Lokaal lokaler lokaalst met Zonnepark Graafsebaan

Energie voor omwonenden en financiering van omwonenden

Bij Zonnepark Graafsebaan in Rosmalen doet de omgeving mee op meerdere manieren. Door lid te worden van energiecoöperatie Brabantstroom en zo voordelig stroom af te nemen. Of door te investeren in de obligaties van het zonnepark. Of allebei. Zonnepark Graafsebaan van 10,5 MWp wordt ontwikkeld door professionele partijen en komt vervolgens in handen van de lokale energiecoöperatie Brabantstroom. Professionele kwaliteit, lokaal gedragen. Binnenkort start de mogelijkheid om te investeren in de obligaties.

Ontwikkeld door ervaren partijen

Innax, IX Zon, Kieszon, Greenchoice hebben zich verbonden aan dit project. Samen maken zij Zonnepark Graafsebaan mogelijk op de Graafsebaan 123a in Rosmalen, gemeente ’s Hertogenbosch. Na eerder de vergunning verkregen te hebben van de lokale gemeente, is succesvol de SCE-regeling (Subsidie Coöperatieve Energieopwekking) succesvol ingezet als zeer solide basis onder de business case. Daarmee kan het project van 14.944 zonnepanelen worden gerealiseerd.

Wethouder Mike van der Geld (D66) van de gemeente ‘s Hertogenbosch: “Dit zonneveld is weer een volgende stap naar een duurzame gemeente. Daarnaast is het goed dat inwoners de mogelijkheid hebben om financieel in te stappen bij dit zonnepark. Zo verdelen we de lusten en lasten eerlijk tussen ons als gemeente en de bewoners.”

SCE-regeling uitgelegd

Sinds de SCE-regeling bestaat, is er eindelijk een regeling voor lokale energieproductie die goed werkt. Waar het stroomnet overvol raakt, is het slim om productie en afname dicht bij elkaar te hebben. De SCE-regeling is een zogenaamde exploitatiesubsidie speciaal voor energiecoöperaties. De subsidie geeft voor 15 jaar lang een vaste prijs per opgewekte eenheid groene energie. Deze wordt alleen verkregen als de energiecoöperatie genoeg leden in haar bestand heeft binnen dezelfde regio als waar het project gebouwd wordt.

Door de vereisten is het subsidiebedrag relatief hoog. Dat maakt dat de leden van de energiecoöperatie relatief goedkoop stroom geleverd kunnen krijgen, en dat er een zeer gezonde businesscase is van het zonne-energieproject.

Eerder financierde Zonnedaken Holten al succesvol op ons platform met behulp van de SCE-regeling. Daar zijn nu de eerste zonnedaken gerealiseerd. Ook coöperatie Maasstroom is bezig met een vergelijkbaar project.

Brabantstroom

Lokale energiecoöperatie Brabantstroom is de uitgevende instelling en neemt het professioneel ontwikkelde zonnepark, dat in een aparte project B.V. is ondergebracht, over. De obligatielening via ZonnepanelenDelen, het aantrekken van kapitaal bij Triodos bank en eigen vermogen zorgen voor het totale kapitaal om het zonnepark over te nemen.

WAAROM INVESTEREN IN ZONNEPARK GRAAFSEBAAN?

Investeren in de ZonneDelen geeft jou duurzaam rendement op je inleg. Een stevige jaarlijkse rente met daarbij veel extra maatschappelijke waarde;

  • Sociale Duurzaamheid: Ons doel is niet alleen om groene energie op te wekken, maar ook om deze toegankelijk en betaalbaar te maken voor lokale bewoners, vooral sociale huurders, die tot wel €250,- per jaar kunnen besparen op hun energierekening als lid van Brabantstroom.
  • Omgevingsbewust: Het zonnepark, gelegen aan de Graafsebaan 23 in Rosmalen, ten oosten van ‘s-Hertogenbosch, past perfect in de omgeving. Op 26 mei 2023 heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een vergunning verleend voor de ontwikkeling van het zonnepark. Met een vermogen van circa 10,5MWp zal het park elektriciteit opwekken voor meer dan 3.000 huishoudens.
  • Coöperatief project, professionele ontwikkeling: Coöperatie Brabantstroom, opgezet met hulp van INNAX, koopt het zonnepark ready-to-build van de Nederlandse projectontwikkelaar IXZon. IXZon blijft ook samen met INNAX de realisatie begeleiden. Kieszon (een van de grootste zon EPC-partijen in Nederland) zal het zonnepark realiseren en de installatie turn-key opleveren. De uitgifte van deze obligatielening is bedoeld voor Brabantstroom om de aankoop van het zonnepark te financieren. Triodos bank financiert de rest van de realisatiekosten.

Alle details van het project komt te staan in het uitgebreide Informatie Memorandum. Deze komt binnenkort online.

Doe nu direct een voorinschrijving!

Interesse gewekt? Je kunt nu alvast vrijblijvend voorinschrijven. Je zit nog nergens aan vast. We brengen je dan als eerste op de hoogte wanneer het project start.