10 gebeurtenissen in de collectieve zonne-energie markt

Elke twee maanden kort en krachtig de belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energieprojecten. (zie vorige versies hier en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding, zonne-energie in Nederland te versnellen. 

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief. 

 1. De aanvragen voor de SDE+ is opengezet, alle details zijn terug te vinden op de RVO website:
  http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/stimulering-duurzame-energieproductie-sde
 2. Salderen wordt nog niet dit jaar al geëvalueerd zoals tweede kamerlid van Tongeren dat wilde, het blijft uiterlijk 2017 om te kijken hoe de regeling zal worden voor na 2020.
  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i10970/tweede-kamer-verwerpt-motie-salderingsregeling-niet-in-2016-geevalueerd.
 3. Stichting Z.O.N. heeft alvast een voorstel voor een goede overgangsregeling van het salderen.
  http://www.energiebusiness.nl/2016/03/11/stichting-z-o-n-stuurt-open-brief-over-salderingsregeling/
 4. Duurzame subsidie (op onder andere zonnepanelen) voor sportverenigingen is binnen 3 weken vol na ongeveer 600 aanvragen en dus is de subsidieplafond van 6 miljoen bereikt.
  https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i10674/plafond-voor-subsidieregeling-voor-zonnepanelen-sportclubs-bereikt
 5. Cumulatief zijn er nu in Nederland 127 zonne-energieprojecten gefinancierd door middel van crowdfunding.
  bit.ly/collectievezon 
 6. ZonnepanelenDelen heeft met de ZonneDelen app nu echt voor iedereen zonne-energie toegankelijk gemaakt, zo heb je nu altijd de zon in je zak. Download de mobiele app op http://app.zonnepanelendelen.nl/ en bekijk het nu zelf.
 7. Zonnepark Ameland met 23.000 zonnepanelen is geïnstalleerd, dit is deels gefinancierd door eilandbewoners. https://www.eneco.nl/over-ons/wat-we-doen/duurzame-bronnen/zonnepark-ameland/
 8. De aanleg van het kilometer lange zonnepark bij de wijk Nieuw Terbregge is gestart. De postcoderoos is alleen nog lang niet uitverkocht met nu 11,3% van certificaten verkocht.
  http://groenecourant.nl/zonne-energie/start-aanleg-kilometer-lang-zonnepark-a20/
 9. Blog over de positieve ontwikkelingen van zonne-energie
  http://blog.zonnepanelendelen.nl/2016/03/ontwikkeling-van-zonnepanelen/
 10. De Amsterdamse zoncoalitie is van start gegaan, dit voor ontwikkeling van meer zonnedaken in Amsterdam (ZonnepanelenDelen is een van de partners van de coaltie)
  http://www.parool.nl/amsterdam/stopera-straks-vol-met-zonnepanelen~a4261461/

Bonus: waarom wind en zonne-energie goed samen gaan? zie de grafiek in de dit blog:
http://blog.zonnepanelendelen.nl/2016/03/waarom-windenergie-en-zonne-energie-goed-samen-gaan/

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl!