Investeren in lokale zonnedaken met stevige SCE-subsidie 

Energiecoöperatie Holten lanceert funding voor realisatie portfolio aan zonnedaken bij agrariërs binnen de gemeente.  

Energiecoöperatie Holten is speciaal opgezet voor het realiseren van meerdere zonnedaken tegelijkertijd. Dit doet het door het uitgeven van ZonneDelen met een portfolio van te realiseren zonnedaken in de gemeente Holten – Rijssen, allen met een verkregen SCE-vergunning vanuit de rijksoverheid. De subsidie zorgt dat er 15 jaar goede inkomsten komen uit de zonnedaken bij 12 tot 16 agrariërs. Jij kan dat mogelijk maken door ook te investeren in het project Zonnedaken Holten.  

Zonnedaken bij ondernemers in Holten – Rijssen  

Energiecoöperatie Holten heeft in samenwerking met Henk Roosink van CORF deze projecten ontwikkeld. Daarbij is er gekozen voor de SCE-subsidieregeling en is een brede samenwerking gezocht met lokale partijen om dit te realiseren. Via de energiecoöperatie worden deze zonnedaken gerealiseerd. De coöperatie heeft al de verkregen subsidies, offertes van installateurs en overeenkomsten voor het gebruik van de daken. Met al deze overeenkomsten trekt Zonnedaken Holten nu financiering aan door middel van het uitgeven van ZonneDelen. Dat geeft jou de kans om ook te investeren in zonne-energie van een ander dak.  

Toch zonnedaken realiseren in de omgeving 

In de omgeving van gemeente Holten -Rijssen is het elektriciteitsnet vol voor grootverbruikersaansluitingen (dat zijn aansluitingen met een waarde hoger dan 3*80 ampère). Door te kiezen voor de opzet via kleinverbruikersaansluiting en het aanvragen van de SCE-subsidie worden toch zonnedaken gerealiseerd in de omgeving. Deze boeren willen op deze manier de RES-taakstelling van zon op land voor de gemeente beperken. Tevens past het in de nodige diversificatie van hun agrarische activiteiten. Zo werkt energie coöperatie Holten hard door aan haar doelstelling: ‘samen duurzame energie opwekken’.   

SCE-subsidie lijkt op SDE-subsidie 

De overheid heeft lang gezocht naar een zo goed mogelijk oplossing voor het realiseren van lokale opwek en verbruik met daarbij participatie. Dit is gelukt door de postcoderoosregeling om te bouwen naar de huidige SCE-subsidie. Deze is alleen beschikbaar voor coöperaties en VvE’s. Daarbij zijn enkele andere belangrijke voorwaarden van toepassing om te zorgen dat opwek en verbruik in dezelfde regio plaatsvindt. Zo dienen er bijvoorbeeld genoeg leden te zijn van de coöperatie om subsidie te krijgen. Dat heeft Energiecoöperatie Holten geregeld. Door de extra voorwaarden is er, als je de subsidie eenmaal verkregen hebt, wel een relatief hoog subsidiebedrag beschikbaar.  
 
Daarbij kan iedereen nu investeren in dit project, ongeacht bij welke energieleverancier je klant bent of waar je woont in Nederland.  

SCE-subsidie is financierbaar 

De SCE-subsidie regeling voor energiecoöperaties en VvE’s is extern financierbaar, omdat de subsidie een vaste vergoeding per eenheid duurzame energie geeft voor 15 jaar. Daarmee lijkt deze subsidie erg op de SDE-subsidie die 90% van de projecten op het platform ZonnepanelenDelen in bezit heeft.  

De opbrengsten uit de zonnestroomprojecten geven zo voldoende zekerheid voor een stevige businesscase. De verwachte inkomsten liggen een stuk hoger dan de uitgaven aan aflossing, rente en dakhuur. Daarbij wordt gezorgd voor meer duurzame energie opwek in de regio. Zo zorgen we samen voor een goede win-win-win situatie.  

Uitvoerige projectdocumentatie beschikbaar 

Alle details van Zonnedaken Holten vind je terug in de uitgebreide projectdocumentatie die beschikbaar staat op de projectpagina Zonnedaken Holten. Dat behelst een uitgebreid informatie memorandum, een informatie brochure en het AFM-informatiedocument.  

Duurzame energie hard nodig voor stoppen klimaatverandering 

Alle mogelijke opties om meer duurzame energie op te wekken zijn nodig. Ook hier in Holten worden er weer stappen gezet in de goede richting voor meer lokale duurzame energie. Zo vergroten we de energieonafhankelijkheid, zorgen we voor een schoner milieu en verminderen we de opwarming van de aarde doordat er minder CO2 wordt uitgestoten.   

De kracht van zonne-energie wordt steeds duidelijker, en voor investeerders die een stabiel en duurzaam rendement zoeken biedt Zonnedaken Holten via ZonnepanelenDelen een perfecte kans om hiervan ook te profiteren. Investeer ook op:  https://www.zonnepanelendelen.nl/project/holten/