Salderen verdwijnt, maar de kansen blijven – en de noodzaak ook

De media staan er vol mee: onrust over zonnepanelen, afbouw van de salderingsregeling, overbelaste stroomnetten. Eén op de drie woningen in Nederland is inmiddels voorzien van zonnepanelen. Maar de salderingsregeling stopt per 2027. Een regeling die geholpen heeft Nederland kampioen zonnepanelen te maken. Het lijkt alsof de zon ondergaat voor zonne-energie in Nederland. Bij Zonhub zien we dit anders. Want het stoppen van de salderingsregeling heeft geen invloed op wat onze partners, de projectontwikkelaars, doen. Zij zijn nu harder dan ooit nodig voor de energietransitie. Daarom blijven de kansen voor onze investeerders juist groeien.

Wat betekent het einde van salderen?

De afbouw van de salderingsregeling raakt vooral huishoudens met zonnepanelen op hun dak. Zij konden voorheen de stroom die zij terugleverden aan het net volledig verrekenen met hun verbruik waardoor de aanschaf van zonnepanelen snel terugverdiend werd. Die regeling wordt nu afgeschaft.

Voor projecten op ons platform heeft het einde van de salderingsregeling geen invloed. Wij richten ons op grootschalige energieprojecten die draaien op andere verdienmodellen:

  • Directe verkoop van stroom aan bedrijven of energiecoöperaties
  • Energieopslag met verdiensten uit de onbalansmarkt
  • Subsidies zoals SDE++ met een looptijd van 15 jaar
  • Contracten met vaste stroomprijzen (PPA’s)

Zonhub-projecten zijn dus niet afhankelijk van salderen – en dat maakt ze robuust, schaalbaar en toekomstgericht. En heel erg nodig voor de grootschalige energietransitie.

Elektrificatie versnelt de vraag

De energietransitie draait niet alleen om hoe we energie opwekken, maar ook om hoe we die energie gebruiken. En daar komt elektrificatie in beeld.

Van warmtepompen tot elektrische auto’s en productieprocessen: steeds meer toepassingen schakelen over op elektriciteit. Dat is goed nieuws, want elektriciteit uit zon en wind is CO₂-vrij. Waar we nu nog afhankelijk zijn van fossiele bronnen. Hoe meer we elektrificeren, hoe sneller we de uitstoot terugdringen. Maar ook hoe meer schone elektriciteit we nodig hebben.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal het aandeel van elektriciteit in het totale energieverbruik wereldwijd stijgen van 20% in 2023 naar 30-55% in 2050¹. Die vraag moet worden ingevuld met hernieuwbare bronnen – en dat is precies waar Zonhub zich op richt.

Decentrale opwek: slim én veerkrachtig

De klassieke energievoorziening is gebaseerd op grote, centrale energiecentrales. Maar dat systeem is kwetsbaar: een storing of aanval op één plek kan direct grote gevolgen hebben. Bovendien zorgt geopolitieke instabiliteit voor een ongewenste afhankelijkheid.

Een decentraal energiesysteem, waarbij energie lokaal wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt, is daarentegen:

  • Minder kwetsbaar voor storingen of (cyber)aanvallen
  • Flexibeler in het omgaan met pieken in vraag of aanbod
  • Efficiënter, omdat er minder energie verloren gaat in distributie

Zonneparken, buurtbatterijen, en lokale windturbines maken zo’n veerkrachtig systeem mogelijk. En dát is de toekomst waar wij als Zonhub aan bouwen.

Dit geldt overigens ook voor zonnepanelen thuis. Olof van der Gaag van de NVDE pleit bij BNNVARA voor een regeling na 2027. “Maar ook wanneer deze plannen nog even op zich laten wachten hebben zonnepanelen voordelen”. Van der Gaag benadrukt dat het belangrijk is om autonoom te blijven, gezien de onvoorspelbare gasmarkt.

“Met zonnepanelen heb je meer grip op je eigen energieverbruik en ben je minder afhankelijk van de wisselende gasprijzen. Daarnaast zijn zonnepanelen nu goedkoper dan ooit. Doordat de aanschafkosten lager liggen, vertaalt dit zich ook naar een kortere terugverdientijd”.

Netcongestie: uitdaging én kans

Het Nederlandse stroomnet is op piekmomenten overvol. Maar zoals verschillende media begin april al schreven, waaronder Nu.nl is er nu 9 gigawatt aan extra ruimte gevonden voor partijen die flexibel omgaan met hun netgebruik – zoals batterijopslag.

Juist daar liggen kansen:

  • Batterijprojecten kunnen pieken opvangen en bijdragen aan netbalans. Dat is waarom je bij Zonhub ook steeds meer batterij-opslag voorbij zal zien komen.
  • Ze openen nieuwe inkomstenbronnen voor investeerders via de onbalansmarkt en capaciteitsvergoedingen
  • Ze maken het mogelijk om meer zonne- en windenergie te integreren, ook in drukke netgebieden

Tijd om te versnellen

Meer dan de helft van de opgewekte Nederlandse stroom was hernieuwbaar in 2024! Nederland genereerde vorig jaar 10% meer hernieuwbare energie dan het jaar ervoor. Dat is erg goed nieuws. Maar dat betekent ook dat de helft wordt opgewekt door fossiele bronnen. En maart 2024 was opnieuw de warmste maart ooit wereldwijd ³. De urgentie om te handelen is groter dan ooit. Dus laten we vooral ook naar de klimaatwinst kijken. Dit is voor ons de grote drijfveer geweest om hiermee te starten. Met klimaatwinst en rendement als uitgangspunten.

Wat betekent dit voor investeerders?

De projecten op ons platform bieden:

  • Een solide business case, onafhankelijk van saldering
  • Toegang tot nieuwe markten, zoals energieopslag en onbalansdiensten
  • Directe impact op verduurzaming én netversterking
  • Bewezen technologie met groeiend maatschappelijk draagvlak

Tijd om te versnellen

Meer dan de helft van de opgewekte Nederlandse stroom was hernieuwbaar in 2024! Nederland genereerde vorig jaar 10% meer hernieuwbare energie dan het jaar ervoor. Dat is erg goed nieuws. Maar dat betekent ook dat de helft wordt opgewekt door fossile bronnen. En maart 2024 was opnieuw de warmste maart ooit wereldwijd ³. De urgentie om te handelen is groter dan ooit. Dus laten we vooral ook naar de klimaatwinst kijken. Dit is voor ons de grote drijfveer geweest om hiermee te starten. Met klimaatwinst en rendement als uitgangspunten.

Wat betekent dit voor investeerders?

De projecten op ons platform bieden:

  • Een solide business case, onafhankelijk van saldering
  • Toegang tot nieuwe markten, zoals energieopslag en onbalansdiensten
  • Directe impact op verduurzaming én netversterking
  • Bewezen technologie met groeiend maatschappelijk draagvlak

De energietransitie is geen hype, maar een noodzakelijke, historische omslag. Een omslag die niet snel genoeg kan gaan. Dus in plaats van te vertragen door negatieve krantenkoppen, willen wij graag door met het versnellen – samen met jou.

Bronnen:
  1. IEA, World Energy Outlook 2024, iea.org
  2. CBS, StatLine Elektriciteitsproductie, cbs.nl
  3. Copernicus Climate Change Service, Maart 2024 recordwarm, climate.copernicus.eu
  4. NU.nl, Ruimte voor megabatterijen, nu.nl
  5. BNNVARA Kassa, https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/de-onbetrouwbare-overheid-zonnepanelen-en-het-einde-van-de-salderingsregeling