Zonnedak Houthavens, project van ZonneDeler Lisette

ZonneDeler aan het woord – Lisette

Via ZonnepanelenDelen investeer je eenvoudig en snel in zonne-energieprojecten. In deze serie vertellen ZonneDelers hun verhaal. Waarom ze investeren in ZonneDelen en wat hun ervaringen met ZonnepanelenDelen zijn. Ditmaal: Lisette, auteur en ZonneDeler sinds 2017.

Lisette is een impact investeerder en auteur. “Ik schrijf boeken over onderwerpen waarover niet makkelijk gepraat wordt. Zoals het niet hebben van kinderen, de invloed van je plek in het gezin (als oudste dochter), verlies en verdriet, en nu over onze relatie tot geld.” 

Lisette huurt op dit moment een appartement in de duurzaam ontwikkelde Houthavens in Amsterdam. Toevalligerwijs is op die locatie ook het Zonnedak Houthavens; het eerste project waar Lisette in investeerde via ZonnepanelenDelen (afgebeeld in de headerfoto). Binnenkort verhuist ze naar Amsterdam-Noord, waar ze zelf zonnepanelen op het dak heeft. 

Eind jaren ’90 had ze al duurzaam willen verbouwen, maar in hartje Amsterdam ging dat destijds nog niet. Ze herinnert zich de eerste mail die ze kreeg over ZonnepanelenDelen. “De slogan ‘we verzonnen Nederland’ pakte mij meteen. Die woordspeling vind ik nog altijd prachtig. Wie dat verzonnen heeft, mijn complimenten! En het hele principe dat zonnepanelen niet op je eigen dak hoeven te liggen sprak mij natuurlijk ook aan.”

sparen

Over het investeren via ZonnepanelenDelen zegt Lisette: “Als kind had ik zo’n spaarvarkentje waar je wel makkelijk geld in kon stoppen, maar je kon het er niet uithalen. Zo zie ik mijn investeringen in ZonneDelen: je zet geld apart, en je krijgt het er niet meteen weer uit maar je krijgt wel jaarlijks de ZonneRente uitgekeerd. Ik hou niet precies bij wanneer dat is, dus ik ben altijd blij verrast als ik weer een betaling zie.”

In welke projecten Lisette investeert bepaalt ze op gevoel. “Ik vertrouw jullie platform enorm. Wel probeer ik meer te investeren in zonnedaken dan in zonneparken. Toch heb ik laatst weer in een project geïnvesteerd dat juist een zonnepark ontwikkelt. Dat bedrijf sprak mij dan weer aan omdat het een klein familiebedrijf is. Ik vertrouw erop dat alle projecten die jullie aanbieden goed in elkaar steken.” 

Recycling van zonnepanelen

Waar Lisette zich wel zorgen om maakt is de recycling van zonnepanelen. “Als mensheid vinden we een nieuwe oplossing, maar vaak creëren we hiermee ook een nieuw probleem.” 

Het afval van zonnepanelen weegt niet op tegen de bergen afval die we al jaren door fossiele brandstoffen hebben. Daarnaast is er al een aantal goede initiatieven die op dit moment bijdragen aan het recyclen van zonnepanelen. Meer daarover kun je lezen in onze blogpost over recycling van zonnepanelen

Het verhaal van andere zonnedelers

Bedankt voor het delen van je verhaal, Lisette! Benieuwd naar het verhaal van andere ZonneDelers? Bekijk hier de verhalen van andere ZonneDelers.

Wil jij ook je verhaal delen of heb je vragen over investeren in ZonneDelen? Op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur staan we voor je klaar op telefoonnummer +31(0)20 435 75 47, of stuur een e-mail naar info@zonnepanelendelen.nl.

In het Informatiecentrum van ZonnepanelenDelen vind je ook de meest gestelde vragen en antwoorden terug.