Stemmen én doen!

Het is altijd interessant om tijdens de verkiezingen de politici te horen over de plannen, over de mooie toekomst die het land gaat hebben onder hun gedachtengoed. Daar valt weinig op aan te merken, want we kunnen niet argumenteren met de toekomst. Dit is de luxe van een politicus in opkomst. Wat we wel kunnen doen is kijken naar de beloftes van de politici in het verleden. En wat blijkt? Beloften en politici. Dat gaat niet helemaal perfect zoals The Daily Show laat zien.

Kort gezegd: Elke president in de VS van de afgelopen 40 jaar heeft beloofd om duurzame energie voorziening te realiseren en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. En wat ze beloven schuift steeds verder op in het nadeel van duurzame energie.

Nederlandse situatie

Dat is de Verenigde Staten. Daar is natuurlijk alles anders. Denken we. Matthijs Bouman heeft in een recente column in het FD het Nederlandse duurzame landschap ook scherp neergezet. Het klopt. 4,5% van onze energie (en 10% van de elektriciteit) wordt duurzaam opgewekt. We winnen het met vlag en wimpel van Luxemburg en van Malta op dit gebied.

Duurzame energie Europa
% energie uit duurzame bronnen in Europa bron:NU.nl / CBS

Pijnlijk sarcasme. Helemaal als je bedenkt dat er tegelijkertijd zoveel kansen liggen om het beter te doen; minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en minder afhankelijk worden van onbetrouwbare partners die de fossiele brandstoffen leveren. Dit is zeker pijnlijk sarcasme als de huidige politieke leiders met dit soort uitspraken komen. “Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie.”

Zelf duurzaam doen

Wat we wel kunnen doen is nu direct handelen. Geen verhalen afwachten over hoe politici ons probleem aanpakken van de energie voorziening. Daar lijkt namelijk weinig van terecht te komen. Zelf in actie komen en niet achterover leunen. We zien nu bij ZonnepanelenDelen deze beweging van onderop komen. Ondertussen zijn we, met ruim 1.100 mensen, de eerste stappen aan het zetten om deze verandering te realiseren en te zorgen voor extra zonne-energie in Nederland. Dat heeft veel meer waarde dan alleen de mooie verhalen.

Daarbij levert investeren in duurzame energie nog gewoon financieel rendement op. Dat maakt het helemaal interessant. Het Algemeen Dagblad was dat ook al opgevallen nu de spaarrente zo laag staat. “Om die reden kopen veel mensen dan ook zonnepanelen van hun spaargeld.” Daarbij zorgt dit voor werkgelegenheid, en gezamenlijk bouwen we zo aan een duurzame rendabele energievoorziening.

Ga stemmen

Ga woensdag vooral stemmen want dat is een groot democratisch goed! Maar vergeet niet dat we elke dag zelf kunnen handelen om de wereld beter te maken.

Om toch met een politicus af te ronden:

“Well done is better than well said.” Benjamin Franklin