Zonnepanelen op de zijkant van je huis, kan dat? 

Is het mogelijk om zonnepanelen op de zijkant van je huis te plaatsen? Als je graag zou willen profiteren van zonne-energie, maar je geen geschikt dak hebt om zonnepanelen op te plaatsen, ga je vanzelfsprekend opzoek naar andere opties. Wat zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen aan de muur van een gebouw, en wat zijn de voor- en nadelen? 

Op zoek naar alternatieve manieren om te profiteren van zonne-energie? Bekijk de zonne-energie projecten op ZonnepanelenDelen. 

Verticale zonnepanelen in opkomst 

Zonnepanelen geplaatst aan de muur of verwerkt in de gevel van een gebouw zijn een vrij recente ontwikkeling. Er wordt voor zo ver dat kan natuurlijk geprobeerd om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Op die manier zijn ze uit het zicht en wekken ze zo veel mogelijk stroom op. Toch is het voor veel grotere gebouwen zoals woonflats of kantoortorens niet genoeg om zonnepanelen op het dak te leggen. De daken zijn relatief klein en er kunnen niet zo veel panelen op worden geplaatst om genoeg stroom op te wekken voor de hoeveelheid die wordt gebruikt in het gebouw. Gelukkig zijn zonnepanelen de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker geworden door dalende kosten en groeiende efficiëntie. Daarom zijn er op (nieuwe) grote gebouwen nu ook steeds vaker zonnepanelen aan de gevels te vinden.  

Betere verdeling stroomproductie 

Er zitten een aantal voordelen aan het plaatsen van verticale zonnepanelen aan de muur van een gebouw. Zonnepanelen op daken worden altijd zo geplaatst dat ze zo veel mogelijk stroom opwekken. Zo krijg je in de zomermaanden en middaguren grote pieken van opgewekte energie. In de ochtend en namiddag en in de winter wordt er juist veel minder opgewekt. Als er zonnepanelen worden geplaatst aan verschillende kanten van een gebouw, compenseren deze de pieken die worden gemaakt door de panelen op daken. Zonnepanelen aan de muur die zijn gericht op het oosten of westen wekken dan stroom op in de ochtend en avond. Panelen die op het zuiden zijn gericht kunnen meer stroom opwekken in de winter. 

Decoratieve mogelijkheden 

Omdat zonnepanelen op gevels meer in het zicht zijn dan als ze op het dak liggen, wordt er ook hard gewerkt aan innovaties die ervoor kunnen zorgen dat dit soort installaties veel minder opvallen, of juist bijdragen aan de uitstraling van het gebouw. Zo zijn er bedrijven als Solarix en onderzoeksorganisaties als TNO die grote stappen hebben gemaakt om zonnepanelen met verschillende vormen, kleuren, of zelfs met prints erop mogelijk te kunnen maken. Zo kunnen zonnepanelen aan de zijkant van een huis of kantoor dezelfde kleur als de muur worden, een baksteenprint krijgen of juist een canvas voor een kunstwerk worden. Op de High Tech Campus in Eindhoven is al een mooi voorbeeld van decoratieve zonnepanelen aan de muur te bewonderen. Panelen met prints of kleur zijn vooralsnog wel iets minder efficiënt dan gewone zonnepanelen, maar wekken in ieder geval wel duurzame stroom op, in tegenstelling tot gevelmaterialen als steen of metaal. Bovendien is het ook zo dat zonnepanelen voor aan de muur qua kosten kunnen concurreren met dit soort andere gevelmaterialen.  

Minder opbrengst per paneel 

Ondanks het feit dat het een veelbelovend concept is dat interessante kansen biedt, zijn er ook nadelen verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen op de zijkant van je huis. Zo moet je een muur of gevel hebben die in de ochtend, namiddag of winter goed in de zon staat, anders is het de investering sowieso niet waard. Daarnaast zal de opbrengst per paneel minder zijn, omdat de panelen bijna geen stroom opwekken wanneer de zon het hoogst staat. Daarom zullen er meer panelen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken als met dakpanelen, wat resulteert in hogere instapkosten en een langere terugverdientijd. 

Nog een kleine markt 

Zoals eerder genoemd zijn er indrukwekkende ontwikkelingen om zonnepanelen minder op te laten vallen door ze te kleuren of van een print te voorzien. Maar deze markt is vooralsnog klein en de aanbieders zijn op dit moment vooral gericht op grote projecten. Solarix heeft bijvoorbeeld aangegeven alleen klanten te helpen die in een keer meer dan 100 vierkante meter zonnepanelen bestellen. Dit betekent dus dat als je zonnepanelen aan de zijkant van je huis wil plaatsen, het hoogstwaarschijnlijk een groot zwart of blauw vlak zal worden dat niet bepaald onopvallend genoemd kan worden. 

Bovendien is ook de markt voor verticale zonnepanelen zelf nog heel klein in vergelijking met de ‘normale’ horizontale variant. Dit maakt de kans groot dat het moeilijk zal zijn om een installateur te vinden met ervaring in het installeren op muren. De meeste van dit soort projecten worden namelijk vooralsnog gedaan tijdens de bouw van nieuwe gebouwen, of op grote schaal voor gemeentes en bedrijfspanden. Voor particulieren is dit nog grotendeels onbekend terrein (al zijn er dappere pioniers). 

Er zijn mogelijkheden 

Hoewel de mogelijkheid dus bestaat om zonnepanelen aan de zijkant van je huis te plaatsen, is dit nog een kleine en ontwikkelende markt, met minder zekerheden dan zonnepanelen voor op daken. Maar als er geen mogelijkheid voor jou is om een installatie op je dak te plaatsen, en je zou toch graag gebruik willen maken van de energie van de zon en bijdragen aan de energietransitie, kan het een interessante optie zijn om dit toch voor elkaar te krijgen.