Tweede AFM-vergunning voor ZonnepanelenDelen: ook Europese crowdfunding vergunning

We zijn blij om te kunnen melden dat wij, naast de huidige beleggingsonderneming vergunning, de ECSP-vergunning hebben verkregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ZonnepanelenDelen kan nu projecten aanbieden binnen de gehele Europese Unie. Dat betekent dat investeerders uit Nederland kunnen investeren in buitenlandse zonne-energieprojecten. Zo starten we binnenkort het eerste project in Frankrijk. Daarnaast kunnen we investeerders uit andere EU-landen verwelkomen op ons platform.

ECSPR: EUROPEAN CROWDFUNDING SERVICE PROVIDERS REGULATIon

Met de European Crowdfunding Service Provider Regulation (ECSPR) maakt de Europese Commissie het speelveld gelijk voor iedereen die zich binnen de EU bezighoudt met crowdfundingdiensten. Eerder hebben we al enkele wijzigingen aangekondigd ter voorbereiding voor het verkrijgen van de ECSP-vergunning.

“We zijn verheugd dat we de ECSP-vergunning hebben ontvangen”, zegt Sven Pluut, CEO van ZonnepanelenDelen. “Deze vergunning stelt ons in staat om onze missie, iedereen toegang geven tot zonne-energie, verder vorm te geven.”

ZonnepanelenDelen biedt ontwikkelaars van zonne-energieprojecten alle mogelijkheden: voor de zonne-energieprojecten onder de 5 miljoen euro geldt de ECSP-vergunning, voor aanbiedingen daarboven geldt de vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten die ZonnepanelenDelen al in 2018 verkreeg. 

VERANDERINGEN VOOR INVESTEERDERS

Het investeerdersproces is deels aangepast, zodat dit aansluit op de regelgeving van de ECSPR. Voordat je (opnieuw) kunt investeren kies je, aan de hand van enkele criteria, jouw investeerdersprofiel.

  • Ervaren beleggers kunnen direct investeren.
  • Niet-ervaren beleggers dienen een toelatingskennistest en een simulatie te doorlopen. Zij hebben na hun investering een bedenktermijn van vier dagen.

Je kunt jouw investeerdersprofiel al selecteren in het investeerders dashboard. Dan hoef je deze stappen niet meer te doorlopen als je gaat investeren. Bekijk ons informatiecentrum voor meer informatie over de simulatie en de toelatingskennistest.

NIEUWE PROJECTEN ONDER DE ECSP-VERGUNNING

Voor investeerders wordt het aanbod van zonne-energieprojecten vergroot. Naast de Nederlandse projecten staan de eerste zonne-energieprojecten uit andere EU-lidstaten klaar om gepresenteerd te worden op het platform van ZonnepanelenDelen.

Het eerste project wat start onder de nieuwe vergunning is Zonneweide Nijnselseweg. Voor Solisplan (net als de zonneweide gevestigd in Sint-Oedenrode) is het belangrijk om dit project te realiseren, om zo bij te dragen aan de duurzame doelstellingen van de eigen gemeente.

Zonneweide Nijnselweg is gerealiseerd op een perceel van ca. 5 hectare aan de Nijnselseweg, gelegen aan de A50. Tijdens de bouwperiode konden geïnteresseerden live meekijken via een cameraverbinding. Inmiddels is het zonnepark opgeleverd en kan de obligatielening worden gestart. Bekijk de projectpagina voor meer informatie.

ALTIJD GENIETEN VAN DE FRANSE ZON

Het eerste project wat start buiten Nederland is Azolis Projects. AZOLIS is in 2015 opgericht en is actief op het gebied van de ontwikkeling, financiering, technische engineering, bouw en onderhoud van zonne-energiesystemen. Ze zijn gespecialiseerd in zonnedaken en off-grid zonne-energiesystemen. Voor de obligatielening van Azolis Projects wordt geld opgehaald om een portfolio van 8,5 MWp aan zonnedaken in (Zuid)Frankrijk verder te ontwikkelen. Het gaat om 25 projecten in totaal, zie hier de locaties van de projecten:

De projecten zijn in verschillende fases. Twee projecten zijn momenteel al operationeel, elf projecten worden op dit moment gebouwd, voor de overige 12 projecten zijn de vergunningen verkregen en worden verdere voorbereidingen getroffen.

Deze obligatielening stelt AZOLIS in staat om een aantal hoge kosten die noodzakelijk zijn bij de verdere voorbereiding en ontwikkeling van hun projecten te financieren. Door te investeren in Azolis Projects zorg je dat deze projecten daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast ontvang je een aantrekkelijk rendement dat jaarlijks wordt uitgekeerd. Bekijk de projectpagina voor meer informatie.