invloed van het weer op de opbrengst van zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen: wat is de invloed van het weer?

Dat een zonnige dag een positief effect heeft op de productie van zonnestroom is zonneklaar. Zonnepanelen zetten immers zonlicht om in elektriciteit. Toch produceren zonnepanelen niet op elke zonovergoten dag evenveel stroom. Wat is de invloed van het weer op de opbrengst van zonnepanelen en wanneer wekken zonnepanelen de meeste stroom op? Je leest het in dit blog.

De temperatuur

Veel mensen verwachten dat zonnepanelen tijdens lange zomerdagen de meeste energie opwekken. Dat is echter een misvatting. Zonnepanelen werken het meest efficiënt bij een lage temperatuur. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst tot 5%. De reden? Zonnepanelen geleiden de stroom beter bij kou dan bij warmte. Bij 10 graden met een zonnetje wekken zonnepanelen tot 10% meer stroom op dan bij een vergelijkbare zonnige dag met een temperatuur van 30 graden.

Aantal zonuren

Naast temperatuur is het aantal zonuren ook een belangrijke variabele bij de opbrengst van zonnepanelen. Aan het begin van de zomer is het nog relatief koel, terwijl de zon al wel veel uren schijnt. Mei en juni zijn dan ook de maanden waarin zonnepanelen de meeste energie produceren. Ook juli is doorgaans een zonnige maand, maar omdat de temperatuur dan behoorlijk kan oplopen, heeft dit weer een verlagende invloed op de opbrengst van zonnepanelen.  

Directe straling

De temperatuur en het aantal zonuren zijn niet de enige factoren die de productie van zonnestroom beïnvloeden. Ook stof, dauw of een laag sneeuw verminderen de hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken. Zonnepanelen werken het beste bij directe straling van de zon. Op een zonovergoten dag zonder bewolking en de zon die loodrecht op de panelen schijnt is de productie dus het hoogst.

Regionale verschillen

De gemeente en plaats waar je woont heeft ook invloed op de opbrengst van zonnepanelen. De kustgebieden in Nederland hebben gemiddeld meer zonuren dan andere gebieden. De regionale verschillen in zonnestroomopbrengst kunnen tot wel 10% oplopen.

Mei, juni en juli hoogste zonnestroom opbrengst

Concluderend kunnen we stellen dat zonnepanelen aan de kust de meeste energie produceren op dagen met uitbundige zonneschijn, een strakblauwe en schone lucht en wanneer het niet te warm is. In de maanden mei, juni en juli wekken zonnepanelen dan ook de meeste stroom op.

ZonneDelen app: 24/7 inzicht in jouw zonnestroom

Benieuwd hoeveel stroom jouw zonnepanelen opleveren? De ZonneDelen app geeft altijd en overal inzicht in de stroomproductie van onze zonne-energieprojecten. Door realtime verbinding met de gedeelde zonnepanelen in heel Nederland zie je per dag, week of jaar hoe jouw zonnepanelen presteren. En hoe dit zich verhoudt tot de verwachte opbrengst. Zo is altijd te volgen hoe jouw zonnepanelen liggen te bakken!