9. Zon op Wennekerpand komt er aan, dit project uit Schiedam opent op 31 januari op ZonnepanelenDelen.nl
 10. Korfbal vereniging Rheko gaat allerlei maatregelen nemen om te verduurzamen en wil via crowdfunding dit financieren.
Bonus: Op 4 januari 2016 is een duurzaamheidssubsidieregeling open gegaan voor sportverenigingen, waar veel sportorganisaties zullen kiezen voor het collectief financieren van het projectbedrag. Binnen no-time is deze pot al tot 90% toegewezen.
Extra bonus van de dag: Postcoderoos wordt Postcoderups
Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl!