Top 10 onderwerpen in de collectieve zonne-energiemarkt (januari 2017)

Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten. Waarbij men samen zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonnewaterparken van financiering voorziet. (zie vorige versies hierhierhierhier en hier, en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen zonne-energie in Nederland te versnellen.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

  1. Bij Zonnedak Planetarium gingen er 3 zonnepanelen per minuut  over de ‘digitale toonbank’ tijdens de crowdfunding. Een trend die sowieso gaande is: de markt zorgt er voor dat er steeds sneller projecten gefinancierd kunnen worden.
  2. Onderzoek collectieve zon: de collectieve zonne-energie markt verdubbelde naar 12 miljoen in 2016, er is nu 21,5 miljoen totaal in zonnepanelen buiten het eigen huis geïnvesteerd.
  3. Onderzoek collectieve zon: Bijna 10.000 huishoudens profiteren van zonne-energie op een ‘ander’ dak.
  4. 308 collectieve zonne-energieprojecten zijn momenteel in beeld gebracht, waarvan er 190 succesvol zijn gefinancierd.
  5. Er zijn veel SDE+ subsidies toegekend in de najaarsronde 2016: Zodoende zijn er veel grote zonprojecten, met burgerparticipatie in aantocht. In Zeeland is er Solarpark Scaldia, een zonne-energieproject in Wierden – zonnepark de groene weuste van 14.000 zonnepanelen, en zonnepark van lokale energie coöperatie Edona met 7.200 zonnepanelen.
  6. De SDE+ pot van 6 miljard, die de RVO beschikbaar stelt ter stimulering van duurzame energie in Nederland, gaat op 7 maart 2017 open voor de eerste fase – de verwachting is dat het een goed jaar voor zonne-energie gaat worden. Heb je hulp nodig bij het aanvragen? ZonnepanelenDelen kan je helpen.
  7. De volledige financiering voor Zonnepark Harlingen is zo goed als rond. Een duurzame bank maakt het zonnepark van ruim 3.500 zonnepanelen mede mogelijk. De combinatie bank en crowdfunding zorgt ervoor dat we extra meter kunnen maken in de energietransitie!
  8. Een goede ontwikkeling: meer en meer lokale energie coöperaties die professionele hulp zoeken bij het financieren van de eigen zonne-energieprojecten. Grunneger Power heeft in samenwerking met Greencrowd het platform NoorderBron opgezet. Zo zorgt men dat men aan de regels van de AFM voldoet, de investeringen van de consumenten veilig staan en men de administratie goed op orde heeft.
  9. De Lokale energie monitor door Hieropgewekt is uitgebracht. lokaal energie opwekken groeit. Wind groeit, Zon groeit nog veel meer (pdf).
  10. België ook eindelijk zo ver: “Eerste zonneproject waarbij bedrijf dak ter beschikking stelt van omwonenden is een feit!

Bonus:
Het onderzoek mocht ik ook nog even kort toelichten bij Bas van Werven op BNR: Luister hier het fragment terug op de BNR Website.

Extra bonus:
de Kennishub voor alle informatie over collectieve zonne-energie is nu online. Deze hub wordt nog continu aangevuld en suggesties zijn meer dan welkom!

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl! Thanks