bijenhotel bij zonnepark

Investeer in zonnepark Lungendonk TP Solar

Zonnepark Lungendonk TP Solar in het Brabantse dorp Lierop zal binnenkort van start gaan. Via ZonnepanelenDelen zal €700.000 worden opgehaald door de uitgifte van ZonObligaties. Het zonnepark krijgt bijna 26.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 12 MWp en gaat stroom leveren aan 3.300 huishoudens. In dit blog vertellen we meer over dit project.

Eerste productie verwacht in november

Gemeente Someren heeft een omgevingsvergunning verleend aan TPSolar voor een zonnepark op een perceel aan de Lungendonk in Lierop. De voorbereidingen voor het zonnepark zijn al gestart. De productie van de eerste zonnestroom die voor de ZonneRente in aanmerking komt wordt in november 2021 verwacht. Als het project is opgeleverd wordt de monitoring aangesloten en is de zonnestroom productie van de zonnepanelen 24/7 te volgen voor de investeerders via de persoonlijke portal MijnStroom en de ZonneDelen app

Biodiversiteit met groenstroken en bijenhotels

Het park gaat naast het opwekken van zonnestroom ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Dit past goed binnen het beleid van de Gemeente Someren wat stelt dat minimaal 10% van het gebied van zonneparken voor landschappelijke inpassing moet worden ingezet. Zonnepark Lungendonk TP Solar overtreft deze voorwaarde ruimschoots, door in totaal 23% van het perceel in te zetten voor de groeninrichting. Een brede, natuurlijke groenbuffer scheidt de aangrenzende woningen van het terrein. Daarnaast komt er een bloemrijke strook die midden over het park loopt waarop meerdere grote bijenhotels zullen worden geplaatst. Ook zal er rondom het zonnepark bloemrijk grasland ingezaaid worden.

Ter illustratie, een bijenhotel bij een ander project van TPSolar, Zonnepark Transberg.

speciaal bij dit zonnepark

Om de inwoners van gemeente Someren te laten profiteren krijgen zij voorrang bij het investeren in het zonnepark. Zij hebben 14 dagen de tijd om te investeren, ook als het project in die tijd al 100% van de financiering heeft opgehaald. Daarnaast ontvangen alle omwonenden in een straal van 500 meter van het zonnepark een gratis ZonneDeel ter waarde van 25 euro.

Financiële participatie door zonobligaties

De financiering van Zonnepark Lungendonk wordt voor een groot deel opgehaald door burgerparticipatie via ZonnepanelenDelen: het grootste platform voor investeringen in zonne-energie. Particulieren investeren via ZonObligaties op naam, de zogenaamde ZonneDelen. Voor €25 koop je al een ZonneDeel en profiteer je direct van de opgewekte zonnestroom. Het rendement van een ZonneDeel beweegt mee met de stroomprijs en de hoeveelheid opgewekte zonnestroom.

Verduurzamen en vergroenen

“Het nieuwe zonnepark wordt niet alleen voor, maar ook een beetje van de inwoners van Lierop”, zegt Sven Pluut, directeur van ZonnepanelenDelen. “23 juli start de burgerparticipatie. Inleggen kan al vanaf 25 euro. Jaarlijks krijg je rendement uitgekeerd gebaseerd op de opgewekte stroom”.

Rene Hendriks, eigenaar van TPSolar, vult aan: “Naast het produceren van zonnestroom, goed voor het verbruik van ruim 3.300 huishoudens, leveren we ook een bijdrage aan de biodiversiteit door 2,4 hectare van de in totaal 11 hectare van groen te voorzien. Verduurzamen én vergroenen gaan bij dit park hand in hand”.

Bekijk hier de projectdocumentatie en investeer vanaf vrijdag 23 juli 16:00 in dit zonnepark!