Gecrowdfunde zonnepanelen van FC Groningen nu trend in voetbal

FC Groningen had als eerste duurzame voetbalclubs in Nederland zonnepanelen. Trendsetter. Dat past ook bij de trots van het Noorden. FC Groningen heeft energiemaatschappij Essent als hoofdsponsor. FC Groningen speelt in het groen-wit. Stadion Euroborg heeft als bijnaam de groene kathedraal. Groningen is kortom een groene duurzame club.

Bijzonder aan deze zonnepanelen is dat de financiering tot stand is gekomen dankzij crowdfunding.  Met bijna 400 deelnemers en 1.092 zonnepanelen is het project op het dak van Euroborg het grootste collectieve zonnestroomproject in Nederland tot nu toe. Fans van FC Groningen en bedrijven en consumenten uit heel Nederland hadden de mogelijkheid om één of meer panelen te kopen.

Zonnepanelen op stadions

Andere voetbalclubs hebben de stap van FC Groningen inmiddels gekopieerd. Ajax liet zonnepanelen plaatsen op het dak van de Arena. En ADO Den Haag heeft bekendgemaakt dat aan het eind van dit jaar ook het Kyocera Stadion zonnepanelen op het dak krijgt en ook AZ en FC Volendam zijn voornemens om zonnepanelen te plaatsen.  PEC Zwolle heeft ondertussen in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Blauwevinger Energie ook een duurzame strategie uitgestippeld. Onderdeel hiervan zijn de beoogde 2000 zonnepanelen op het dak van het stadion.

Wij vinden het mooi om te zien dat ‘goed voorbeeld’ in dit geval ook echt ‘doet volgen’. Openbare gebouwen zijn  bij uitstek geschikt voor zonne-energie. En naast een kostenbesparing voor de gebouweigenaar, laten deze projecten namelijk zien wat er allemaal mogelijk is: namelijk, een rendabel, duurzaam alternatief. En door deze zonnepanelen te delen kan iedereen hiervan profiteren!

Stichting 1miljoenwatt maakte beelden van de installatie van de zonnepanelen op het voetbalstadion Euroborg die gezamenlijk inmiddels al meer dan 110.000 kWh aan zonnestroom hebben opgewekt.

Zonnepanelen Euroborg