Opening Zonnepark Bloesemlaan

Succesvol bezoek en opening Zonnepark Bloesemlaan

Het zonnetje schijnt, de schaapjes grazen tussen de panelen en de ventilatoren voor de omvormers draaien op volle toeren. Het is de perfecte dag voor de officiële opening van Zonnepark Bloesemlaan. Samen met zo’n 50 ZonneDelers kwamen wij op 24 mei op bezoek bij fruittelers Roy en Angenita Gieling in Zeewolde om het nieuwe zonnepark van TPSolar te bewonderen en de opening bij te wonen.

Terwijl de bezoekers begonnen binnen te druppelen werden de laatste cupcakejes op de tafeltjes gezet. Speciaal voor deze gelegenheid had lokale bakkerij Taarten uit Zeewolde deze op een zeer toepasselijke manier versierd met zonnetjes, schapen, bloemen en natuurlijk zonnepanelen.

Toen alle bezoekers waren aangekomen en een koffie en cupcake hadden ontvangen gaf de oprichter van ZonnepanelenDelen, Sven Pluut, een kort welkomstwoord. Hierin bedankte hij alle investeerders en TPSolar voor het vertrouwen en de samenwerking. Ook stond hij stil bij de groei en het succes dat ZonnepanelenDelen en TPSolar hebben bereikt, mede dankzij de investeringen van de ZonneDelers.  

Wat er komt kijken bij het realiseren van een zonnepark

Hierna vertelde TPSolar over de realisatie van het park en alle obstakels die daarbij op hun pad kwamen. Zo moesten zij rekening houden met de hoogspanningskabels van Tennet die boven het park hangen, door de rijen met zonnepanelen verder uit elkaar te laten staan. Ook zijn er afspraken gemaakt met Defensie voor mogelijke impact op hun zendmast verderop in de regio. Daarnaast moest nader onderzoek worden gedaan naar het leefgebied van de bevers die in de buurt leven en of dit niet zou worden aangetast door de komst van het zonnepark.  

Nadat een aantal zeer gedetailleerde vragen van de bezoekers waren beantwoord, was het tijd voor een rondleiding over het park. Er kon daarbij worden gekozen tussen een technische en een ecologische rondleiding. Dit bleek een goede beslissing, want voor beide rondleidingen waren veel geïnteresseerden.  

De technische rondleiding besprak alle technische details van het park, zoals de 15.282 bi-facial zonnepanelen die van beide kanten licht doorlaten en dus extra veel groene stroom opwekken. Ook de omvormers, de netaansluiting en het installatieproces kwamen aan bod. De bouwtijd duurde maar enkele maanden, terwijl de projectontwikkeling zelf meerdere jaren heeft geduurd.  
 
En ook al staat deze er nu nog niet: er wordt al wel rekening mee gehouden dat er in de toekomst ook een batterij opslag systeem bij het zonnepark wordt geplaatst.  

Extra aandacht voor ecologie

Bij de ecologische rondleiding lag de focus op hoe er bij het zonnepark rekening is gehouden met het stimuleren van de biodiversiteit. Zowel in het technisch ontwerp als in het landschappelijk ontwerp én het beheer van het park is hieraan gedacht. Omdat de bouw van het park nog niet zo lang geleden is afgerond, was nu nog niet alles begroeid en zichtbaar, maar hier zal snel verandering in komen.  

Zo is er genoeg ruimte tussen de rijen met panelen zodat er niet te veel schaduw op de grond valt. Ook zijn er meerdere struiken, bomen en stroken met bloemen en kruiden geplant en komen er in de toekomst bijenhotels. Met deze maatregelen wordt een aantrekkelijk leefgebied voor insecten als bijen en vlinders gecreëerd. Zoals eerder genoemd grazen er ook schapen in het park die zo het gras kort genoeg houden. Telkens zullen zij door een ander afgezet gebied van het park kunnen grazen zodat er overal wordt ‘gemaaid’, en het gras en bloemen in verschillende fasen kunnen bloeien. 

Aan de zijkant van het zonnepark ligt een fietspad en om de zonnepanelen uit het zicht te halen is daar een bredere groenstrook aangeplant. Het zonnepark is goed omheind zodat er geen ongewenste gasten op het zonnepark komen. Tegelijkertijd zijn er wel fauna passages in de hekken zodat klein wild (zoals de eerder genoemde bever) hier wel doorheen kan.  

Daarnaast wordt er onder de zonnepanelen geëxperimenteerd met het kweken van shiitakes. Iedereen was erg enthousiast toen er inderdaad een aardig aantal paddenstoelen werd ontdekt op de oude boomstammen in de schaduw van de zonnepanelen. 

Opening voor partners en omgeving 

Nadat de ZonneDelers vertrokken waren, was er nog een tweede bezoek van alle betrokkenen die TPSolar geholpen hebben om het zonnepark te realiseren. Hier werd het park symbolisch aangezet met een grote stekker. 

Profiteer van zonne-energie uit Zonnepark Bloesemlaam  

Het was een zeer geslaagde dag. Wij hebben genoten en aan alle positieve reacties te horen hebben de bezoekers het ook naar hun zin gehad. Als kers op de taart is het bovendien vanaf 14 juni ook mogelijk om te investeren in Zonnepark Bloesemlaan!   

Veel zekerheid voor investeerders in de ZonneDelen 

Zonnepark Bloesemlaan staat momenteel open voor investeringen, waarbij er kan worden geïnvesteerd in senior obligaties. Het zonnepark is al in productie en de aandeelhouders brengen erg veel eigen vermogen in, waardoor de rente en aflossing op de ZonneDelen eenvoudig uit de zonnestroom inkomsten worden afbetaald (in jargon: de DSCR is zeer hoog). Dat geeft veel zekerheid voor de investeerders in de ZonneDelen.  

Geïnteresseerd? Kijk op de projectpagina voor meer informatie en om te investeren.