4 positieve ontwikkelingen van zonnepanelen

Wij worden regelmatig gevraagd naar de ontwikkeling en technologie van zonnepanelen en dan vooral naar onze blik op de toekomst van zonne-energie. Voorspellen kunnen we niet. Wel kunnen we weergeven wat de algemene trends zijn voor zon-pv projecten, op basis van gegevens uit het verleden.

Solar is ‘booming’ en er wordt flink veel vermogen aan zonnepanelen opgesteld. En wie het ‘rente op rente principe’ kent, weet hoe groot de impact uiteindelijk gaat zijn bij continue groei. We verwijzen vaker naar de continue prijsdaling van PV-systemen. Hier in het kort wat er allemaal gaande is.

We onderscheiden de volgende trends in de ontwikkeling en technologie van zonnepanelen:

  1. De opbrengst per paneel gaat omhoog
  2. De energie terugverdientijd gaat omlaag
  3. De kostprijs per paneel gaat omlaag
  4. Overige kosten nemen af

De opbrengst per paneel gaat omhoog

De grafiek laat duidelijk zien: hoe verder in de tijd,  hoe hoger het rendement is dat we uit zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Bedrijven als Sunpower, Panasonic en het Amerikaanse SolarCity troeven elkaar soms maandelijks af met een nieuw record in efficiëntie.

De energie terugverdientijd gaat omlaag 

In het rapport van Fraunhofer ISE komt het mooi terug in de grafiek. De energie terugverdientijd van het zonnepanelen systeem wordt steeds korter. In Nederland ligt de energieterugverdientijd net boven de 2 jaar, terwijl een systeem tot wel 30 jaar mee gaat.

Energie terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter - Fraunhofer ISE

Wet van Swanson

Zoals we in de chipindustrie de Wet van Moore’s kennen – waarbij geldt dat elke 2 jaar het aantal transistors verdubbeld – zo is er een soortgelijke wetmatigheid binnen de zonnepanelenindustrie. De Wet van Swanson zegt dat bij elke verdubbeling van de productie, de prijs van zonnepanelen met 20% daalt. Die daling is over de afgelopen 35 jaar nu bijna 23%. In de periode 2006 tot en met 2016 was dit zelfs 39% voor de zonnepanelen. Onderstaande grafiek laat zelfs zien dat we de laatste tijd sneller gaan dan deze wetmatigheid. In de onderstaande grafiek is te zien dat de prijs op de verticale as daalt bij ‘cumulatieve’ verschepingen van het aantal MegaWattpiek aan zonnepanelen. (grafiek van Fraunhofer ISE)

Prijsdaling zonnepanelen

Dat geeft direct ook een goed argument om deze technologie te subsidiëren. Elke euro nu is een investering in het goedkoper worden van de technologie in de toekomst. Gemeten naar per Watt productie, zijn de gemiddelde kosten per zonnepaneel met 91% gedaald sinds 2010.

Overige kosten nemen af

Naast efficiëntie en kostprijs van de panelen zelf, is er ook nog veel winst te behalen in de overige onderdelen van het systeem en project. Het beheren, dus van projectmanagement, juridische documentatie, administratie, onderhoud, daarnaast de fysieke installatie van bekabeling, omvormers, monitoring en frames tot aan logistiek, sales en marketing. In al deze onderdelen liggen verbeteringen binnen handbereik, nu de zonnepanelenmarkt groeit. Er wordt geleerd van projecten uit het verleden en er zijn genoeg voorbeeld zonne-energieprojecten als bewijslast. Zo krijgen we betere kwaliteit, hogere efficiëntie, minder managementtijd, tel daarbij de langere levensduur van de producten en je snapt dat daarmee de totale projectkosten dalen.

Bonus: Batterij wordt beter en goedkoper! 

Opslag blijft een grote uitdaging bij een wisselvallige productie. Het is goed om te zien dat deze markt zich ook snel ontwikkelt en dat dit nu resulteert in massaproductie. Tesla heeft met de gigafactory grote sprong voorwaarts gemaakt. Hopelijk springen zijzelf en anderen daar weer snel ‘voorbij’ om van batterijopslag echt een reële optie te maken. In de markt wordt $100/kWh als tipping point gezien, we raken al snel dichterbij! BNEF meldt in januari 2019 dat de prijzen eind 2018 al op $176/kWh zijn uitgekomen. Wederom een halvering ten opzichte van de prijs in 2015.

BNEF battery lithium ion-cell energy density graph BNEF

Samenvattend

We staan aan de vooravond van een grote duurzame zonne-energie explosie. De eerste tekenen zijn er, de verwachtingen uit het verleden zijn altijd overtroffen en de impact gaat groter zijn dan ooit! En jij zit ‘front row’ om die verandering mee te maken.

(Edit februari 2021 – cijfers en grafieken vernieuwd met de laatste gegevens)