ZonnepanelenDelen – 1 jaar

“Ambition is not rated by what you start, but by what you finish!’

ZonnepanelenDelen bouwen we gezamenlijk uit tot hèt platform om in zonne-energie te investeren. Zo bouwen we samen, zonnepaneel voor zonnepaneel, het grootste zonne-energiesysteem van Nederland. En iedereen kan al een jaar lang meedoen om samen met ons dit doel te bereiken.

IEDEREEN KAN PROFITEREN VAN DE ZON

Vorig jaar oktober is ons crowdfunding platform ZonnepanelenDelen gelanceerd. Een jaar later staan we er goed voor; de beweging voor collectieve zonne-energie groeit. In korte tijd hebben we 10 projecten succesvol gefinancierd, zijn we marktleider op het gebied van collectieve zonne-energie en geven we 3 miljoen huishoudens in Nederland die geen geschikt dak hebben eindelijk een kans om ook te profiteren van de zon.

1 JAAR

We hebben afgelopen jaar veel geleerd. De lessen hebben we al gedeeltelijk toegelicht in de update hier. Belangrijkste les van de afgelopen maanden kunnen we pas binnenkort bekend maken; dan lanceren we een hele mooie nieuwe service.

1 jaar is snel voorbij. We hebben al veel uitgevoerd, en hebben de ambitie om nog veel meer te doen. We willen jullie graag meenemen in hoe wij de wereld voor ons zien en wat er gaat gebeuren. Er vindt een verandering plaats. Door de een wordt dit nog hard ontkent en de ander verandert zijn of haar wereldbeeld. Maar zonne-energie zal een grote bijdrage gaan leveren aan ons energieverbruik de komende jaren. En dat kan hebben we afgelopen jaar gemerkt.

LEERCURVE VAN ZONNE-ENERGIE

Zonne-energie breekt op allerlei vlakken door. Eindhoven heeft al een persoonauto op zonne-energie ontwikkelt die energie positief is en het eerste vliegtuig op zonne-energie, de solar impulse 2, probeert de wereld rond te vliegen. De kostprijs van zonnepanelen daalt flink en er zijn steeds betere producten. De verwachtingen van zonne-energie in het verleden zijn allemaal overtroffen. De leercurve is steiler en de implementatie gaat sneller dan verwacht. De verwachtingen worden continu bijgesteld met een grotere rol voor zonne-energie in de nabije toekomst. Zo laat ook dit onderzoek van McKinsey zien die terugkijkt naar de eigen voorspellingen.

“Photovoltaic (PV) installations have taken off much faster than we expected. Costs fell steeply, driving adoption. The compression of costs happened throughout the solar-energy system, from sourcing raw materials to manufacturing to installation and service. We expected costs to fall to $2.40 per watt by 2030 but weren’t bullish enough; in fact, they are on course to hit $1.60 per watt by 2020.”

PLATFORM VOOR ZONNE-ENERGIE

Gelukkig is duurzame energie in opkomst en kunnen we de wereld zo naar een schone toekomst leiden. Wij focussen op de uitdagingen die er zijn om zonne-energiesystemen neer te leggen. Het grootste probleem blijkt namelijk de financiering te zijn voor zonnedaken en zonneparken (daarmee niet gezegd hebbende dat de vergunningen en subsidies makkelijk te verkrijgen zijn). Door het gebruik van een standaard ZonneDeel (lees in dit blog de volledige uitleg) kunnen we elk zonne-energieproject hiermee helpen. Zo kunnen we de daken met SDE+regeling goed financierbaar maken en huishoudens zonder dak toegang geven tot zonne-energie.

Dit werkt, zonne-energieprojecten worden snel gefinancierd en de eerste zonnedaken hebben we gezamenlijk met de ZonneDelers geopend!

ujes compilatie

WATT NU? 

De beleving nog veel beter maken. We zijn blij om de ZonneDelers bij de opening uit te kunnen nodigen maar gaan er alles aan doen om zonne-energie veel dichterbij te brengen. We hebben de persoonlijke portal van ZonnepanelenDelen, MijnStroom, verbeterd. En zo kan je binnenkort via de slimme meter ook je eigen verbruik afzetten tegen de opbrengst van jouw ZonneDelen. Hiermee krijg je direct veel meer gevoel voor verbruik van jouw eigen huishouding. En daarnaast zijn we nog met een ontwikkeling bezig, In onze ogen kan je niet meer dichterbij komen dan dit. Hier hoor je binnenkort meer over.

ZONNEPANELENDELEN IN 2020 

Maar ook aan de ‘achterkant’ zijn er nog veel zaken die we gaan verbeteren. Zo werken we aan een oplossing om de looptijd van een investering te verkorten en willen we de keten van het zonne-energieproject aanvraag tot aan de eerste zonnestroom in de MijnStroom sneller laten verlopen. Voor 2020 hebben wij de ambitie om te zorgen voor meer dan een half miljoen zonnepanelen! Er zijn veel elementen in het realiseren van een zonne-energieproject wat nog veel makkelijker gemaakt kan worden dan het nu is. Door dit te standaardiseren en ervaringen te delen nemen wij die drempels weg zodat zonne-energie echt kan gaan vliegen.

Oprichter Matthijs Olieman:

“Door het traject van aanvraag tot realisatie van een project te stroomlijnen kunnen wij van iedere initiatiefnemer een ontwikkelaar maken. Zo zorgen we samen voor daadwerkelijk meer duurzame energie.”

BEDANKT!

Daarbij willen we nog even speciaal onze partners van afgelopen jaar bedanken dat we de stappen tot hier hebben kunnen zetten, mede door jullie blijven we op koers om onze ambities waar te maken.

De belangrijkste: Jij! Onderdeel van ZonneDelers community. Daar doen we het voor. Bedankt voor het vertrouwen afgelopen jaar. Wij bouwen verder en hopelijk blijf je meehelpen.

Zonne-energie van iedereen. Voor iedereen.