Zonnedeler Niels

ZonneDeler aan het woord – Niels

Niels (39) is universitair hoofddocent en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg op het gebied van bestuurskunde. Hij is met name gespecialiseerd in de rol van burgemeesters, iets waar je hem zelfs ‘s nachts voor wakker mag maken. Hij woont in Rotterdam met zijn vrouw en twee jonge kinderen.  

Zonnedeler Niels
ZonneDeler Niels

Zelf heeft hij geen aspiraties om ooit burgemeester te worden: “Nee, voor geen goud! Het is echt een job die heel veel van je vraagt. Je hebt steeds meer, bijna standaard, te maken met intimidatie en bedreiging. Daarnaast ben ik geen politicus. Ik vind het simpelweg heel interessant om het ambt als onderzoeker te mogen beschouwen en burgemeesters te adviseren.”    

ZonneDeler Niels 

Sinds 2015 is Niels al ZonneDeler. De aanleiding voor zijn eerste investering bij ZonnepanelenDelen komt min of meer overeen met waarom Sven Pluut met ZonnepanelenDelen is begonnen: “We hadden toen een gehuurd appartement, waarbij we niet de mogelijkheid hadden om zelf zonnepanelen neer te leggen. We vonden het wel heel belangrijk om zelf onze energie op te wekken met het oog op klimaatverandering en biodiversiteit. Toen kwam Tennispark Kralingen voorbij, vlak bij mijn schoonmoeder. Dat vond ik een sympathiek initiatief waar ik op deze manier aan mee kon doen.” 

Al bijna 40 investeringen 

Schapen op Zonnepark Uden, een project van TPSolar

Ondertussen heeft Niels in een kleine 40 projecten geïnvesteerd. Zijn belangrijkste ambitie bij het investeren was altijd om zelf het eigen energiegebruik op te wekken. “Het is allemaal klein bier, om het maar zo te zeggen, maar naast mijn ZonneDelen heb ik ook nog op een aantal andere platforms stukjes van windmolens en dergelijke. Inmiddels wekken we op deze manier ruim meer op dan we gebruiken.”  

De meest memorabele investering die Niels heeft gedaan blijft toch wel zijn eerste investering in de zonnepanelen voor de tennisclub. Een ander bijzonder project is Zonnepark Uden (zie foto): “bij die investering wordt een deel van het terrein gebruikt om de biodiversiteit te bevorderen. Dat zijn leuke features van projecten, die wat mij betreft zelfs ten koste mogen gaan van het financiële rendement.”

Spreiding is belangrijk bij investeren 

Wat zijn volgens jou zaken waar je op moet letten als nieuwe investeerder?  

“Met name spreiding over projecten is belangrijk. Want het hoort er natuurlijk gewoon bij dat er af en toe projecten zijn met bijvoorbeeld vertraging, diefstal of een geschil met een installateur. Daar wil je dan niet met veel geld in zitten. Je kunt veel beter kleine bedragen inleggen in meerdere projecten. Zo zit ik ook in projecten van verschillende crowdfundingplatformen. Bij eventueel gedoe geven die platformen doorgaans aan: “Wij zijn geen partij. Wij bemiddelen alleen en dat was het. We dragen de vordering over aan een incassobureau en we zijn klaar.”

In mijn ogen springt ZonnepanelenDelen er wat dat betreft positief uit. Mijn vertrouwen dat jullie mijn belangen goed behartigen is in het bijzonder gegroeid door project Bloemen. Jullie hebben daar je rol gepakt door naar voren te stappen toen er gedoe kwam. ZonnepanelenDelen heeft investeerders daar beter beschermd dan jullie verplicht waren. Dat vind ik echt een absolute plus.”


Tip van Niels voor andere ZonneDelers 

Duurzaamheid heeft Niels hoog in het vaandel. Zo hebben zijn vrouw en hij bewust geen auto. Die hebben ze niet nodig, want ze wonen vlak bij het station. Dus ze doen alles met het OV of op de fiets. De tip die hij lezers dan ook nog wil meegeven om hun leven te verduurzamen is: “Als je in de stad woont, doe de auto weg. Zelfs met twee kinderen is die namelijk niet nodig.”  

Het verhaal van andere ZonneDelers 

Bedankt voor het delen van je verhaal, Niels! Benieuwd naar het verhaal van andere ZonneDelers? Hier vind je de andere verhalen van ZonneDelers.  

Wil jij ook je verhaal delen of heb je vragen over investeren in ZonneDelen? Op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur staan we voor je klaar op telefoonnummer +31(0)20 435 75 47, of stuur een e-mail naar info@zonnepanelendelen.nl

In het Informatiecentrum van ZonnepanelenDelen vind je ook de meest gestelde vragen en antwoorden terug.