CO2-neutraal: De stroomnota naar 0

Voor iedereen een goed en duurzaam leven, zonder dat dit negatieve impact heeft op de toekomst van de (klein)kinderen en volgende generaties. Dat streven de meeste ZonneDelers na en daar hopen wij met ZonnepanelenDelen zo goed mogelijk in te ondersteunen. Door gezamenlijk te zorgen dat we meer schone energie beschikbaar hebben in Nederland. Daarbij is de graadmeter vaak de eigen voetafdruk, hoe breed of smal je deze ook wilt bekijken. 

Nog meer dan 93,6% te gaan in Nederland als totaal (Al denken we dat we al veel verder zijn). De start is er, maar we moeten nog veel meer doen om daadwerkelijk duurzaam door het leven te gaan als gemeenschap. Momenteel ligt de opwek van duurzame energie op 6,4% in Nederland:

Een beter milieu begint bij jezelf

Postbus 51 was er vroeg bij met de campagnes die jarenlang draaide in de jaren 90 met ‘een beter milieu begint bij jezelf’. Dat geldt vandaag de dag natuurlijk nog steeds. Willen we verandering brengen dan dienen we eerst zelf het nodige te doen. En velen zijn ook momenteel bezig om de eigen CO2-voetafdruk te minimaliseren. Die voetafdruk is op vele manieren te interpreteren, smal met puur alleen de CO2 uitstoot, of breder met alles teruggerekend naar CO2-equivalenten. Hier CO2 calculators: Carbonfootprint.com en WWF (betere suggesties welkom!)

De postbus 51 spotjes zijn sowieso het terugkijken waard:

25 jaar geleden waren we er dus al mee bezig, en werd ook al de prikkel gegeven om energie te gaan besparen. Die energiebesparing lukt nog niet zo erg. Deze schommelt zo tussen de 1,1% en 1,3%  per jaar. Al telt natuurlijk elke besparing dubbel en moet je daar beginnen. MilieuCentraal heeft de grootste elementen op een rij gezet

Dat het uitdagend is liet Bart van Zoelen van het Parool zien die de proef op de som nam en de uitdaging aanging om de CO2 uitstoot van zijn gezien met 80% te verminderen.

“Alleen, de tachtig procent blijft voorlopig ver uit zicht. Thuis zijn we althans ver voor de eindstreep tot stilstand gekomen.”

Kwaliteit van leven

Toch zijn er weinigen die in willen leveren op kwaliteit van leven om CO2-neutraal te leven. Hoe dat begrip ook ingevuld wordt. Dus optie twee is om alle energie, die we gebruiken, duurzaam op te wekken, vrij van enige restproducten zoals CO2-uitstoot (of equivalenten). Dat lukt nog niet zo heel goed in Nederland. Zie boven. We zijn bijna het stoutste jongetje van de klas in de Europese Unie. Desalniettemin kun jij bij ‘jezelf beginnen’ zoals postbus 51 dat verwoordt.

En dus zorgen dat jouw eigen leefomgeving duurzaam is. Dus zorgen dat als er de (keuze)mogelijkheid is, je op de duurzame variant over gaat, dat je recyclet en natuurlijk je eigen duurzame stroom opwekt. Thuis zoals al bijna een half miljoen huishoudens in Nederland (als je die mogelijkheid hebt) of buiten de deur met collectieve zonne-energie, windenergie of waterkracht.

CO2-neutraal: de impact naar 0

Zoals al eerder beschreven gaat juist de elektriciteitsvraag omhoog de komende tijd, omdat er een verschuiving plaats vindt van traditionele brandstoffen zoals gas en benzine naar elektriciteit. Met autorijden, verwarmen en koken. Vele huishoudens, al hebben zij een geschikt dak, kunnen dan toch niet zoveel opwekken als zij verbruiken en dus zal er buiten het eigen huis worden gezocht naar duurzame opwekmiddelen.

Voor alle ZonneDelers hebben wij de slimme meter koppeling, zodat je de stand kunt bijhouden in MijnStroom. De totaalstand tussen de hoeveelheid stroom die er door jouw meter thuis gaat en wat je via de ZonnepanelenDelen projecten zelf opwekt. Zodat je in ieder geval alle stroom die je gebruikt, opgewekt wordt door duurzame energie. En er dus er geen negatieve impact is op deze planeet.

Velen zijn al goed op weg!