3 positieve ontwikkelingen van zonnepanelen

efficientie zonnepanelen

Wij worden regelmatig gevraagd naar de ontwikkeling en technologie van zonnepanelen en dan vooral naar onze blik op de toekomst van zonne-energie. Voorspellen kunnen we niet. Wel kunnen we weergeven wat de algemene trends zijn op basis van gegevens uit het verleden.

Solar is ‘booming’ en er wordt flink veel vermogen aan zonnepanelen opgesteld. En wie het ‘rente op rente principe’ kent, weet hoe groot de impact uiteindelijk gaat zijn bij continue groei. We verwijzen vaker naar de continue prijsdaling van PV-systemen. Hier in het kort wat er allemaal gaande is.

We onderscheiden de volgende trends in de ontwikkeling en technologie van zonnepanelen:

 1. De opbrengst per paneel gaat omhoog
 2. De kostprijs per paneel gaat omlaag
 3. Overige kosten nemen af

De opbrengst per paneel gaat omhoog

zonne-energie efficiency-chart NREL mei 2017

De grafiek laat duidelijk zien: hoe verder in de tijd,  hoe hoger het rendement is dat we uit zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Bedrijven als Sunpower, Panasonic en het Amerikaanse SolarCity troeven elkaar soms maandelijks af met een nieuw record in efficiëntie.

Wet van Swanson

Zoals we in de chipindustrie de Wet van Moore’s kennen – waarbij geldt dat elke 2 jaar het aantal transistors verdubbeld – zo is er een soortgelijke wetmatigheid binnen de zonnepanelenindustrie. De Wet van Swanson zegt dat bij elke verdubbeling van de productie de prijs van zonnepanelen met 20% daalt. Die daling is over de afgelopen 35 jaar nu bijna 23%. In de periode 2006 tot en met 2016 was dit zelfs 39% voor de zonnepanelen. Onderstaande grafiek laat zelfs zien dat we de laatste tijd sneller gaan dan deze wetmatigheid. In de onderstaande grafiek is te zien dat de prijs op de verticale as daalt bij ‘cumulatieve’ verschepingen van het aantal MegaWattpiek aan zonnepanelen. (grafiek van Fraunhofer ISE)

Prijsdaling zonnepanelen

Dat geeft direct ook een goed argument om deze technologie te subsidiëren. Elke euro nu is een investering in het goedkoper worden van de technologie in de toekomst.

Overige kosten nemen af

Naast efficiëntie en kostprijs van de panelen zelf, is er ook nog veel winst te behalen in de overige onderdelen van het systeem en project. Het beheren, dus van projectmanagement, juridische documentatie, administratie, onderhoud, daarnaast de fysieke installatie van bekabeling, omvormers, monitoring en frames tot aan logistiek, sales en marketing. In al deze onderdelen liggen verbeteringen binnen handbereik, nu de zonnepanelenmarkt groeit. Er wordt geleerd van projecten uit het verleden. Zo krijgen we betere kwaliteit, hogere efficiëntie, minder managementtijd, tel daarbij de langere levensduur van de producten en je snap dat daarmee de totale projectkosten dalen.

Bonus: Batterij wordt beter en goedkoper! 

Opslag blijft een grote uitdaging bij een wisselvallige productie. Het is goed om te zien dat deze markt zich ook snel ontwikkelt en dat dit nu resulteert in massaproductie. Tesla heeft met de gigafactory grote sprong voorwaarts gemaakt. Hopelijk springen zijzelf en anderen daar weer snel ‘voorbij’ om van batterijopslag echt een reële optie te maken. In de markt wordt $100/kWh als tipping point gezien, we raken al snel dichterbij!

Lithium-ion batterij pack prices - Michael-Liebreich-BNEFSummit-Keynote

Samenvattend

We staan aan de vooravond van een grote duurzame zonne-energie explosie. De eerste tekenen zijn er, de verwachtingen uit het verleden zijn altijd overtroffen en de impact gaat groter zijn dan ooit! En jij zit ‘front row’ om die verandering mee te maken!

(Edit mei 2017 – cijfers en grafieken vernieuwd met de gegevens van 2016!)

Tags: , ,
 • Peter Segaar / www.polderpv.nl

  Tussen haakjes, die beroemde grafiek met continu voortschrijdende efficiënties bij diverse zonnecel platforms is niet “gemaakt” door SolarPlaza, maar wordt al jaren bijgehouden door het op en top Amerikaanse NREL. http://www.nrel.gov/ncpv/images/efficiency_chart.jpg. Zie ook de zogenaamde “explanatory notes” http://www.nrel.gov/ncpv/pdfs/cell_efficiency_explanatory_notes.pdf

 • Peter Segaar / www.polderpv.nl

  En als je dit soort ontwikkelingen laat zien in de Nederlandse context, is het ook essentieel om te laten zien dat per 1 januari 2016 vanwege politieke bemoeizucht de te salderen stroomprijs bij kleinverbruik aansluitingen zo’n 2 en een halve cent is uitgehold. http://www.polderpv.nl/nieuws_PV130.htm#23dec2015_energiebelasting_trendbreuk_de_cijfers

 • input@nu

  Een nadeel van de snelle ontwikkeling in efficientie en prijs is dat het dus de moeite waard is even te wachten met de aanschaf van zonnepanelen. Over twee jaar zijn ze alweer goedkoper en beter.

  Voor de kleine huistuinenkeukenafnemer zou het misschien efficienter zijn om gewoon te investeren / leasen in een fonds die op een gunstige locatie zonnepanelen beheerd. Dan heb je geen extra kosten zoals individuele aansluitingen, problemen zoals slagschaduwen en schoonmaak, en het up to date houden is ook uitbesteed. Maar vooral maakt dit het voor veel meer huishoudens bereikbaar die geen geschikte locatie hebben.

  • Dank je wel voor je bericht! Gelukkig hebben de snelle ontwikkeling van computer chips ons ook niet tegengehouden dit massaal te omarmen.
   Met ZonnepanelenDelen proberen we juist voor iedereen zonne-energie toegankelijk te maken, ongeacht de woonsituatie thuis. We hebben alle mogelijkheden nodig willen we een meer duurzame maatschappij inrichten. ^Ed