Case beschrijving: Financiering van 246 zonnepanelen bij Zonnedak Planetarium

De financiering van €73.350,- voor Zonnedak Planetarium is in korte tijd geregeld op het crowdfunding platform ZonnepanelenDelen. “ZonnepanelenDelen is een prachtig bedrijf. Het is prettig zaken doen met hen.” 

Lees hieronder hoe Coöperatie Dutch Renewergy dit zonne-energieproject van 246 zonnepanelen gerealiseerd heeft. 

Case beschrijving financiering Zonnedak Planetarium

Wie

Coöperatief Dutch Renewergy U.A.

Wat

Realisatie zonnestroomsysteem op het dak van het Planetarium in Amsterdam-Zuidoost. De zonnestroominstallatie wordt door Coöperatief Dutch Renewergy op basis van een overeenkomst voor een periode van 16 jaar tegen een vooraf overeengekomen vergoeding geëxploiteerd.

Wanneer

Op dinsdag 13 december 2016 zijn door ZonnepanelenDelen, Coöperatief Dutch Renewergy, en Burginvest de contracten ondertekend voor de realisatie van een zonnestroomsysteem op het dak van het Planetarium zijn.

Oplossing financiering

ZonnepanelenDelen verzorgde de financiering van € 73.350,- voor het zonnestroomsysteem via haar crowdfundingplatform. Het mooie van dit model is dat het rendement van de zon direct bij de deelnemers aan het project terecht komt. De crowdfunding vond plaats op: https://www.zonnepanelendelen.nl/project/planetarium

Zonnedak Planetarium amsterdam - 246 zonnepanelen gefinancierd via crowdfunding

Resultaat

De benodigde 73 duizend euro voor het project is in een recordtijd van iets meer dan één uur via crowdfunding voor 100% volgetekend. De totale opbrengst van het zonnestroomsysteem bedraagt ca. 60.000 kWh duurzame stroom per jaar. Dit komt overeen met het stroomverbruik van ongeveer 20 huishoudens.

Het opwekken van de hernieuwbare energie wordt in dit geval mogelijk gemaakt binnen de gerealiseerde besparing op de inkoop van grijze stroom.

Voordelen ZonnepanelenDelen voor Dutch Renewergy:

  • Aansprekend financieringsmodel: het rendement van de zon komt direct terecht bij de deelnemers aan het project.
  • Laagdrempelig financieringsmodel: mensen die willen participeren kunnen vanaf 25 euro een zonnedeel kopen.
  • Toegankelijkheid voor breed publiek: meerdere mensen kunnen participeren in een zonnestroomsysteem. Via hun model wordt op een laagdrempelige manier de mogelijkheid geboden voor geïnteresseerden in een zonnestroomsysteem. De participanten krijgen ook nog een reëel rendement op hun geïnvesteerde euro.
  • Heldere en duidelijke werkwijze: Er wordt met duidelijke en heldere contracten gewerkt om alle afspraken tussen de verschillende partijen vast te leggen.
  • ZonnepanelenDelen neemt al het werk uit handen voor het beheer: het enige dat de lenende partij eenmaal per jaar moet doen is het accorderen van het uitbetalen van de rente aan de crowdfunders.

Highlight

In recordtijd was de financiering van het zonnedak Planetarium geregeld via crowdfunding, op ZonnepanelenDelen hebben in totaal 88 ZonneDelers in ruim één uur het dak gevuld met zonnepanelen. Het is een voorbeeldproject waarmee wordt aangetoond dat de interesse voor het financieel participeren in dergelijke zonnestroomsystemen erg groot is.

Laurens Bronkhorst van Dutch Renewergy over ZonnepanelenDelen

“ZonnepanelenDelen is een prachtig bedrijf. Het is prettig zaken doen met hen. Ze kunnen via hun crowdfundingplatform snel een financiering organiseren voor zonne-energieprojecten. ZonnepanelenDelen is meer dan een simpel platform. Zij voegen waarde toe en zijn meer dan bereid mee te denken over de realisatie en het ontwikkelen van zonne-energieprojecten. Het mooie van hun model is dat mensen zonder dak, kunnen meedelen in de opbrengsten van de zon. Met één druk op de knop kunnen wij via hun online portal de jaarlijkse rentebetaling aan de crowdfunders online accorderen. Zij regelen verder ook alle administratieve handelingen die komen kijken bij het beheer van de financiële stromen met de crowdfunders. Dit werkt voor ons erg prettig”.

Samenvatting – financiering zonnedak

Op het dak van het Planetarium in Amsterdam Zuidoost is een zonnestroomsysteem gerealiseerd. Op 13 december 2016 zijn de contracten hiervoor ondertekend door Coöperatief Dutch Renewergy, ZonnepanelenDelen en Burginvest. De crowdfunding voor de 246 zonnepanelen was een groot succes. Op donderdag 15 december 2016 om 18.00 uur werd het project opengesteld voor geïnteresseerden. De benodigde 73 duizend euro voor het project was in een recordtijd van iets meer dan één uur via crowdfunding voor 100% volgetekend.

Coöperatief Dutch Renewergy is initiatiefnemer van het zonnestroomsysteem en het verkrijgen van de SDE+ subsidie via de RVO.nl. Het zonnestroomsysteem wordt door Dutch Renewergy op basis van een overeenkomst voor een periode van 16 jaar tegen een vooraf overeengekomen vergoeding geëxploiteerd. Dutch Renewergy ontwikkelt, financiert, plaatst, exploiteert, verzekert en onderhoudt zonnestroomsystemen op daken van commerciële en publieke gebouweigenaren. Om het voor de gebouweigenaren makkelijk te maken regelen zij het gehele traject van A tot Z. Zodat de gebouweigenaren kunnen genieten van de zon!

Dutch Renewergy vraagt de SDE+ subsidie aan namens de gebouweigenaar. Met de SDE+ subsidie en een offerte voor het zonnestroomsysteem wordt vervolgens een businesscase opgesteld. Met de positieve businesscase zijn zij naar het gespecialiseerde ZonnepanelenDelen gekomen voor de financiering, zodat het nieuw aan te leggen zonnedak op de unieke vergaderlocatie Planetarium in Amsterdam Zuidoost kon worden gerealiseerd.

Dutch Renewergy koos ZonnepanelenDelen onder andere omdat zij via hun crowdfundingplatform op een laagdrempelige en makkelijk toegankelijke manier een financiering kunnen ‘crowdfunden’ voor zonne-energieprojecten. Zij regelen verder ook alle administratieve activiteiten die er komen kijken bij het beheer van de financiële stromen met de crowdfunders. Ook is het een prettig bedrijf om zaken mee te doen.

Door derden mee te laten profiteren van de te plaatsen zonnepanelen is de financiering van € 73.350,- gerealiseerd. Via ZonnepanelenDelen behaalt men de voordelen van crowdfunding en kan tevens het project makkelijk worden beheerd. Alle partijen hebben een trustee als aanspreekpunt. Door de heldere en duidelijke contracten waarmee wordt gewerkt zijn de verantwoordelijkheden goed vastgelegd voor nu en in de toekomst.

ZonnepanelenDelen biedt ook een mooie en gebruiksvriendelijke mobiele app aan. Met deze app kunnen de crowdfunders gedurende de looptijd van het project zelf online via een smartphone of tablet de performance van het zonnestroomsysteem 24/7 volgen.


Zoek je ook financiering voor een zonne-energieproject? Mail naar Matthijs Olieman op Matthijs@zonnepanelendelen.nl. We helpen je graag dit project te realiseren.