Investeer in grootschalige zonne-energieprojecten op ZonnepanelenDelen

Podcast van De Groene Nerds met ZonnepanelenDelen oprichter Sven Pluut

ZonnepanelenDelen maakt het voor iedereen mogelijk om te investeren in grootschalige zonne-energieprojecten. Dat kunnen zonnepanelen op daken van bedrijven, boeren en voetbalclubs zijn, of zonneparken op land of water. Door te investeren in deze zonnepanelen, wordt de drempel voor de projecteigenaren van het hoge investeringsbedrag van zonne-energie weggenomen. Hoe dat in zijn werk gaat, legt Sven Pluut, oprichter van ZonnepanelenDelen, uit in de podcast van De Groene Nerds.

Financieringsmachine voor zonne-energie

Sven Pluut leg uit hoe het begon in 2013 met het dak van het Euroborg stadion van FC Groningen. Daar kwamen ruim 1.000 zonnepanelen op. Sindsdien hebben veel andere bedrijven en verenigingen zich aangemeld om hun daken vol te laten leggen met zonnepanelen. Zo is er bijgedragen aan meer dan 1,7 miljoen zonnepanelen en is er 110 miljoen euro financiering verzorgt door ZonnepanelenDelen. Daarbij is ING ingestapt als aandeelhouder.

Podcast de Groene Nerds

Danny Oosterveer en Aljo Hartgers van Doe-Duurzaam vroegen Sven Pluut over alle ontwikkelingen bij ZonnepanelenDelen in de podcast:

Zie ook alle shownotes bij De Groene Nerds.

Zonne-energie geeft duurzaam stabiel rendement

Investeerders, ook wel ‘ZonneDelers’ genoemd, maken zo de zonne-energieprojecten mogelijk en ontvangen jaarlijks rente op de obligaties. Oorspronkelijk bedacht voor appartementsbewoners zonder eigen dak om zonnepanelen op te plaatsen. Echter blijkt dat een groot deel van de investeerders op het platform simpelweg meer zonne-energie wil opwekken dan de zonnepanelen die zij zelf al hebben liggen. Daarbij is het profiel van de investeerders ook verschoven. Waar eerst het hoofdmotief was om je eigen energie op te wekken is dit verschoven naar investeerders die op zoek zijn naar een duurzaam stabiel rendement op hun vermogen.

Financiers groot en klein

Volgens Sven Pluut is ZonnepanelenDelen een zeer geschikt vehikel voor institutionele partijen die hun geld duurzaam willen beleggen. Dat blijkt ook wel want Rabobank, ING en een Europees fonds financieren zonne-energie via ZonnepanelenDelen. Investeerders kunnen ook eenvoudig meedoen door te investeren in de obligaties van de zonne-energieprojecten. Reeds 11.000 investeerders (particulieren en zakelijke investeerders) financieren de zonne-energieprojecten via ons investeringsplatform.

Hoge investeringsdrempel voor zonne-energie

De kapitaalinvesteringen van zonnepanelen zijn hoog, en maken 75% uit van de totale kosten. De operationele kosten daarentegen zijn heel laag. Dat maakt het financieren van zonnepanelen een logische stap. Als investeerder van ZonnepanelenDelen help je de voorinvestering weg te nemen en zo de grote drempel voor de aanschaf van zonnepanelen glad te strijken.

Betrouwbaar investeren in zonne-energie

ZonnepanelenDelen zorgt ervoor dat je veilig kunt investeren in zonne-energie projecten. Alle projecten op de website zijn succesvol gefinancierd, en duizenden investeerders gingen je al voor. Via een persoonlijk dashboard volg je de productie en rendementen van je eigen investeringen.

Direct en transparant investeren in zonne-energieprojecten

Je investeert daarbij rechtstreeks in een zonne-energieproject. Er zijn geen verborgen fondskosten of kapitaal dat tijdlang onnodig op de bank staat op zoek naar geschikte projecten. Er is geen ruis op de lijn waarin je investeert. Met jouw investering zorg je voor de financiering van een duurzaam energiesysteem. Waar veel ‘duurzame’ beleggingsfondsen toch behoorlijk dubieuze beleggingen hebben in bijvoorbeeld fossielbedrijven.

