Top 10 gebeurtenissen in de collectieve zonne-energie markt

Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energieprojecten. (zie vorige versies hierhier en hier, en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

  1. Grootste publieke zonnepark van Friesland is van start. In het zonnige Harlingen kan worden meegedaan met de ruim 3.500 zonnepanelen. Binnen zeer korte tijd staat het zonne-energieproject al op 72%! 
  2. In Nederland zijn we begonnen met grote veld en daken te crowdfunden voor zonnepanelen. We zijn nu zo ver dat elk geschikt dak geen geldige reden meer heeft voor het niet nemen van zonnepanelen. Er wordt geld verbrand als men het niet doet. Zo bewijst DakDeler Joost uit Haarlem die zijn zonnepanelen heeft gefinancierd via crowdfunding.
  3. Het grootste collectieve zonnepark, de ZonneWIJde in Breda, heeft de financiering rond en heeft de bouwopdracht gegeven!
  4. Collectieve zonne-energiemarkt heeft in 2016 al 4 miljoen euro investeringen ontvangen vanuit huishoudens. Er zijn nu cumulatief 144 zon projecten succesvol in Nederland via collectieve bijdrage en er zijn nog 93 collectieve zonne-energieprojecten aangekondigd.
  5. Energeia laat weten dat er tot nu toe 30 postcoderoos projecten zijn toegekend, op 58 aanvragen.
  6. Zonnedaken realiseren voor VvE’s zijn uitdagend maar LENS en ZonnepanelenDelen hebben de gouden combinatie zo laat het eerste succesvolle project Het Kwarteel zien.
  7. Marianne Minnesma van Urgenda maakt duidelijk wat er mis is met SDE+ regeling in deze vlog van 100 seconden. Veel zonne-energie projecten vallen buiten de boot in de voorjaarsronde van 2016. Terwijl: “Het kan wel degelijk”.
  8. En dat blijkt wel uit de uitslag van eerste SDE+ ronde 2016, slechts 15,9 procent van de aangevraagde zonnepanelenprojecten zijn gehonoreerd. De RVO laat in deze infographic zien waar alle SDE+ beschikkingen uit de voorjaarsronde terecht zijn gekomen.
  9. Alsof minister Kamp heeft geluisterd kondigt hij bij de definitieve lijst van beschikkingen dat de najaarsronde een extra miljard beschikbaar komt doordat er een miljard euro naar voren wordt geschoven. van 4 miljard naar 5 miljard. Al kun je het ook anders interpreteren.
  10. Opvallende beweging in de crowdfunding markt van zonne-energie. Het financieren van de collectieve zonne-energieprojecten gaat steeds sneller. Zonnedak Ketelaars duurde nog 50 uur, Het Kwarteel duurde enkele uren en het DakDeler Puite was binnen een half uur uitverkocht. oftewel: Dakeigenaren, deel je dak!

Bonus:
De politiek in België heeft overduidelijk naar de Nederlandse markt gekeken en wil ook vormen van ZonneDelen waarbij men kan profiteren van zonne-energie van een ander dak. Zo staat beschreven in het zonneplan van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Extra bonus, het zonnedak van Ketelaars gefilmd met een drone!

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl! Thanks