Waarom windenergie en zonne-energie goed samen gaan!

In alle plaatjes voor de toekomstige duurzame energievoorziening staan ze naast elkaar: wind- en zonne-energie. Waar windenergie al eerder bereikbaar werd voor vele huishoudens is zonne-energie nu ook aan een gigantische opmars bezig. De prijzen van de zonnepanelen dalen snel en de opbrengst per paneel stijgt nog steeds. Een dubbele hefboom in het voordeel van deze duurzame energiebron. Er komt daarbij ook steeds meer onderzoek en bewijs dat deze twee duurzame energievormen elkaar goed aanvullen.

Goed voorspelbaar

Duurzame energiebronnen zijn goed voorspelbaar. We weten wanneer het gaat waaien, we weten hoeveel zonnekracht er gaat komen. De weermannen en -vrouwen hebben steeds betere rekenmodellen om dat te kunnen voorspellen. Toch hebben beide bronnen een nadeel, ze zijn er niet altijd. Bijvoorbeeld op een windstille of bewolkte dag. Daarom zal er voorlopig achtervang nodig zijn. In energieopslag op enigerwijze, grootschalig of ook weer via een gedistribueerd netwerk van thuisbatterijen of elektrische auto’s.

windenergie en zonne-energie stabieler

Interessant is echter dat juist wind en zonne-energie samen een groot deel van deze wisselvalligheid kunnen wegnemen. Zo staat er vaak op een donkere dag veel wind. En is het vaak windstil bij stralend weer. De combinatie zorgt dus voor een stabielere duurzame energieproductie.

Zonne-energie plus windenergie complementair
Zonne-energie windenergie complementair – Bron: https://www.ise.fraunhofer.de

In bovenstaande grafiek zie je de opbrengsten van windenergie (groen) en van zonne-energie (geel) in Duitsland. Hier wordt het balancerend effect van de twee energiebronnen duidelijk zichtbaar. Naast betrouwbaarheid levert het combineren van wind en zon ook een kostenbesparing op. De NOS bericht over een eerste pilot project van netwerkbeheerder Liander. Hier daalden de kosten van een netwerkaansluiting doordat er voor de twee complementaire energiebronnen maar één aansluiting benodigd was.

Samen optrekken en versnellen!

Kortom: zonne-energie gaat voor de wind en andersom! We moeten nu alleen nog zorgen dat zonne-energie dezelfde omvang gaat krijgen als windenergie. Én dat beiden technologieën hard doorgroeien!