Wereld heeft eerste terawatt aan zonnevermogen beet

Het wereldwijde vermogen aan zonnestroom ligt voor het eerst boven de terawatt (TW). De wereldwijde jaarproductie van al die panelen is vergelijkbaar met wat 500 kerncentrales zoals die in Borssele tijdens dezelfde periode zouden opleveren.

Te midden van alarmerende berichten over het klimaat (de gevaarlijke drempel van 1,5 graad opwarming komt snel in zicht) is er gelukkig ook goed nieuws. Hernieuwbare energie groeit namelijk nog sneller dan verwacht. En binnen de sector van de schone energie is zon de bron die het snelst aan terrein wint.

nieuw record verwacht in 2022

Het is natuurlijk onmogelijk om op een gegeven moment exact het mondiale vermogen aan zonne-energie te meten. Maar alles wijst erop dat onlangs de drempel van 1 terawatt aan zonnevermogen is overschreden. Dat staat in de Global Market Outlook van SolarPower Europe en het cijfer werd ook berekend door PV-magazine.

Alleen in 2021 kwam er wereldwijd 168 Gigawatt (GW) aan zon bij. En vermoedelijk gaan we in 2022 voor het eerst meer dan 200 GW installeren op een jaar tijd.

Groei Zonnestroom ondanks obstakels

Het is opmerkelijk dat dit gebeurt ondanks verschillende obstakels. De economie kreunt onder tekorten en het wereldwijde goederentransport loopt stroef. Door de hogere grondstofprijzen zakt de prijs van hernieuwbare energie voorlopig ook niet verder.  

Desondanks gaat het snel. De kampioen van de zonnepanelen is nog altijd China. Niet alleen produceert het land meer dan 80 procent van ’s werelds panelen. Het installeert zelf ook meer dan twee keer zoveel zonnevermogen dan nummer twee: de Verenigde Staten.

En ook in Europa gaat het goed. In 2021 kwam er 33 procent zonnevermogen bij, goed voor een extra capaciteit van 30 GW.

nederland koploper per inwoner

Van de 1.000 GW wereldwijd staat er momenteel ongeveer 14 GW in Nederland. Daarmee zijn we koploper per capita met opgesteld vermogen aan zonne-energie in de wereld. Alleen Australië heeft relatief meer zonne-energie.

Intussen liggen er in Nederland een miljoen zonnepanelen die via ZonnepanelenDelen zijn gefinancierd. Tegen 2027 moeten dat er 10 miljoen worden.

ook zonder overheidshulp groeit zon

Hoe snel het de komende jaren precies gaat, hangt volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) de af van politieke beslissingen. Als Europa bijvoorbeeld nog meer dan voorheen inzet op schone energie, bijvoorbeeld als alternatief voor Russisch gas, kunnen we het momentum van dit jaar vasthouden.

Maar het is inmiddels wel duidelijk dat zonne-energie ook zonder overheidshulp gewoon doorgroeit. Op veel plekken in de wereld is het al de goedkoopste bron van energie, ook zonder subsidie. Politiek kan de trend richting zon hoogstens wat versnellen of vertragen.

tweede terawatt al binnen drie jaar

SolarPower Europe voorspelt in elk geval dat de wereld binnen drie jaar al de tweede TW aan zonnevermogen te pakken heeft (zie afbeelding hieronder). Dat zou een hele prestatie zijn, gezien het tien jaar duurde om de capaciteit van 100 GW te vertienvoudigen tot 1 TW.

De professor Christian Breyer voorspelt dat het opgesteld vermogen aan zonne-energie in 2050 oploopt tot 60-70 TW.

zelf bijdragen?

Zin om zelf bij te dragen aan de transitie naar zon? Via zonnepanelendelen.nl investeer je in panelen op het dak van een ander en profiteer je zo ook mee van de snelle groei van zon. Al 10.000 ZonneDelers zijn je voorgegaan, met een investering van gemiddeld bijna 3.000 euro. Investeren kan echter al vanaf 25 euro.