Wat is het verdienmodel van ZonnepanelenDelen?

Met ZonnepanelenDelen willen we de energietransitie versnellen en iedereen de kans geven om daar onderdeel van te worden. Om onze impact te vergroten en de waardecreatie in lijn te brengen met het succes van onze klanten ontvangen wij een successfee. Daarnaast leveren wij diensten gedurende de looptijd van het project. Die twee pijlers leveren de grootste omzet. De servicecontracten leveren lange termijn inkomsten, waarop wij heel gericht verder kunnen bouwen. In onderstaand artikel gaan we verder in op het verdienmodel van ZonnepanelenDelen en de verschillende omzetgroepen.

Het doel is om een financieringsmachine te bouwen die de drempel verlaagt om investeringen in duurzame energie te doen. Juist voor middelgrote energieprojecten is goede financiering cruciaal voor de businesscase. Door slim online kapitaalverstrekkers te koppelen aan duurzame energieprojecten en de uitbetalingen te automatiseren kunnen we stap voor stap betere voorwaarden creëren.

Diepte-investeringen in platform

ZonnepanelenDelen is gestart in 2014. We hebben met behulp van onze aandeelhouders, onder andere ING, Obton, Stichting DOEN, iFund, diepte-investeringen gemaakt in ons financieringsplatform. Zo hebben we een financieringsmachine gebouwd voor duurzame energieprojecten. Deze investeringen zijn gedaan in kwalitatief hoogwaardige juridische documentatie, de benodigde acties voor het verkrijgen van de verschillende AFM-vergunningen, opbouwen van nieuwe partnerships, ons directe bereik én vooral in ons eigen softwareplatform.

Lange termijn partner voor alle partijen

Het begint met het succesvol realiseren van nieuwe duurzame energieprojecten. ZonnepanelenDelen verdient geld als wij succesvol een project financieren. Daarbij ontvangen wij ook jaarlijks een vergoeding voor de diensten die wij verlenen gedurende de looptijd; beheer van obligatiehouders, toegang tot ons softwareplatform voor inzichten in de prestaties van het project en de verwerking van alle transacties. 

ZonnepanelenDelen blijft dus de gehele looptijd betrokken. We zitten erin voor de lange termijn, waarbij kwaliteit van de gepresenteerde projecten en gestelde zekerheden voor obligatiehouders ook van groot belang zijn voor ons als organisatie. Dat zien we ook terug in platformstatistieken.

Het verdienmodel van ZonnepanelenDelen

Wij genereren omzet door het afsluiten van nieuwe financieringen. Hoewel de crowdfunding activiteiten op https://zonnepanelendelen.nl/project/ de meeste aandacht krijgen op ons platform, financieren we ook zeer succesvol met onze andere financiële producten, te weten Zonfonds en Zonlease.

50% omzet uit ‘recurring revenue’

Het is goed om te realiseren dat we op die wijze met ZonnepanelenDelen een stabiele inkomstenstroom hebben. We hebben al veel omzet in de boeken voor de komende jaren door de langlopende servicecontracten met de reeks gefinancierde projecten. Deze terugkerende inkomsten (of de Engelse term in jargon: Recurring revenue) groeit elk jaar opnieuw door de nieuw gefinancierde projecten.  

Twee AFM-vergunningen

Het is belangrijk om te vermelden dat wij als financiële instelling twee AFM-vergunningen hebben (beleggingsonderneming & crowdfunding / ECSP). Wij staan daarbij onder toezicht staan van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de DNB (De Nederlandse Bank). Dat houdt in dat wij ook op twee vlakken worden gemonitord:

  1. Dat de processen op orde zijn;
  2. Dat de financiële gezondheid van onze organisatie op niveau is.

Groot netwerk binnen de sector opgebouwd

We zijn in 2014 begonnen als sec crowdfundingsplatform en breiden continu ons bereik en impact verder uit. We werken nu al met meer dan 300 projectpartners (financiers, installateurs, projecteigenaren en energieleveranciers) om duurzame energieprojecten van de beste financiering te voorzien.

Zeer zonnige toekomst

Op de huidige basis zien we veel mogelijkheden om onze impact te vergroten. Tegelijkertijd blijven we zeer selectief in wat we wel en niet doen;

  • Door het opgebouwde netwerk krijgt onze marktplaats, voor de verkoop of aankoop van bestaande zon-PV of projecten in ontwikkeling, veel tractie.
  • Er wordt ons door veel verschillende partijen gevraagd breder te kijken dan alleen zonne-energie; daar kijken we serieus naar.
  • De nieuwe AFM-vergunning geeft ons de mogelijkheid om binnen de EU onze activiteiten uit te rollen.