Twee vergunningen voor de financieringsactiviteiten

ZonnepanelenDelen beschikt over twee vergunningen van de AFM (Autoriteit Financiële Markten): Eén als beleggingsonderneming en één als European Crowdfunding Service Provider (de zogenaamde ECSP-vergunning). De geldsommen van investeerders staan veilig op een aparte betaalrekening tot het project is afgerond. Zo vallen de geïnvesteerde bedragen buiten een eventueel faillissement van ZonnepanelenDelen of de betalingspartner.

Voorbeeldproject Zonneweide Nijnselseweg

Een voorbeeld van een recent succesvol project is de Zonneweide Nijnselseweg. Projectontwikkelaar Solisplan heeft in haar eigen gemeente een zonneweide van 10.298 zonnepanelen gerealiseerd en dit gefinancierd via het crowdfundingplatform van ZonnepanelenDelen. Meer dan 1.000 investeerders hebben hier €2.962.400 geïnvesteerd.

Investeerders in de obligaties van Zonneweide Nijnselseweg ontvangen 7% rente per jaar en krijgen ieder jaar een deel van de obligaties afgelost.

Nog veel meer zonne-energie nodig. In Nederland en wereldwijd

Het vermogen aan zonne-energie moet in Nederland nog veel verder omhoog. Recent rapport van PBL voorspelt dat het opgesteld vermogen aan zonne-energie in 2050 zal liggen op 107 tot 132 GW. In 2024 ligt dat op zo’n 25 GW. Daarbij zijn er duidelijke plannen om projecten in het buitenland te financieren. Recent zijn al twee internationale projecten succesvol gefinancierd via ZonnepanelenDelen, voor meer dan 2 miljoen euro totaal.

Want ook wereldwijd zal de groei van zonne-energie nog verder exploderen van de huidige capaciteit van 1,4 TW (oftewel 1.400 GW) naar mogelijk zelfs 63,4 TW in 2050.

Ambities ZonnepanelenDelen

ZonnepanelenDelen heeft grootse ambities voor de toekomst. Het bedrijf streeft naar een ’10x’ groei in geïnvesteerd kapitaal, en heeft een duidelijke strategie om dit doel te bereiken.

Europese Expansie

ZonnepanelenDelen is voornemens om de grenzen over te steken en haar activiteiten uit te breiden naar andere Europese landen. Onlangs heeft het bedrijf voor het eerst een project in Frankrijk gefinancierd, en een Nederlands zonne-energiebedrijf met voornamelijk activiteiten in Litouwen van financiering voorzien.

Deze internationale expansie wordt ondersteund door;

  • De wetgeving in Europa, waarbij de Europese markt steeds meer één geheel wordt. Als houder van een Nederlandse licentie, kan ZonnepanelenDelen eenvoudig opereren in andere Europese landen. Bovendien is het bedrijf nu een erkend European Crowdfunding Serviceprovider, waardoor het de Europese markt op kan.
  • De software waarop ZonnepanelenDelen draait die in huis gemaakt is, waarbij met de ontwikkeling altijd rekening is gehouden met deze internationale stappen. Dit zorgt ervoor dat het platform relatief eenvoudig ingezet kan worden voor verdere internationalisering.

Energieopslag met batterijen

Een belangrijke ontwikkeling die ZonnepanelenDelen zal stimuleren, is de integratie van energieopslagsystemen met batterijen bij zonne-energieprojecten. Deze toevoeging zal het benodigde kapitaal naar verwachting verdubbelen, wat een aanzienlijke groei zal opleveren.

Interesse van institutionele partijen

ZonnepanelenDelen heeft ook de aandacht getrokken van institutionele beleggers, die steeds meer op zoek zijn naar duurzame beleggingsmogelijkheden. Deze bedrijven zien in ZonnepanelenDelen een geschikt vehikel om hun geld direct te laten investeren in duurzame initiatieven. Met deze strategische initiatieven, gecombineerd met de toenemende vraag naar duurzame energie-oplossingen, is ZonnepanelenDelen goed gepositioneerd om haar ambitieuze doelstellingen te realiseren en een leidende rol te spelen in de Europese zonne-energiesector.