Zonnedak Volendam

De volatiele Nederlandse zonne-energiemarkt in 2022. Een terugblik.

De start van een fantastisch zonnig jaar, totdat Rusland daadwerkelijk Oekraïne binnenviel. Dat gooide de meeste verwachtingen van het jaar overhoop. Ook wat wij voor het jaar 2022 hadden voorzien voor investeren in zonne-energie. Schaarste in de markt, prijzen omhoog van zowel stroom, rente, als van de zonnepanelen. Met daarbij vergaande netcongestie in veel delen van het land was het manoeuvreren en aanpassen. Tegelijkertijd is de wil om te verduurzamen en zelfvoorzienend te zijn hoger dan ooit. ZonneDelers hebben dit jaar op ZonnepanelenDelen alleen al 48,3% meer geïnvesteerd dan in heel 2021.

Ook in 2022 is er weer veel nieuw vermogen aan zonne-energie geïnstalleerd, en dat komt natuurlijk boven op de capaciteit van eerdere jaren. De verwachting is dat er eind 2022 circa 18 GW aan opgesteld vermogen aan zonne-energie staat in Nederland. Dat zorgt dat zonne-energie in 2022 ongeveer 13 procent van de stroomproductie van Nederland voorziet, en ongeveer daarmee 3,1% van de bruto finale energievraag.

Stroomprijzen door het dak

De stroomprijzen op de verschillende termijnmarkten zijn allemaal gigantisch gestegen. Ze waren eind 2021 al opgelopen, maar waar marktprijzen eerder rond de 5 eurocent lagen per kWh, is dat de afgelopen periode tussen de 10 en 50 eurocent geweest.

Zie de verschillende termijn marktstroomprijzen op de website vanhelder.nl, waar we ook onderstaande grafiek van de EPEX-markt overgenomen hebben. Hierin staan de dagprijzen van de afgelopen 12 maanden, waarbij 100 overeenkomt met 10 eurocent per kWh.

De gigantische prijsstijgingen hebben de overheid flinke uitdagingen gegeven. Er moet een hele grote groep burgers gecompenseerd worden.  Simpelweg omdat zij anders hun energierekening niet kunnen betalen. Een deel van de meerkosten voor de overheid worden verhaald op de grotere al lopende duurzame energieprojecten. Hierbij worden de overwinsten afgeroomd.

De hogere energierekening heeft wel weer een groot deel van Nederland wakker geschud om te kijken hoe er op de energiekosten bespaart kan worden. Het zal je dan wellicht niet verbazen dat de wachtrijen voor particulieren om het dat vol te leggen met zonnepanelen dan ook zeer hoog is.

Netcongestie zet rem op groei grote projecten

Zoals eerder gezegd groeit het opgewekte vermogen aan zonne-energie hard. Deze harde groei is goed, maar gaat ook gepaard met te verwachten groeipijnen. Hoewel we dat natuurlijk wel zouden willen, is het niet altijd zomaar mogelijk om een groot zonne-energieproject te starten. Het stroomnet moet namelijk altijd in balans zijn. Met de gigantische groei van stroom-productielocaties loopt het elektriciteitsnet nu vol op veel plekken in Nederland en kan de landelijke of regionale netbeheerder besluiten tijdelijk geen nieuwe aansluitingen meer te faciliteren.  

Gelukkig zijn er veel oplossingen in de maak. Een deel van de oplossingen zit in simpelweg het uitbreiden van het kabelnetwerk. Een ander deel in wetgeving en nog weer een andere deel in congestiemanagement op het huidige netwerk.

Goed om te weten is dat de problematiek van netcongestie alleen van toepassing is op (zonne-energie)projecten met een grootverbruikaansluiting (in technische termen: groter dan 3 * 80 ampère). Organisaties of particulieren met een kleinverbruikaansluiting mogen altijd stroom leveren aan het net. Dit segment van de markt is dan ook fors gegroeid.

Prijs zonnepaneel installatie omhoog

Wil je nu een zonnedak realiseren dan is dat duurder dan een jaar geleden, dat is een tijdelijke trendbreuk door externe factoren. Waar zonne-energie jarenlang goedkoper en goedkoper is geworden, werd een PV-systeem afgelopen jaar duurder door schaarste van zonnepanelen en vooral omvormers. De transportkosten vanuit China lagen daarbij ook veel hoger dan eerder (die nu overigens weer snel naar beneden gaan) en er is een groot tekort aan arbeidskrachten.

De hogere stroomprijzen zorgen er overigens wel voor dat het nog steeds lucratief is om een nieuw zonne-energiesysteem te realiseren.  

Investeren in zonne-energie in 2022

De hoge inflatie zorgt er (onder andere) voor dat de centrale banken de rentes verhogen. Dat heeft ook effect op het gevraagde financieel rendement van zonne-energieprojecten. We zien dan ook dat de markt verschuift en er hogere rentes worden aangeboden voor de zonne-energieprojecten.

Op ZonnepanelenDelen is de groei van het volume aan obligaties ten opzichte van 2021 nu al 48,3%! Jullie investeringen hebben dus gezorgd dat er weer meer zonne-energie mogelijk gemaakt kan worden in Nederland.

☀️Voor meer energie onafhankelijkheid

☀️Tegen klimaatverandering

☀️Voor lagere stroomprijzen

☀️Voor een goed, duurzaam rendement

☀️Voor een gezonde toekomst.

Binnenkort komen we met een overzicht wat we voor het jaar 2023 voorzien voor de zonne-energiemarkt.