TPSolar wil miljoen euro ophalen om zonneparken te ontwikkelen

Met een nieuwe investeringsronde via ZonnepanelenDelen gaat TPSolar de komende jaren verschillende zonneparken ontwikkelen in Nederland. Investeerders kunnen vanaf 250 euro instappen en meeprofiteren van de opbrengsten van die groene energie.

TPSolar heeft al vijf grote Nederlandse zonneparken achter zijn naam staan: in UdenDordrechtSomeren en twee in Lochem (Berkelweide & Armhoede). Daarmee voorziet het circa 15.000 huishoudens van groene stroom. Maar dat zullen er de komende jaren een stuk meer worden.

Erik Wieffer en René Hendriks, de oprichters van het bedrijf, zien hoe urgent de energietransitie is en willen daar met TPSolar aan bijdragen. Hun ambitie is groot. “Wij gaan de komende jaren een portfolio van 500MW aan zonneparken ontwikkelen”, zegt Hendriks. “Want de overgang naar hernieuwbare energiebronnen gaat ons allemaal aan.”

Hulp bij ontwikkelingsfase zonneparken

Zo’n grote opgave vraagt om samenwerking. Daarom slaan Erik en René de handen ineen met ZonnepanelenDelen. “Zij zijn het grootste investeringsplatform voor zonne-energie”, aldus Hendriks. “Ze maken het voor iedereen mogelijk om bij te dragen aan duurzame energie in Nederland.”

Sven Pluut, oprichter van ZonnepanelenDelen, ziet in TPSolar bovendien een uitstekende partner om samen een nieuwe stap mee te zetten. “We hebben altijd de focus gelegd op investeringen voor de bouw en exploitatie van projecten”, zegt hij. “Bij deze samenwerking gaan we een stapje verder en kunnen we TPSolar ook helpen met de ontwikkelingsfase van nieuwe projecten.”

Voorbereidende kosten van zonneparken lopen op

Door middel van een obligatielening via ZonnepanelenDelen kan TPSolar de voorbereidende kosten dekken van nieuwe parken, zoals voor het verkrijgen van omgevingsvergunningen en het reserveren van netaansluitingen.

De ontwikkelingsfase van projecten worden duurder, aangezien netaansluitingen gereserveerd moeten worden om de positie voor de netcapaciteit te behouden, en door de strengere eisen rond de landschappelijke inpassing.

“Om te voorkomen dat alleen grote kapitaalkrachtige bedrijven nog projecten kunnen ontwikkelen, bieden wij de mogelijkheid om dit werkkapitaal te financieren”, aldus Pluut. 

minder afhankelijk van externe financiers

TPSolar wil per tranche 1 miljoen euro ophalen. Daar kan iedereen vanaf een startbedrag van 250 euro mee in investeren. De looptijd van de obligatie is drie jaar en jaarlijks krijgen investeerders een uitkering van netto 4 procent.

“Klanten zoals TPSolar kunnen op deze manier in een vroeg stadium al burgers betrekken bij de projecten”, zegt Pluut. “Daardoor zijn ze minder afhankelijk van externe financiers. Ze kunnen het project vervolgens ook in eigen beheer ontwikkelen en volgens hun eigen visie.” 

TPSolar werkt met lokale partners

TPSolar blinkt uit in het bouwen van duurzame en ecologische parken. Het bedrijf kiest voor verantwoorde locaties, zoals voormalige stortplaatsen of minderwaardige landbouwgronden. Op deze zonneparken worden ook planten en bloemen ingezaaid, en het groen wordt gemaaid door schapen. Daarnaast wordt het hekwerk zo gebouwd dat kleine dieren zoals konijnen en hazen, maar ook grote dieren zoals vossen en dassen het terrein kunnen betreden.

Om de projecten te realiseren, kiest het bedrijf telkens voor lokale partners. “We gaan graag de samenwerking aan met landeigenaren, agrariërs, omwonenden, gemeenten, provincies en energiecoöperaties”, aldus Hendriks van TPSolar.

De eerste tranche is binnen een record tijd succes gesloten. Binnenkort start de financiering voor de tweede tranche. Bekijk de projectpagina van TPSolar T2 voor meer informatie.