Zonne-energieproject in productie: monitoring, onderhoud en ZonneRente (deel 4)

ZonnepanelenDelen heeft voor projecteigenaren een online dashboard gebouwd, zodat zij eenvoudig de projecten kunnen beheren en monitoren. In dit laatste blog vertellen we over de activiteiten gedurende de productiefase. Als investeerder kun je altijd meekijken met de productie via de ZonneDelen app, de MijnStroom rapporten via e-mail en de persoonlijke portal MijnStroom. In dit blog het overzicht van activiteiten gedurende de looptijd van een zonne-energieproject in productie.

Dit blog is onderdeel van een serie uit vier waarin we uitleggen welke werkzaamheden er zijn gedurende de verschillende fases van een zonne-energieproject. Dit is het laatste blog in deze serie (zie deel 1, 2, 3).

  • Online beheer en monitoring voor projecteigenaren
  • Performance ratio voor installateur
  • Schoonmaak en onderhoud
  • Inzicht in stroomproductie voor ZonneDelers
  • Jaarlijkse uitkeren van waarde zonnestroom

Als het zonne-energieproject eenmaal in productie is, is het voor de projecteigenaar belangrijk om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan de panelen. In veel gevallen is de zonnestroomproductie namelijk een ‘branchevreemde activiteit’ voor de projecteigenaar. Zo’n eigenaar is bijvoorbeeld een agrariër, sportvereniging of distributiecentrum en daar wil men weer de focus hebben op de kernactiviteiten. Daarbij kost beheer tijd en geld.

Online beheer en monitoring voor projecteigenaren

Voor projecteigenaren heeft ZonnepanelenDelen het beheersysteem Horizon gebouwd waarin je eenvoudig de projecten kunt beheren en kunt zien wat de ontwikkelingen en taken zijn. Het project wordt eenvoudig in de gaten gehouden en eventuele discrepanties in de productie worden opgemerkt.

Performance ratio voor installateur

Met de installateur is een overeenkomst gesloten dat het pv-systeem voldoet aan de overeengekomen ‘performance ratio’. Dat is een waarde die weergeeft hoeveel stroom geproduceerd wordt ten opzichte van de lichtinstraling. Door deze afspraak is de afgesproken productie weersonafhankelijk gemaakt en zodoende altijd werkbaar.

Mocht het systeem ondermaats presteren, dan heeft de installateur twee opties. Ofwel compenseren ofwel verbeteringen aanbrengen aan het pv-systeem.

Schoonmaak en onderhoud

Ook zal de projecteigenaar een interval afspreken waarop het systeem wordt onderhouden en schoongemaakt. Vaak plant de eigenaar dit met de installateur. De werkzaamheden kunnen worden vastgelegd met foto’s of in documentatie.

Inzicht in stroomproductie voor ZonneDelers

De gekoppelde monitoringsunit is gekoppeld aan het internet, zodat de informatie direct terechtkomt bij ZonnepanelenDelen. Vervolgens maken wij voor jou als ZonneDeler persoonlijk inzichtelijk hoeveel stroom je hebt opgewerkt en wat die stroom waard is. De inzichten delen we via de persoonlijke portal MijnStroom, de maandelijkse e-mailrapporten en de ZonneDelen app.

Uitkeren waarde van de zonnestroom

Ieder jaar zal het zonne-energieproject de waarde van de zonnestroom uitkeren: de ZonneRente. Dit is op basis van de dan geldende energieprijzen en de energieproductie van het project in dat rentejaar. De rente wordt jaarlijks uitgekeerd, op (of vlak na) de datum waarop de uitgifte van de ZonneDelen plaatsvond.

Voor de ZonneRente is er een extra controle op de productiecijfers. Als de cijfers zijn goedgekeurd, zal ZonnepanelenDelen de rekening voor de projecteigenaar opstellen.

Vervolgens krijgen de ZonneDelers de waarde van de zonnestroom uitgekeerd. Direct op de bankrekening vanuit ZonnepanelenDelen of via de samenwerkende energieleverancier. Via de laatste optie is de zonnestroom extra veel waard. Mocht er sprake zijn van een aflossing, dan wordt dit ook verrekend.

Op het einde van de looptijd zijn de ZonneDelen afbetaald. De projecteigenaar kan vervolgens nog jaren profiteren van het zonnepanelensysteem. Daar zit voor hen ook grotendeels de meerwaarde om het project te realiseren.