Duurzame impact: Eerste 1.000.000 kg CO2-uitstoot is bespaard!

Met ZonnepanelenDelen zijn we hard bezig om te zorgen, dat we het – elke dag weer – makkelijker maken om zonne-energieprojecten te realiseren. Tegelijkertijd is het ook erg fijn om te merken dat we nu ook al gewoon echt harde resultaten hebben. We konden in augustus 2016 juichen voor de eerste 1.000.000 kWh zonnestroom en dat deden we afgelopen maand voor de barrière van 2.000.000 kWh. Daarmee hebben wij nu al veel duurzame impact!

Vooral omdat de ZonneWIJde, het grootste collectieve zonne-energieproject op het ZonnepanelenDelen platform, veel zonnestroom oplevert. De eenheid kWh (kilo Watt uur) blijft er een voor de kenners, de meeste Nederlanders hebben er niet echt een gevoel bij. Om dat gevoel er bij wel bij te geven wordt het vaak uitgedrukt in bespaarde kilogrammen CO2. Dat voelt nog steeds abstract, maar iets minder. En daar hebben we gezamenlijk een mooie mijlpaal bereikt.

Duurzame impact

Als we met de beschikbare getallen gaan rekenen dan zitten we nu op 2.200.000 kWh zonnestroom productie met de verschillende projecten. (zie ook de kWh-teller op onze website) We mogen rekenen met 0,46 kilogram besparing per geproduceerde kWh zonnestroom. (Laatste cijfers van CBS geven 0,53 kilogram CO2 uitstoot per gemiddelde eenheid stroom, over de gehele levenscyclus van een zonne-energiesysteem wordt rekening gehouden met 70 gram per eenheid zonnestroom kWh.)
Dat geeft… tromgeroffel….
1.000.000 kilo CO2 uitstoot vermindering!

Gewicht van vijf Boeings bespaard

Dat is een groot getal, maar hoeveel is dat nu echt? Daarvoor ben ik even gaan google’n en kwam hier uit:  Dat is het gewicht van meer dan 5 Boeings 747’s die we daarmee samen hebben weggepoetst.

Deze 1.000.000 kilogram besparing is pas het begin, waarbij wij gezamenlijk snel nog veel meer CO2 besparen. En hoe gek dat ook mag klinken, dat wordt hopelijk steeds moeilijker. Juist omdat het gemiddelde uitstoot CO2 per kWh in Nederland (en de EU, en de wereld) de komende jaren drastisch omlaag gaat omdat we over gaan op alle soorten duurzame energie.

Veel zonne-energieprojecten op komst

Tegelijkertijd is dit de start van nog veel meer schone zonnestroom productie. Er komen nog veel meer zonne-energieprojecten aan en we hebben ook enkele zeer grote projecten in de nabije toekomst, zodat de impact continu vergroot wordt. En het fijne is. Als zonne-energiesystemen eenmaal produceren hoef je er amper meer iets voor te doen om de zonne-energie op te vangen. De zon doet het werk.
We streven naar een duurzame wereld en hebben nog een lange weg te gaan. Maar stap voor stap komen we dichterbij. En zoals ook op onze MijnStroom omgeving te zien is, de zonnestroom productie groeit exponentieel. En zal dat de komende tijd blijven doen als we gezamenlijk steeds meer zonne-energie projecten mogelijk blijven maken!

Ps. Om te realiseren hoe snel het gaat met de huidige CO2-uitstoot, deze video van CarbonVisuals geeft aan hoe snel een stad ‘volloopt’, in dit geval New York. (en ja, de Amerikanen hebben een nog een grotere CO2-footprint dan wij in Europa).

Overigens om deze bovenstaande cijferbrij helemaal te complementeren: De CO2-uitstoot in Nederland stijgt nog steeds in 2016. En onze totale energieverbruik is dan wel redelijk stabiel – ondanks economische groei – bijna alle energie komt nog steeds uit het verbranden van grondstoffen. Dat moet anders.