rendement-op-zonnepanelen-dak

Het effect van de gasprijs op je rendement van zonnedelen

Je hebt vast al gelezen dat de gasprijs door het dak gaat. Zo was de prijs voor gas in oktober 2021 maar liefst acht keer duurder dan een jaar daarvoor. Dit heeft ook gevolgen voor de elektriciteitsprijs, omdat veel elektriciteit wordt opgewerkt in gascentrales. En met zonnepanelen wek je natuurlijk ook elektriciteit op. In dit blog lees je over het effect van de hoge prijzen op het rendement op je investering in zonne-energie via ZonneDelen.

Nota bene: dit blog gaat alleen over het financiële rendement op ZonneDelen. De prijs voor elektriciteit heeft immers geen invloed op de hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel opwerkt.

Zonnedak Donk - direct investeren in zonne-energie

Contracten over elektriciteitsprijzen

Zet je even schrap voor wat technische termen. Na het volgende tussenkopje leggen we het belang uit.

De elektriciteitsmarkt bestaat uit verkopers en kopers van elektriciteit. Verkopers zijn producenten van elektriciteit, zoals eigenaren van zonnepanelen of gas- en kolencentrales. Kopers zijn stroomleveranciers zoals Vattenfall, Engie en Greenchoice – zij leveren stroom bij jou thuis. De elektriciteitsmarkt heeft twee belangrijke kenmerken: het stroomnet moet altijd in balans zijn en er kan geen voorraad worden aangelegd. (Voor die voorraad zouden we batterijen kunnen gebruiken, maar die spelen op het grote net nog een te verwaarlozen rol.)

Door deze kenmerken zijn er verschillende marktprijzen voor stroom. De dagmarkt via de APX en langetermijnmarkten op de ENDEX. Bij die ENDEX heb je als koper de mogelijkheid om bijvoorbeeld over precies een jaar stroom geleverd te krijgen voor een prijs die je vandaag afspreekt.

Het voordeel: dankzij deze contracten zijn beide partijen zeker van hun opbrengsten en kosten. Het nadeel: als energieleveranciers voor een periode meer stroom hebben verkocht dan zij hebben ingekocht (of zelf produceren), dan moeten zij dat op de kortere termijnmarkt compenseren.

En toen vloog de prijs dus omhoog.

Gemiddelde elektriciteitsprijs sinds 2014

In onderstaande grafiek zie je in de blauwe lijn de ENDEX marktprijs van elektriciteit sinds 2014. De prijs schommelt meestal tussen de 3 en 6 cent per kWh. In 2016 was de prijs het laagst: 2,5 cent. En in oktober 2021 was de prijs verreweg het hoogst: zo’n 14 cent per kWh, oftewel zo’n drie keer hoger dan het gemiddelde.

De energieprijs heeft effect op het rendement op zonnepanelen

Als bestaande eigenaar van ZonneDelen profiteer je hiervan, maar niet direct. Jij bent (indirect) immers een verkoper van elektriciteit en de toekomstige prijs was al afgesproken. In de afbeelding hieronder is deze toekomstige prijs de zwarte, onderbroken lijn. Bij de volgende prijsbepaling ga je wél verdienen aan de hogere marktprijs. Je ZonneRente stijgt dus na het volgende jaar.

Invloed belastingen en subsidies

Het korte antwoord is dat (wijzigingen in) energiebelastingen niet van invloed zijn op het rendement van ZonneDelers.

De uitkering van je ‘ZonneRente’ bepalen we namelijk op basis van de kale energieprijs, oftewel de prijs zonder belastingen, btw en subsidies. Als de energiebelasting wijzigt, maakt dat voor jouw rendement niet uit. En de zogenoemde SDE++ subsidie is relevant voor de businesscase van project-eigenaren, maar niet voor jouw rendement als ZonneDeler.

Rendement op zonnepanelen

Hoe zie je alles als ZonneDeler nou terug in je rendement?

In het memorandum van elk Zonneproject gaan we uit van een gemiddeld jaarlijks rendement van 3,5%. Bij de meeste projecten kan vanwege de vaste contracten het rendement niet hoger stijgen dan 4,5%. En omgekeerd kan je rendement bij de meeste projecten ook niet lager zijn dan 2,5%. (Je rendement zal in alle gevallen hoger zijn als je ook klant bent bij de deelnemende energieleverancier.)

Ben je ZonneDeler van een bestaand project? Dan is de uitkering van je volgende ZonneRente waarschijnlijk behoorlijk hoog.

Om het verhaal compleet te maken: voor energieleveranciers zijn de hoge energieprijzen zeer nadelig. Vanwege verschillende contractduren betalen energieleveranciers vaak sneller een hogere inkoopprijs dan dat zij hun eigen verkoopprijs kunnen aanpassen. Op dat moment stijgen de kosten, terwijl de opbrengsten gelijk blijven. Hierdoor ging deze week energieleverancier Welkom Energie failliet en kan het gebeuren dat er meer faillissementen zullen volgen.