Carport met zonnepanelen

Carport met zonnepanelen: een goudmijn aan nieuwe mogelijkheden voor duurzame energie

Bij vrijwel elke drukbezochte locatie, zoals kantoren, industrieterreinen, appartementencomplexen en winkelcentra, hoort een parkeerterrein – groot of klein. Hoewel deze stenen vlaktes soms met bomen worden opgefleurd, zijn het doorgaans kostbare ruimtes die enkel voor het parkeren van voertuigen worden gebruikt. Met de snelle opkomst van zonne-energie kan er eindelijk dubbel en duurzaam gebruik gemaakt worden van het potentieel van parkeerplaatsen, dankzij carports met zonnepanelen. In deze blog leggen we er meer over uit. 

Carports beschermen geparkeerde auto’s 

Carports met zonnepanelen, ook wel solar carports, zijn overkappingen die over parkeerplaatsen heen kunnen worden gebouwd. Als dak worden er zonnepanelen gebruikt, in plaats van gebruikelijke dakmaterialen. Het is heel waarschijnlijk dat er over enkele jaren op veel parkeerterreinen solar carports te vinden zijn, omdat er simpelweg zo veel voordelen aan zitten en mogelijk dat de overheid dit wil verplichten.  

Een carport brengt als voordeel natuurlijk al het feit dat auto’s hierdoor droog blijven in de regen. In de zomer blijft de auto ook in de schaduw en warmt zo niet te veel op. En tijdens een storm beschermt het tegen vallende takken. Klinkt goed, maar met zonnepanelen er bovenop heb je pas echt een succesformule.  

Lokaal opgewekte zonne-energie 

De duurzame elektriciteit die wordt opgewekt recht boven de parkeerplaatsen kan worden gebruikt om het gebouw waar het parkeerterrein bij hoort deels te voorzien van stroom. Daarnaast kan er nog een extra dienst bewezen worden aan werknemers, klanten of bewoners. Door het integreren van laadpalen in de carports kunnen elektrische auto’s, e-scooters of e-bikes worden opgeladen met ter plekke opgewekte zonne-energie! Een bedrijf als Amperapark is al hard op weg met het ontwikkelen en plaatsen van hun “Amperaports”  

Het mooiste voordeel van een carport met zonnepanelen is nog wel het dubbele ruimtegebruik. Nederland is een dichtbevolkt land waar ruimte schaars is. Elke vierkante meter moet optimaal worden gebruikt. Op deze manier wordt er meer duurzame energie opgewekt, zonder dat er daarvoor meer ruimte wordt gebruikt.   

Voorbeelden carports met zonnepanelen 

Hoewel het nu nog vrij uniek is, is de solar carport op dit moment echt bezig aan een opmars. We zetten een paar mooie voorbeelden van solar carports in Nederland op een rij. Deze zijn allemaal in de afgelopen drie jaar gerealiseerd: 

Stimulering vanuit de politiek 

Ook de Nederlandse regering realiseert zich dat er veel argumenten zijn voor carports met zonnepanelen. Afgelopen maart 2023 stemde de tweede kamer er dan ook met grote meerderheid voor om, net zoals in Frankrijk, zonnepanelen boven grote parkeerterreinen te verplichten en te subsidiëren. We kunnen er dus vanuit gaan dat solar carports de komende jaren op steeds meer parkeerterreinen te vinden zullen zijn. Met het mooie dubbele gebruik van schaarse ruimte en met zo’n 80 km² aan parkeerplaatsen in Nederland is dit een ontwikkeling die wij van harte aanmoedigen. 

Vanuit ZonnepanelenDelen ondersteunen wij de ontwikkeling van deze solar carports graag met financiering.  

Ook enthousiast over solar carports? Op ons platform kun je investeren in Amperapark, een Nederlands bedrijf met de ambitie om binnen 5 jaar 5.000 parkeerterreinen in solar carports te veranderen. 

Beeld: Amperapark