Duurzaam investeren in zonne-energie

Duurzaam investeren is de laatste jaren enorm populair geworden. Met daarnaast de razendsnelle opkomst van zonne-energie is het nu heel aantrekkelijk en makkelijk om duurzaam te investeren in deze markt. In deze blog duiken we dieper in het investeren in zonne-energie en bespreken we de manieren waarop dit kan. 

Duurzaam investeren en zonne-energie populair 

Nu investeren de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen, blijkt ook dat steeds meer mensen duurzaam willen investeren. In 2021 zag duurzame bank ASN bijvoorbeeld hun aantal beleggingsrekeningen groeien met 19%. Ook uit een onderzoek van Centraal Beheer bleek dat 8 op de 10 beleggers duurzaamheid belangrijk vinden bij het investeren. 

Ook zonne-energie is bezig aan een ware opmars. De kosten van zonnepanelen zijn sinds 2008 meer dan 50% gedaald. Dit heeft het investeren in deze installaties veel aantrekkelijker gemaakt, en de markt is dan ook hard gegroeid. Ondanks het feit dat zonnepanelen in 2022 voor het eerst iets in prijs stegen (dankzij de energiecrisis en de lockdown van havensteden in China), nam de elektriciteitsproductie uit zon in Nederland vorig jaar toe met 54%:

Elektriciteit per bron duurzaam investeren

Deze twee ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er op dit moment veel animo is om duurzaam te investeren in zonne-energie. Het grote aanbod en de vele mogelijkheden maken het een perfect moment om in te stappen. Maar, dit kan er ook voor zorgen dat het moeilijk is om te beslissen waar te beginnen. We zetten daarom de mogelijkheden op een rij. 

Mogelijkheden duurzaam investeren in zonne-energie 

Allereerst is de meest voor de hand liggende optie het plaatsen van zonnepanelen op je eigen huis. Als het mogelijk is panelen op je dak te installeren moedigen wij dat van harte aan. Het is namelijk cruciaal om elk geschikt dak in Nederland dubbel te gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Daarnaast is er weinig onderhoud nodig, voegen zonnepanelen waarde toe aan je huis, bespaar je op je energierekening en is het ook nog mogelijk geld te verdienen door je opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Volgens dit voorbeeld van de Consumentenbond kun je zonnepanelen al terugverdienen binnen 5 jaar. Doen dus! 

investeren in zonne-energieprojecten  

Als het niet mogelijk is om zonnepanelen op je eigen dak (of zijkant van je huis) te plaatsen, of je hebt het al gedaan, is het ook een optie om te investeren in zonne-energieprojecten op andermans dak of grond. Dat kan via het platform van ZonnepanelenDelen. Hier is het mogelijk om te kiezen uit een rijk aanbod van zonnedaken, zonneparken en zelfs solar carports, en te investeren in een project dat bij jou past. Zo zorg jij direct voor meer zonne-energie in Nederland.  

We hebben in dit blog 7 redenen op een rij gezet om te investeren in zonne-energie 

Als investeerder ontvang je rente op je duurzame investering die gebaseerd is op de hoeveelheid elektriciteit die is opgewekt door jouw (deel van een) zonnepaneel. Een voordeel hiervan is dat het ook laagdrempeliger is dan een investering in een eigen zonne-energie installatie. Je doet namelijk al mee vanaf €25. En samen gaat dat sneller dan je denkt: met onze meer dan 10.000 investeerders hebben we al bijgedragen aan meer dan 1,5 miljoen zonnepanelen in Nederland. 

Wil je het verschil weten tussen investeren in windenergie of zonne-energie? 

Generiek duurzaam investeren  

Op ZonnepanelenDelen of bij collega’s zorg je voor meer duurzame energieprojecten. Er zijn ook andere meer traditionele manieren van duurzaam investeren, zoals op de beurs beleggen in duurzaam georiënteerde bedrijven of door te investeren in zonne-energie ETFs. Deze fondsen volgen de gezamenlijke prestaties van de bedrijven opgenomen in het fonds. Zo heb je dus iets meer spreiding. Houd er wel rekening mee dat hoewel de zonne-energiemarkt hard groeit, dit geen garantie is voor toekomstige winsten of stijgende beurskoersen. Op deze wijze zorg je indirect voor het stimuleren van duurzame energie doordat financiering potentieel goedkoper wordt voor dat soort bedrijven door middel van aandelenuitgifte.  

onbenut potentieel

Een ding is zeker: duurzaam investeren en zonne-energie zijn beide steeds populairder. Als je geïnteresseerd bent in deze onderwerpen valt er een hoop te ontdekken. Wij moedigen je in ieder geval zeker aan om je opties te overwegen. Het blijkt voor veel Nederlanders namelijk, ondanks de groeiende populariteit, toch een onbenut potentieel. Want met 360 miljard euro op de bank, spaarrentes die nog altijd erg laag zijn en de razendsnelle ontwikkeling van de zonne-energiemarkt, is er voor Nederlanders zeker een interessant rendement te verdienen door te investeren in de energietransitie.