Case beschrijving: Financiering van zonne-energieproject Donk!

Via crowdfunding op ZonnepanelenDelen heeft PrimePitch voor het studentencomplex Donk! de financiering van 80.000 euroopgehaald voor het pv-project van 266 zonnepanelen. “Dit is echt een win-win-win situatie: de huurders betalen minder geld voor groene stroom, de gebouweigenaar ontvangt een vergoeding voor het gebruik van het dak en de crowdfunders ontvangen een mooi rendement. Maar de belangrijkste ‘win’ is toch wel het milieu.”

Lees hieronder hoe PrimePitch dit zonne-energieproject van 266 zonnepanelen gerealiseerd heeft en nu eenvoudig kan beheren. 

Case beschrijving financiering Zonne-energieproject Donk

Wie:

Prime Pitch Asset Management uit Amersfoort.

Uitdaging:

Zonder substantiële eigen investering en met SDE+ subsidie zorgen dat de vastgoedportefeuille verder verduurzaamd, door het realiseren van een zonnedak op het nieuwe studentencomplex Donk! in Breda.

Oplossing financiering:

Financiering via crowdfunding op het ZonnepanelenDelen platform en beheer via het online dashboard. Hierbij kan men in de toekomst eenvoudig ook nieuwe zonne-energieprojecten toevoegen.

Resultaat:

Via het crowdfundingplatform is EUR 80.000 opgehaald voor een zonnedak van 266 zonnepanelen. Het zonnedak is gerealiseerd en de financiering wordt over een periode van 15 jaar afbetaald.  Alle verantwoordelijkheden zijn contractueel duidelijk vastgelegd door goede juridische documentatie. Het PV-systeem levert direct kostenbesparingen op via de jaarlijkse opwek van ongeveer 60.000 kWh duurzame stroom.

Voordelen ZonnepanelenDelen voor Prime Pitch:

  1. Financiering zonder gedoe: minimale eigen investering, snelle crowdfunding en via trustee één aanspreekpunt voor alle partijen.
  2. Standaardcontracten en kwaliteitseisen om alle afspraken tussen de verschillende partijen te beheren.
  3. Externe benchmark voor de eigen aannames in de businesscase van het project
  4. Altijd inzicht voor Prime Pitch en de installateur via het persoonlijke dashboard van ZonnepanelenDelen in de performance ratio van het zonne-energiesysteem.
  5. Minimale managementtijd nodig voor beheer van het zonne-energieproject: eenmaal per jaar accorderen van het uitbetalen van de crowdfunders.

Highlight

Vanuit lokale energie coöperatie BRES Breda heeft Prime Pitch de ‘Groene Parel’ ontvangen voor dit duurzame project binnen de stad Breda.

Quote Rutger Nooij – directeur Prime Pitch:

“Wij zijn trots op dit mooie duurzame project in Breda. Mede dankzij ZonnepanelenDelen hebben we op studentencomplex Donk! 266 zonnepanelen kunnen realiseren. Dit is echt een win-win-win situatie: de huurders betalen minder geld voor groene stroom, de gebouweigenaar ontvangt een vergoeding voor het gebruik van het dak en de crowdfunders ontvangen een mooi rendement. Maar de belangrijkste ‘win’ is toch wel het milieu. Door dit zonnedak wordt jaarlijks de CO2-uitstoot met zo’n 20.000 kg gereduceerd.” 

“ZonnepanelenDelen is een zeer ervaren club als het gaat om crowdfunding van zonnedaken. Door deze ervaring, verliep het proces voor ons zeer voorspoedig.”

Samenvatting financiering zonne-energieproject:

Op studentencomplex Donk! in Breda liggen 266 zonnepanelen, zonder dat Prime Pitch zelf kapitaal heeft geïnvesteerd in de zonnepanelen. 64 deelnemers nemen deel in het project waarbij Zonnedak Donk de rentelasten makkelijk kan dragen uit de opbrengsten van het zonnedak. Na 15 jaar heeft Prime Pitch een afbetaald zonne-energiesysteem, dat dan nog jarenlang mee kan gaan.

Na het verkrijgen van de SDE+ beschikking was Prime Pitch op zoek naar de beste financieringsmogelijkheid om het zonnedak te realiseren. ZonnepanelenDelen werd geselecteerd als financier, waarbij de marktkennis van ZonnepanelenDelen om de eigen businesscase te controleren als prettig werd ervaren.

ZonnepanelenDelen levert de juridische documentatie, zodat voor alle partijen de verantwoordelijkheden helder zijn en er garanties zijn afgesproken met de installateur over de prestaties van het systeem. Dit wordt nauwkeurig live bijgehouden via het eigen monitoringssysteem van ZonnepanelenDelen zodat er altijd – onafhankelijk – inzicht is in de performance ratio.

Prime Pitch kan daarbij ‘Zonnedak Donk‘ altijd makkelijk beheren en heeft een goed inzicht in het project. Via het online dashboard heeft men altijd de meest recente gegevens van de deelnemers in het project. Ook kan men gemakkelijk de jaarlijkse zonnerente betaling accorderen. Bovendien heeft men een centrale plek voor de projectadministratie met betrekking tot contracten, onderhoud en schoonmaak.

De crowdfunding voor de 266 zonnepanelen was eind februari 2017 een groot succes. Binnen een zeer korte tijd was de financiering geregeld voor het zonnedak. In ruim anderhalf uur was door 64 deelnemers de benodigde 80.000 euro ingelegd.

crowdfunding voor 266 zonnepanelen bij Donk Breda

De crowdfunders zijn verzameld in een trustee en hebben dus één aanspreekpunt. De uitbetaling van de zonnerente geschiedt eenmaal per jaar en kan Prime Pitch gemakkelijk via het online dashboard van ZonnepanelenDelen voldoen. De crowdfunders hebben een eigen portal voor inzichten: MijnStroom.

PrimePitch heeft zo – zonder substantiële eigen investering – het studentencomplex Donk! verder verduurzaamd, waarbij het project nog extra in de schijnwerpers is gezet door het winnen van de ‘groene parel’.

Zonnedak Donk - financiering via ZonnepanelenDelen


Zoek je ook financiering voor een zonne-energieproject? Mail naar Matthijs Olieman op Matthijs@zonnepanelendelen.nl. We helpen je graag dit project te realiseren.