Top 10 onderwerpen in de collectieve zonne-energiemarkt (september 2017)

Elke twee maanden kort en krachtig de 10 belangrijkste gebeurtenissen over collectieve zonne-energie projecten. Waarbij men via financiering voor zonne-energie samen zonnedaken, zonneparken en misschien binnenkort zonneparken op water realiseren. (zie vorige versies hier, hierhierhierhierhierhierhier, en hier) Lees hieronder de 10 belangrijkste zaken om samen, via crowdfunding en een zonnecollectief, zonne-energie in Nederland te versnellen.

Deze lijst is eerder al naar onze emaillijst verstuurd. Wil je ook als eerste op de hoogte blijven van deze update? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

  1. Grootste publieke zonnedak van Noord-Brabant, Zonnedak Solar C, mogelijk gemaakt door bijna 500 ZonneDelers. Zo komen er 1.833 zonnepanelen bij in Eindhoven!
  2. ZonnepanelenDelen heeft met dit succes al meer dan 5 miljoen euro aan crowdfunding mogen faciliteren. Op deze wijze zijn er al bijna 30.000 zonnepanelen extra mogelijk gemaakt en belangrijkste van alles: al meer dan 4.000.000 kWh zonnestroom opgewekt.
  3. In heel Nederland is nu meer dan €30 miljoen vanuit huishoudens geïnvesteerd om zonnedaken en zonneparken mogelijk te maken.
  4. SDE+ beschikkingen voorjaarsronde zijn nu bekend: 4.386 zonnestroom projecten goedgekeurd voor 2354 mWp. Veel grote parken en ook veel op water!
  5. Veel projecten die zijn gestart als postcoderoos project hebben nu toch een SDE+ aangevraagd om het zonne-energieproject te realiseren.
  6. Nieuwe SDE+ ronde in oktober van wederom €6 miljard. De SDE+ najaar 2017 is open van 3 oktober tot 26 oktober 2017 met een budget van € 6 miljard euro.
  7. Hieropgewekt event komt er aan op 17 november, daarbij weer een nieuw rapport over de markt van lokale energie coöperaties.
  8. Soms lukken (gelukkig) ook de grotere postcoderoos projecten, in de wijk Tuindorp in Hengelo is er zo een zonnedak van 700 zonnepanelen bij gekomen. Een mooi succes van de coöperatie!
  9. Coöperatie de A heeft veel zonnedaken via de postcoderoos regeling in de aanbieding, dus alleen voor personen die vlakbij deze daken wonen.
  10. Veel collectieve zonne-energie projecten in Amsterdam: Zonnedak Hettenheuvel is het vijfde project op ZonnepanelenDelen. (Voor iedereen mogelijk om in te investeren.) Er gaan er vele volgen!

Bonus: 
In Brugge is het eerste zonnepanelenproject van een burgercoöperatie in gebruik genomen. 46 zonnepanelen werden zo mogelijk gemaakt in België.


Vragen, opmerkingen of suggesties voor de volgende mailing of voor het open source document bit.ly/collectievezon dan hoor ik dat graag op edwin@zonnepanelendelen.nl! Merci!